Faruk Çelik: Yasak kalkabilir

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Rusya'ya giden tarım heyetinin görüşmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Faruk Çelik: Yasak kalkabilir
Faruk Çelik: Yasak kalkabilir
GİRİŞ 27.04.2016 16:15 GÜNCELLEME 27.04.2016 17:05
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'ya giden tarım heyetinin görüşmelerine ilişkin, "Moskova merkezi hükümetinin aldığı kararlar çerçevesindeki ürünler değil de geçici ithalatını yasakladıkları ürünlerle ilgili Türkiye tarafından alınan karantina tedbirleri ve önlemlerine yönelik bir rapor ulaştırılırsa, bu ürünlerle ilgili ithal yasağının kalkabileceği şeklinde görüşme olmuş." dedi. 

Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya'ya gönderilen tarım heyetinin yaptıkları görüşmeler sonucunda hangi kararların alındığının sorulması üzerine Çelik, heyetin, Türkiye'nin Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü düzeyindeki Rus Tarım Bakanlığına bağlı birimle görüşmeler yürüttüğünü belirtti.

Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen gıdaların kalite kontrolüyle ilgili konuların ele alındığı görüşme talebinin Rusya'dan geldiğinin altını çizen Çelik, Türk tarım heyetinin şu anda dönüş yolunda olduğunu söyledi.

Çelik, ilk aldıkları bilgilere göre, son derece düzeyli bir görüşmenin gerçekleştiğini öğrendiklerini ifade ederek, "Moskova merkezi hükümetinin almış olduğu kararlar çerçevesinde değil de geçici ithalatını yasakladıkları ürünlerle ilgili Türkiye tarafından alınan karantina (ilaç kalıntısı gibi sorunlara karşı) tedbirleri ve önlemlerine yönelik bir rapor ulaştırılırsa, bu ürünlerle ilgili ithal yasağının kalkabileceği şeklinde görüşme olmuş. Görüşme olumlu ve olgun bir ortamda geçmiş." diye konuştu.

İki ülke arasında, bitki sağlığı sertifikalarının web tabanlı bir sistem üzerinden teyit edilmesine yönelik yazılım oluşturulmasının da görüşmelerde ele alınan bir diğer konu olduğuna dikkati çeken Çelik, Rusya'dan dönen heyet ile ileriki günlerde değerlendirme yapacaklarını kaydetti.

Çelik, hiçbir kabahati olmayan tarım kesimine buradaki ihtilafın fatura edilmesinin kabul edilebilir olmadığını dile getirerek, Türkiye'nin bu konuda çok olgun ve devlet ciddiyetine yakışır bir duruş sergilediğini belirtti.

Rusya'dan buğday ithalatı yapıldığına dikkati çeken Çelik, "Bu ithalatı durdurmamızın Rus çiftçisi açısından bir yararı var mıdır? İki dost, komşu ülkenin ilişkilerinin normalleşmesinden başka bir çıkış yolu görmüyoruz. Onun için Rusya'nın bu daveti genel tarım ürünlerini ilgilendirmese de spesifik bazı alanlarla ilgili olsa da olumlu bir adımdır. Arkadaşlarımızla görüşmedim ama büyük ihtimalle onlar da davet etmişlerdir. Bu süreç bu şekilde sağlıklı bir hal alırsa, inanıyorum ki hiçbir mağduriyet yaşamaması gereken gerek Rusya gerek Türkiye'deki tarım kesimi, bu haksızlıktan kurtarılmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, "Patlıcan, biber, yanılmıyorsam nar gibi ürünlere geçici bir kısıtlama getirmişlerdi, bunların belki serbest kalmasıyla ilgili bir değerlendirme yapılmış." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Tarafsiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Et fiyatlari noldu bakanim tavan fiyat uygulanmiyor?
    Cevapla
  • Mehmed 7 yıl önce Şikayet Et
    Rusyada yasak kalksada bişey göndermek doğrumudur.rusya pkk yı açık destekleyen bir ülke onlardan gelecek kazanç uzak olsun derim.
    Cevapla