Borç istemek işverene fesih hakkı doğuruyor

Bir işçinin çalışma düzenini bozacak şekilde herkesten borç istemesi işverene fesih hakkı doğuruyor.

Borç istemek işverene fesih hakkı doğuruyor
Borç istemek işverene fesih hakkı doğuruyor
GİRİŞ 30.04.2016 13:11 GÜNCELLEME 30.04.2016 13:12

Yasalar işçiler kadar işverenleri de koruyor. İşini aksatan, geç gelen, sarhoş olan çalışanların iş akitleri feshedilebiliyor. Bunlar arasında arkadaşlarından sık sık borç istemek de var.

Milyonlarca çalışan için yasalarda koruyucu tedbirler bulunuyor. Kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, işe geri dönüş hakkı, haklı fesih imkânı bunlardan bazıları. Çalışanların olduğu kadar işverenlerin de hakları bulunuyor. Bu yüzden çalışanların belli bazı kurallara riayet etmesi gerekiyor. İşverenin fesih hakkı kimi zaman tazminatsız olabileceği gibi kimi zaman da tazminatı ödeyerek oluyor. Bu sebeplerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: İşverene zarar vermek, arkadaşlarını işverene karşı kışkırtmak, işini eksik olarak yerine getirmek, işi durduracak şekilde uzun telefon görüşmeleri yapmak, işe geç gelmek…

TACİZ VE SARHOŞLUK

Yine yasanın tarif ettiği sebepler var. Onlardan bazıları da şöyle: * İşçinin derli toplu olmayan yaşayışından veya içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması. * İşçinin, işveren ya da bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi. * İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. * İşçinin işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.

FESİH HAKKI DOĞUYOR

Gelelim borç isteme konusuna... İki kişi arasındaki bir olayda işverenin müdahalesi söz konusu değil. Ancak eğer bir işçi çalışma düzenini bozacak şekilde herkesten borç istiyorsa, işverene fesih hakkı doğuyor. Maaşa gelen haciz ise işverene bu hakkı vermiyor. Ancak çok fazla haciz geliyorsa Yargıtay işverene tazminatları ve tüm hakları ödeyerek fesih hakkı tanıyor.

SOMUT DELİL VE BELGE ŞARTI BULUNUYOR

Borç isteme nedeniyle işçinin çıkartılması sırasında mutlak suretle somut delil ve belgeler olması gerekiyor. Sadece afaki kanaatlerle işten atmak işveren için ciddi tazminatlara ve işe geri dönüş davasının kazanılmasına yol açar. O yüzden hem deliller hem de işçinin savunması gerekiyor. Yine bildirimlerin yazılı olması ve işten çıkarma sebebinin açık şekilde ifade edilmesi gerekiyor. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene ait.

KAYNAK: SABAH