Erdoğan'ın Danışmanından çarpıcı 'Merkez' yorumu!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye'nin büyüme performansını ve Merkez Bankası beklentilerini değerlendirdi.

Erdoğan'ın Danışmanından çarpıcı 'Merkez' yorumu!
Erdoğan'ın Danışmanından çarpıcı 'Merkez' yorumu!
GİRİŞ 01.04.2016 09:33 GÜNCELLEME 01.04.2016 09:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem büyüme verisini değerlendirdi, "Tüm ekonomilerde bardağın boş ve dolu tarafı vardır. Ama önemli olan gelecekte ne olabileceğini, nasıl yola gittiğimizi görebilmek.. Türkiye büyümede G20 ve OECD ülkeleri içinde önemli performans sergiliyor. 

Tabii ki eksiklerimiz var, enflasyon, işsizlik ve cari açıkta bazı sorunları halletmiş değiliz ama Türkiye ekonomisinin gelecek yıllarda önemli performans sergileyeceği şüphe götürmez" dedi.

Türkiye'nin ev ödevleri olduğunu belirten ve reformlar yapılması gerektiğinin altını çizen Ertem, "Bürokrasiyi önemli ölçüde kolaylaştırmamız, şirket kurulma sürelerini kolaylaştırmamız, borsada ciddi önemli adımlar atılması gerekli" açıklamasını yaptı. 

Ertem ABD ziyaretindeki temaslarının oldukça başarılı geçtiğini belirterek yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilişkin reformları sorduğunu belirtti. 

"75 baz puan indirim daha etkin olurdu" 

Ertem "Merkez Bankası'nın (MB) üst banttaki indirimi sonrası kredi faizlerinin aşağı gelmesini bekliyor musunuz, faiz indirimlerinin sürmesini bekliyor musunuz?" sorusuna "Merkez Bankası üst bantta 25 baz puan indirim yaptı. PPK özetine bakınca Merkez Bankası bunu faiz indirimi olarak değil, sadeleşme adımı olarak görüyor. Sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini söylüyor. 

Burada şunu sormak istiyorum. Merkez Bankası piyasayı takip mi etmeli, yönlendirmeli mi? Tüm Merkez Bankaları piyasayı yönlendirmek durumundadır. Politika faizi esasında bir pusuladır. Merkez Bankası burada algı oluşturarak faiz konusunda hedefini oluşturmuş olur. Aynı şekilde üst bantta ve alt banttaki oynamalarla MB piyasaya önemli ölçüde regüle eder. Ama görüyoruz ki bizim Merkez Bankamız ne yazık ki swap faizlerinde gördüğümüz gibi piyasanın arkasında kalıyor. Merkez Bankası ürkek davranmayıp üst bantta 75 baz puan indirim yapsaydı bunun kredi faizlerine yansıma hızı ve süresi daha etkin olacaktı" yanıtını verdi.. 

Ertem faizlerin yüksek olması ve yanlış para politikalarının şirketlerin geleceğiyle ilgili de ortaya çıktığını ve Türkiye ekonomisini önemli ölçüde geri çektiğini kaydetti. 

"Kimse Merkez Bankası Başkanı'nın kim olacağını merak etmiyor" 
Ertem "ABD'de büyük şirketlerle yaptığımız toplantılarda gördüm ki hiç TCMB başkanının kim olacağını merak etmiyor, bütün bunları biz merak ediyoruz. Onların merak ettiği reformların yapılıp yapılmayacağı, Türkiye'nin demokratik istikrarı, altyapı yatırımları, Türkiye'de demokratikleşmeyi neden yapamadığı, neden geciktiği..." dedi.

Merkez Bankası'nın önemli bir ekonomik kurum olduğunu belirten Ertem, "Merkez Bankası Başkanı'nın değişimi önemli, buna bankanın kendi iç dinamikleri, hükümet ve devletin diğer birimleri karar verecek, bunun ekonomide sorun olacak şekilde tartışılacağını sanmıyorum" dedi. 

"Fed'den seçimden önce faiz artışı beklemiyorum"

Ertem Fed'in faiz artırması ve 2008 öncesi para politikasına dönmesinin şu aşamada güç olduğunu belirterek "Seçimlerden önce Fed'den ciddi faiz artış hamlesi açıkça beklemiyorum.

Önümüzdeki dönemde doların daha zayıf seyir izleyeceğini düşünüyorum" dedi. Ertem "Bu bağlamda MB'nin faiz indirme konusunda elinin rahat olduğunu vurgulamak istiyorum, bu bir fırsat" diye konuştu. 

YORUMLAR 1
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    ama anlayan yok bir lobi var inmesindiye diretiyor mb dekilerde onlara ayak uyduruyor
    Cevapla