Yabancı şirketler için yeni düzenleme

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketler hakkındaki örtülü kazanç transferi hükümleri yeniden düzenleniyor.

Yabancı şirketler için yeni düzenleme
Yabancı şirketler için yeni düzenleme
GİRİŞ 21.03.2016 15:13 GÜNCELLEME 21.03.2016 15:13

Örtülü kazanç aktarımı iddiasında bulunabilmek için “Hazine zararı” koşulu aranacak.

Hazine zararı doğmamışsa örtülü kazançtan dolayı vergi mevzuatı yönünden cezai işlem yapılmayacak. Mevcut tebliğde, özellikle yabancı otomotiv şirketlerinin Türkiye distribütörleri, doğrudan hiçbir ortaklık ilişkisi olmamasına rağmen araçlarını sattığı yabancı otomotiv şirketiyle “ilişkili kişi” kabul ediliyor. Dolayısıyla, bunlar arasındaki ticari işlemler örtülü kazanç transferi araştırmasına tabi tutuluyor. Yeni düzenlemede ise distribütörün “ilişkili kişi” olduğunun kabul edilebilmesi için idaresinin, denetiminin veya sermayesinin doğrudan veya dolaylı olarak çalıştığı yabancı otomotiv şirketinin nüfuzu altında olduğunun tespit edilmesi gerekecek. Böyle bir tespit yoksa, “ilişkili kişi” kabul edilmeyecek.

HAZİNE ZARARI ŞARTI

Maliye Bakanlığı, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hakkında tebliğde değişiklik yapacak. Hazırlanan yeni tebliğ taslağına göre, Türk şirketler ile yabancı kurumların Türkiye’deki işyeri veya daimi temsilcilerinin aralarında “ilişkili kişi” kapsamında gerçekleştirdikleri yurtiçindeki işlemlerde Hazine zararı ortaya çıkmadıkça “örtülü kazanç” iddiasında bulunulamayacak.

TRANSFERE GÖRE VERGİ FARKINA BAKILACAK

Hazine zararı hesabında iki şirketin ödediği kurumlar vergisi, gelir vergisi, KDV ile özel iletişim vergisi dikkate alınacak. Örtülü kazanç transferi yapılması durumunda arada ne kadar negatif fark varsa tahsil edilecek. Fark yoksa cezai işlem yapılmayacak.

KAYNAK: HABERTÜRK