Sosyal yardım alanlar için Alman modeli

Hükümet, sosyal politikalar ve çalışma yaşamında yeni bir adım daha attı.

Sosyal yardım alanlar için Alman modeli
Sosyal yardım alanlar için Alman modeli
GİRİŞ 25.03.2016 14:31 GÜNCELLEME 25.03.2016 14:31

Sosyal destek alan vatandaşların istihdamı konusunda Alman modeli devreye giriyor. Buna göre Türkiye İş Kurumu, sosyal yardım alan ailelerde çalışabilecek yaşta olanları mesleki eğitim ve aktif işgücü programlarına alacak. Kurum eğitimlerin ardından iş teklifinde bulunacak. İŞKUR tarafından teklif edilen işi üç kez kabul etmeyenlerin aldığı nakdi düzenli sosyal yardımlar bir yıl süreyle kesilecek.

HER EVDEN BİR KİŞİYE İŞ 

Son 13 yılda 150 milyar liralık kaynak ayrılan sosyal yardım sistemiyle istihdam bağlantısı etkin hale getiriliyor. Meclis'e gönderilen torba yasa ile sosyal destek alanların iş bulmaları kolaylaşıyor. Sosyal yardım alanları istihdam eden özel sektöre de prim desteği sağlanıyor. Destek sağlanan hanede çalışabilir durumda olanlar sosyal yardım sistemi üzerinden İŞKUR'a kaydedilecek. Sistemle her evden bir kişiye istihdam yaratılmış olacak.

PRİMİ DEVLET ÖDEYECEK 

Kayıtlı işsizler arasında olması kaydıyla özel sektör tarafından istihdam edilenlerin primi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bakanlar Kurulu bu süreyi bir yıl uzatmaya yetkili olacak. Yapılan denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı bildirmediği saptanan işverenler bir yıl süreyle bu destekten yararlanamayacak.

2.5 MİLYON KİŞİ YARARLANDI

Toplum yararına işler ve aktif işgücü programlarından yararlananların sayısı 2.5 milyona ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, toplum yararına düzenlenen 21 programdan 760 bin kişinin yararlandığını söyledi.

KAYNAK: SABAH