Devleti 2 milyon lira zarardan kurtardılar

Bolu'da hurdaya çıkarılan 8 kamyon asfalt yama robotuna dönüştürüldü. Böylece devletin kasasından 2 milyon 160 lira çıkmamış oldu.

Devleti 2 milyon lira zarardan kurtardılar
Devleti 2 milyon lira zarardan kurtardılar
GİRİŞ 26.04.2016 14:36 GÜNCELLEME 26.04.2016 15:28
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Bolu'da, ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle hurdaya çıkartılan 8 kamyon, her biri için 30 bin lira maliyetle asfalt yama robotuna dönüştürüldü.

Bolu İl Özel İdaresinin iş makinesi parkında bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlayan 8 adet damperli kamyonun hurdaya çıkartılmasına karar verilirken, ilçelerin yollarında meydana gelen hasarların onarılması için de asfalt yama robotu alınması gündeme geldi.

Bunun üzerine, İl Özel İdaresinde görev yapan makine mühendisleri hurdaya çıkartılan kamyonların yama robotuna dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini araştırmaya başladı.

Yapılan teknik araştırma sonucunda ilde bulunan sanayi esnafının da görüşleri alınarak, hurdaya çıkartılan damperli kamyonların üzerinde yapılacak değişikliklerle yama robotuna dönüştürülebileceği kanısına varıldı.

Bolu İl Genel Meclisinin kararı doğrultusunda bir kamyon, makine mühendisleri tarafından hazırlanan projeye göre tadilata sokularak asfalt yama robotuna dönüştürülüp, test sürüşüne çıkarıldı. Arazide yapılan denemelerin ardından İl Özel İdaresinin makine mühendisleri ve sanayi esnafının çabalarıyla yapılan yama robotlarının piyasada 300 bin liraya satılan asfalt yama robotlarıyla aynı işi yaptığı belirlendi.

Bunun üzerine İl Genel Meclisinden çıkan karar doğrultusunda ilde bulunan 8 ilçeye birer yama robotu yapılması kararlaştırıldı.

ONDA BİR FİYATINA

Yapılan çalışma hakkında AA muhabirine bilgi veren Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, "Arazide yama çalışmalarında kullandığımız robotlar var. Bunların yenileri 300 bin lira civarında. Bizde (eski kamyonların üzerine bu robotu nasıl monte edebiliriz) diye bir düşünce oluştu. Sanayi esnafıyla görüşerek yaklaşık 30 bin lira gibi bir değerle her ilçemize birer tane olmak üzere 8 yama robotu yaptık." dedi.

Kendi hazırladıkları projeye göre yapılan yama robotlarının birçok avantaj sağladığını belirten Köstereli, bu araçla arazide yapacakları çalışmalara daha da hızlı gidebileceklerini söyledi.

Köstereli, yama robotu yaptıklarını öğrenen diğer illerin de kendilerinden bilgi alarak bu tarz bir makine imalatı için girişimde bulunduğunu dile getirdi.

40 GÜNDE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Bolu İl Özel İdare Destek Hizmetler Müdürü Sedat Türkan ise yaptıkları çalışma sonucunda araç başı yaklaşık 270 bin lira gibi bir tasarruf sağladıklarına işaret etti.

Yama robotuna dönüştürdükleri araçların artık ekonomik değeri kalmadığını anlatan Türkan, şöyle devam etti:

"Bu araç damperli kamyondu. Damperini üzerinden indirdik. Üzerine komple ekipmanı olan yama robotu ekipmanı üst yapısını koydurduk. Bu aracımızda, emülsiyon tankımız, mazot tankımız ve otomatik boşaltma sistemimiz var. Yaklaşık 8 metreküp hacmi var. Tonaj olarak da yaklaşık 13 ton kapasitesi var. Arkasında bulunan çeki demirine römork ve silindirimizi koyacağız. Bu araç yola gittiği zaman hiç ilave bir şey istemeden yama yapabilecek."

Türkan, ekonomik ömrü dolduğu için hurdaya çıkarmayı düşündükleri kamyonların ömrünü uzattıklarını belirterek, bu kamyonları 10-15 yıl daha kullanabileceklerini düşündüklerini kaydetti.

Yaklaşık bir ay bu sistemin geliştirilmesi için çaba harcadıklarını söyleyen Türkan, "Beraber çalıştığımız firma bu araçları yapabilmek için TSE'den CE belgesi aldı. Ondan sonra yaklaşık 40 günde 8 adet kamyonu yama robotuna çevirdik." dedi.

Asfalt yama robotunu Ankara'da bulunan bir firmayla istişare ederek geliştirdiklerini dile getiren Türkan, söz konusu firmanın Bolu'dan sonra 2-3 ilden daha benzer siparişler aldığını bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Burdur15 7 yıl önce Şikayet Et
    Döner döner başkasının cebine girebilir o para malum yeni türkiyemizz <3
    Cevapla
  • Ayyıldız 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun, vatanperverlik budur işte. Kenar-ı Dicle'de bir kurt aşırsa bir koyunu, Gelirde ilahi adalet sorar Ömer'den onu! anlayışı budur.
    Cevapla
  • fth23 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de hurda diye çöpe atılan nice araçlar var.özellikle askeriyede.hepsi böyle geri kazandırılabilir aslında...
    Cevapla
  • mmed 7 yıl önce Şikayet Et
    İşte budur
    Cevapla
  • Haluk 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz istesek o kamyonu bile % 100 yerli yaparız ya neyse
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle