Binlerce kişiye vergi müjdesi...Onlar ödemeyecek!

Emlak Vergisi'nin ilk taksidini ödemek için süre sona yaklaşırken emekli ve işsizler, tek konutu varsa vergi ödemiyor

Binlerce kişiye vergi müjdesi...Onlar ödemeyecek!
Binlerce kişiye vergi müjdesi...Onlar ödemeyecek!
GİRİŞ 28.04.2016 10:57 GÜNCELLEME 28.04.2016 10:57

Hiçbir geliri olmayanlar, işsizler, ev hanımları, engelliler, gaziler, şehit dul ve yetimleri, 'SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan aldıkları aylıkla geçinenler ile bu kişilerin dul, yetimleri Emlak Vergisi ödemiyor. 

Bu imkandan faydalanmak için evin brüt alanının 200 metrekareyi aşmaması ve sadece 'bir' konutun olması gerekiyor. Arsası, iki veya üzeri konutu olanlar, tek konutunu işyeri olarak kiraya verenler vergi ödüyor. Sıfır oranlı Emlak Vergisi için evde oturmak gerekmiyor.  Vergi ödememek için belediyeye başvuru şart. 

EVİNİZİ 2016'DA ALDIYSANIZ 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre Emlak Vergisi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre; yeni inşa edilen binalardan ev alanlarda, evi aldığı tarihi izleyen 5 yıl boyunca evin Emlak Vergisi değerinin dörtte biri (yüzde 25'i), beş yıl süreyle vergiden muaf tutuluyor. Beş yıllık süre, iskanın alındığı ve müteahhit tarafından faturanın kesildiği tarihten itibaren başlıyor. 2016'da satılan evin Emlak Vergisi'ni satıcı öder.Alıcı ilk yıl vergi ödemez.
 
Ödeme 2017'de başlar.  Bildirim şart 2016 yılı içinde yeni ev alanların yü bitmeden önce bağlı oldukları belediyelere tapularıyla müracaat ederek Emlak Vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor, tik yıl vergi ödenmemesine rağmen süresinde, bildirimde bulunmayanlar vergi cezası ve gecikme faizi ödüyor. Bildirimde kişisel bilgi ve gayrimenkulle ilgili özet bilgiler (ada, parsel, pafta gibi) yer alıyor. Belediye bu bilgilere dayanarak vergi hesaplıyor.