Süt krizine müdahale şart

Süt üreticileri uyardı: Birçok ilde süt fiyatları 80-90 kuruşa düştü. Bu koşullarda üreticinin devamlılığını sağlamak mümkün değil.

Süt krizine müdahale şart
Süt krizine müdahale şart
GİRİŞ 06.03.2016 15:56 GÜNCELLEME 06.03.2016 15:56
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çiğ sütte kriz büyüyor. Sanayicilerin geçen aylarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik e söz verdikleri halde süt fiyatını 1.15 TL'nin altına çekmeleri üreticiyi zor duruma soktu.

Bunun üzerine hakanlık üretici ineklerini kesime yollamasın diye 81 İl Valiliğine süt inekleri kesilmesin" talimatı verdi. Ancak zor durumdaki üretici talimat değil destek bekliyor.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, süt üretimindeki fazlalığın giderilmesinin en etkin yönteminin tüketimi arınmak oluğunun altını çizdi. Eskiyörük, krizin bir an önce çözülmesinin yolunun El ve Süt Kurumu'nun müdahalesi ve kooperatifçiliğin geliştirilmesinden geçtiğini söyledi.

İTHALAT LOBİSİ PUSUDA

Mahmut Eskiyörük, şu uyarıları yaptı: "Ülkemizde süt tüketiminin yeterli olmaması ve üretimin her geçen gün artması ile fazlalık oluştu. Bu fazlalık krize yol açtı. Üretici, bırakın değerinde satmayı sütünü pazarlayamaz duruma düştü.

Üretici büyük mağduriyet yaşarken ortaya bir de fırsatçılar çıktı. Biz kooperatif olarak ortalama 1.15 TL'den alım yaparken Türkiye'nin birçok yerinde süt fiyatları 80- 90 kuruşlara düştü. Bu koşullarda üreticinin devamlılığını sağlamak mümkün değildir. Seyirci kalınırsa 2008 yılında olduğu gibi yine süt ineklerimiz kesilecek, ardından yetmezlik oluşup tekrar ithalat yapmak zorunda kalacağız. Bu ithalatla üretici, tüketici ve milli ekonomi zarar görürken, birileri de büyük paralar kazanacak. Şu an ithalat lobisi de pusuda bekliyor. Piyasalara acilen müdahale edilerek üreticinin, tüketicinin ve milli ekonominin kayıplar yaşamasını önlemeliyiz."

ÜRETİCİYİ KURTARALIM

Bir üretici temsilcisi olarak tüm belediye başkanlarına çağrıda bulunan Mahmut Eskiyörük, Tire Süt Kooperatifinin İzmir Büyükşehir Belediyesiyle gerçekleştirdiği işbirliği örneğinin Türk tarımı için de en doğru "kurtuluş reçetesi" olduğunu söyledi.

Eskiyörük, "Gelin üreticiyi kurtaralım. Projeyi siz de başlatın! Hem yeterli beslenemeyen okul öncesi çocuklarımız dünyanın en faydalı besini olan sütü içerek sağlıklı büyüsün, hem de süt fazlalığının eritilmesiyle krizi önleyelim. Üretici çaresizlikten ineklerini kestirmek zorunda kalmasın" şeklinde konuştu. Süt krizini önlemenin diğer bir yönteminin de piyasalara Et ve Süt Kurumu aracılığıyla müdahale edilmesi olduğunu hatırlatan Eskiyörük; "Acil eylem planı olarak devletin Et Süt Kurumu bu fazlalığı çekip toz olarak stoklayabilir. Açlık çeken ülkelere bile yardım edebilir" dedi.

 

YORUMLAR 10
  • ayyıldız2 8 yıl önce Şikayet Et
    ayyıldıza katılıyorum. tarım ülkesiyiz. güçlü olduğumuz tek alan bu. vatanını milletini düşünen Allah rızası için bu konuya el atsın. standart olalım artık.
    Cevapla
  • ayyıldız 8 yıl önce Şikayet Et
    yahu yazıklar olsun.arkadaş bir ülkede et ve süt bi rayına oturmazmı kardeşim.Piyasa yapıcısı ebk yı pasif yaparsanız olacağı bu.
    Cevapla
  • Orhan Resmi 8 yıl önce Şikayet Et
    Şükür etmesini öğrenememişler hâlâ. Allah gözünüzü doyursun be. Aldığınız hayvanların çoğunu devlet desteğiyle aldınız. Size ait ne varsa hepsi destekleniyor. Hâlâ doymuyorsunuz. Yazıklar olsun... Maliyeti kurtarmıyorsa zarar ediyorsanız bırakın başkası yapsın.
    Cevapla
  • selahattin kurt 8 yıl önce Şikayet Et
    süt ucuzladi madem 80 90 kuruslari gordude biz neden hala 3.5 liradan aliyoruz ?
    Cevapla
  • yeter yeter 8 yıl önce Şikayet Et
    bırakın artık bu yerli üretici battı batacak laflarını bütün dünya da aynı kural vardır..Kurtarırsa yaparsın kurtarmazsa yapmazsın.Hep aynı bahane maliyeti kurtarmıyor. yok külliyen yalan.Ben şöyle diyorum herkese plastik kart verilsin ortada hiç nakit dolandırılmasında bakın görün ozaman. bir de bütün gıda ürünleri kırmız et de dahil olmak üzre ithalini yaparsanız biz tüketiciler olarak adam gibi kaliteli ve daha ucuza herşeyi tüketiriz.
    Cevapla
  • atilla 03 8 yıl önce Şikayet Et
    klave kahramanı ne yapsınlar memur mu olsunlar kurtarırsa yaparmış 1 litre su 1 lira süt 0,85 kuruş yemin kilosu 1 lira bilip bilmeden konuşma
    Cevapla
  • birisi 8 yıl önce Şikayet Et
    Heryerde ekmek fiyatı inerken, ekmeği Anamurda 1 liradan almaya devam ediyoruz.Fırıncıların cebimizden ellerini çekmeleri gerekiyor.75 kuruşa satan da kar ediyor.Sayın Bakanımıza duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum.
    Cevapla
  • eren 8 yıl önce Şikayet Et
    tok açın halinden ne anlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle