Çekte yeni dönem başlıyor

Bakan Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini belirtti.

Çekte yeni dönem başlıyor
Çekte yeni dönem başlıyor
GİRİŞ 14.04.2016 17:23 GÜNCELLEME 14.04.2016 17:23
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini bildirerek, "Çekte şirketlerin MERNİS numarası ve karekodu olacak. Çeke de itibar getirerek piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız." dedi.

Tüfenkci, Malatya Organize Sanayi Bölgesindeki iş adamlarıyla bir araya geldi.

"ŞİRKETİ 2 GÜNDE KURULUR HALE GETİRECEĞİZ"

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Tüfenkci, şirketlerin kurulum aşamalarını kısaltacak birtakım düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Şirketlerin kurulumunun hem maliyetlerini hem de zaman dilimini kısaltıyoruz. 8 günde kurulan şirketi, 2 günde kurulur hale getireceğiz. 100 bin sermayeli bir şirket eğer 3 bin lira maliyetle kuruluyorsa şimdi biz bunu bin liranın altında bir maliyete düşürmüş olacağız. Özellikle şirketler kurulurken vergi dairesini ve noterlere gitme zorunluluğunu da kaldırmış olacağız. Bütün işlemleri Ticaret İl Müdürlükleri nezdinde başlatıp orada bitirmiş olacağız ve tasdik noktasında da ticaret sicil müdürlüklerine bu yetkiyi devretmiş olacağız. Merkezi Nüfus İdare Sistemi ile (MERNİS) beraber potansiyel vergi numarasını alıp şirket faaliyete geçmiş olacak. Aynı zamanda tasfiyeye giden şirketleri de kısa zamanda tasfiye etmek gerekir. Şu an 1 buçuk yıla yakın zamanda ancak şirketi tasfiye ediyordunuz bu da hem zaman hem maliyet getiriyordu. Şimdi bakanlığımız çalıştı, inşallah Bakanlar Kurulu'ndan da geçip Meclis'e gidecek. 6 ay içerisinde şirketleri tasfiye edeceğiz."

ÇEKTE KAREKOD DÖNEMİ

Tüfenkci, çeklerle ilgili de yeni bir düzenleme yaptıklarını bildirerek, "Hafta sonu Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu'nda konuşup son şeklini vereceğiz inşallah. Sonra da Meclis'e sevk edeceğiz. Çeke itibar, güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçiyoruz. Çekte şirketlerin MERNİS numarası ve karekodu olacak. Çeki verdiğiniz kişi karekodu okuttuğu zaman sizin geçmişte ne kadar çek ödeyip ödemediğinizi, bankaların gördüğü o sistemi siz de göreceksiniz. Çeke de itibar getirerek piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • mehmett 8 yıl önce Şikayet Et
    noter tasdiklerini de kaldırın ,damga vergisini , kira stopajını kaldırın deli dumrul vergisi gibi , bağkurlar da giderlerden düşsüün ,
    Cevapla
  • Mahmut Özcan 8 yıl önce Şikayet Et
    dağ tavşan doğurdu beklenen ne yapılan ne. hiçbir kimse çeki kontrol etmeden almıyor zaten bu bankacilara kolaylık onlardan sormayip kendimiz bakacağız sadece başka bir işe yaramaz
    Cevapla
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    malatya ne yapdınız sayın bakan
    Cevapla