Mehmet Şimşek: MB Başkanı'na güvenimiz tam!

Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın atanmasına ilişkin "Gelen arkadaşa olan güvenimiz tam" dedi.

Mehmet Şimşek: MB Başkanı'na güvenimiz tam!
Mehmet Şimşek: MB Başkanı'na güvenimiz tam!
GİRİŞ 22.04.2016 11:24 GÜNCELLEME 22.04.2016 12:29

Başbakan Yardımcısı Şimşek, katıldığı canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya'nın atanma süreciyle ilgili olarak şunları söyledi: "Süreç iyi yönetildi. Atamadan bir hafta önce birkaç isim üzerinde değerlendirme yaptık. Başbakanımız Cumhurbaşkanımızla istişare ettiler ve atama konusunda karar verdik. Piyasa tepkisinden de görebilirsiniz süreç iyi yönetildi. Güven veren bir arkadaşımızı seçtik. Kriz beklentisi olanlar hayal kırıklığına uğradı." 

'MB'NİN GÖREV TANIMI TARTIŞMASI YERSİZ'

Merkez Bankası'na yeni görev tanımı taleplerini değerlendiren Şimşek, "Bu doğru bir tartışma değil. Görev tanımı açık. Fiyat istikrarı esastır, onunla çelişmemek ekonomiyi destekleyici politikalar. Bunlar kanunda var. Bunun ötesine ne getirilebilir bilmiyorum. Türkiye önce kalıcı bir şekilde enflasyonu düşük tek haneye düşürmelidir. Görev tanımı tartışmalarını yersiz buluyorum, böyle bir çalışma söz konusu değil" diye konuştu.

'KREDİ FAİZLERİNDE İYİLEŞME OLABİLİR'

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında indirim kararını yorumlayan Şimşek şunları söyledi: "Küresel para politikasında normalleşme başka bahara ertelendi. Dünya düşük büyüme girdabında. MB'nin indirim kararı sonucu kredi faizlerinde bir miktar iyileşme öngörülebilir. Kredi faizlerinde kalıcı iyileşme için tasarruf oranları artmalı " 

'TÜRKİYE'YE FON GİRİŞİ BAŞLADI'

Şimşek, Türkiye'ye fon girişinin başladığını beilrterek, "Bunu faizde ve Hazine'nin borçlanma faizinde gördük. Lira zemin kazandı, enflasyona olumlu yansıyacak" dedi.

'EMEKLİLİK MAAŞINA BAĞIMLILIK ORTADAN KALKACAK'

BES'e otomatik katılım çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Şimşek sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Yeni işe girenler otomatik olarak, iş değiştirenler otomatik olarak bir süreliğine (4 veya 6 aylık bir süre) sisteme tabi tutulacak. Maaşlarından bir miktar kesilip kendi hesaplarına konulacak. Süre sonunda çalışan sistemde kalmak istemem derse çıkabilecek. İşveren kesintiyi alacak, kaynak işçinin adına yönetilecek. Biz bu adımla işçilere gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmasını ortadan kaldırıyor olacağız.  Vatandaşlarımızın cüzi de olsa gelirinden tasarruf etmesi kendi lehinedir. Devlet olarak bir miktar katkıda bulunacak. Dünya uygulamalarında güçlü bir destek katkısı yok. Biz daha çok devlet katkısı üzerine kurgulanmış bir yapı olacak. Emeklilik hakkı kazandığınızda parayı toplu olarak isterseniz daha düşük, maaş olarak uzun vadeye yayarsanız daha yüksek. Sistemde uzun süre kalırsanız devlet katkısı daha çok olacak. İş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerin tamamı otomatik olarak girecek. Belli bir süre diyelim ki 6 ay kalacak. Bu süre sonunda gönüllülük esası olacak. Devlet katkıda bulunacak. Bu 90'lı yıllardaki zorunlu tasarruftan farklı süreklilik arz etmeyecek. Belli bir süreliğine.olacak. İşçinin hesabı işçinin tercihlerine göre yönetilecek. Devlet sadece katkıda bulunup denetimini yapacak."

TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI

Mehmet Şimşek, taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik soruya ise, "Maliye Bakanımız konuyla ilgili açıklamaları yaptı. Bu sene içerisinde gereken düzenlemeler yapılır diye düşünüyorum. Hayırlısı olsun." cevabını verdi. 

ASGARİ ÜCRET VERGİSİ VE KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI

Mehmet Şimşek, asgari ücret vergisi için bir çalışma yapmadıklarını söyledi. Şimşek, kıdem tazminatını işçilerin hesabına yatıracak şekilde çalıştıklarını zamanı gelince paylaşacaklarını ifade etti. Şimşek, "Bu ülkede işsizin sahibi hükümet. Çünkü bizim sorumluluğumuzda. İşçilerimizin haklarını garanti altına almak istiyoruz. Türkiye'de çalışma çağında olup da çalışamayan bir kesim var. Kadınlar ve çocuklar. Bu nedenle yarı zamanlı çalışmayı yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu düzenleme şuanda mecliste. Yakında meclisten geçecek. Buna itiraz edilmemesi lazım. Kıdem tazminatı konusu çok konuşuldu. Özel sektörde işçilerimizin yüzde 90'nı kıdem tazminatı alınamıyor. İşçi kardeşlerimizin bu hakkını güvence altına almamız gerekiyor. Bizde bu işi bir fon bağlamında çözmeyi uzun süredir tartışıyoruz. Burada amaç işçimizin kıdem tazminatını garanti altına almak istiyoruz.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL