Rusya krizi lojistiğe yaradı

Rusya ile uçak meselesinin ardından kriz yaşanmasına rağmen, Türkiye bu süreçte önemli avantaj elde etti.

Rusya krizi lojistiğe yaradı
Rusya krizi lojistiğe yaradı
GİRİŞ 01.05.2016 14:18 GÜNCELLEME 01.05.2016 14:20
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türk nakliyecilerin Rusya ile yaşanan kriz sonrası Orta Asya pazarlarına ulaşım için kullanılmaya başladıkları Hazar Denizi'nden geçiş ücretlerinde yüzde 40'a yakın indirim sağlanıyor.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ihraç taşımalarında kullanılan güzergahların çeşitlendirilerek daha düşük maliyetle ve daha kısa sürelerde varış noktalarına erişimin sağlanmasının, ihracat açısından önemli bir rekabet avantajı yaptığına dikkati çekti.

LOJİSTİK EYLEM PLANINDA NE VAR?

Bu durumun, taşımaların sürdürülebilirliğini güvence altına aldığını ifade eden Bakan Elitaş, alternatif ihraç güzergahlarının oluşturulmasının, ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar göz önünde bulundurularak Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde "Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı" oluşturulduğunu hatırlattı.

Elitaş, "Planda bu yönde çalışmaların sürdürülmesi hedeflenmiştir. Bu çerçevede kültür coğrafyamızda yer alan ve önemli bir ekonomik potansiyele sahip bulunan, ihracatımızın çok büyük bir kısmının karayolu ile yapılan Orta Asya pazarlarına ulaşmak için kara ulaştırması alanında İran ve Rusya'ya olan bağımlılığımızı azaltmak amacıyla çalışmalar başlatılmıştır. Üçüncü ülkeleri baypas ederek, ülkemiz ihracatçılarının yüksek potansiyele sahip Orta Asya pazarlarına ulaşımı için Hazar Denizi üzerinden bir koridor yapılmasının güçlü bir alternatif olacağı değerlendirilmiştir" diye konuştu.

YA RUSYA HATTI YENİDEN AÇILIRSA...

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener de Hazar güzergahının Bakü-Kazakistan, Bakü-Türkmenistan hattı şeklinde kullanıldığını ancak Rusya ile yaşanan krizin ardından geçen yıl kasımdan itibaren kapandığını bildirdi.

Bu süreçte çözüm arayışlarına başlandığını anlatan Şener, aralık ayında Hazar Denizi'ndeki Ro-Ro taşımalarında indirime gidildiğini kaydetti. 

Rusya ile gerilimin sona ermesi durumunda ise Şener, "Rusya hattı açılsa bile bu hattın güçlü şekilde yaşayacağını düşünüyoruz. Bu hattın sadece Türklerin kullandığı bir hat olmaktan çıkarıp bütün ülke araçlarının kullandığı bir hat olması için çalışıyoruz. Şu anda zaten Kazaklar da kullanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN'LE ANLAŞMA PARAF EDİLDİ

Şener, "Türkiye-Çin arasında karayolu anlaşması paraf edildi. Mayısta toplantı var. Türkiye Çin ile karayolu anlaşmasını imzaladıktan sonra Hazar'ın transit rolü daha da artacaktır. Hazar geçişini milli bir politika olarak desteklemeliyiz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 8
  • levent 7 yıl önce Şikayet Et
    marazdan iyilik doğdu. darısı ab üyeliğinin iptaline. biz avrupaya değil avrupa bize muhtaç, bunu göreli artık...
    Cevapla
  • YABAN 7 yıl önce Şikayet Et
    ruslar kazanacağına türmenler kazansın
    Cevapla
  • Barboros tekin 7 yıl önce Şikayet Et
    Bazı ırkların hainlik genlerinde var hangi ülkede yaşarlarsa yaşasınlar günün birinde tabiyatlarının ereğini yerine getiriyorlar.
    Cevapla
  • 2023 7 yıl önce Şikayet Et
    az gider, uz gider, dere tepe duz gider,
    Cevapla
  • semih 7 yıl önce Şikayet Et
    O yolu cift ya da 8 seritli yapip para basabilirsiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle