Türkiye, Rusya'nın yerini doldurdu

Türkiye'de 'Tax Free' vergisiz alışveriş verilerine göre, Ortadoğulu turistler zirvede olan Rus, Azeri ve Kazak turistleri geride bıraktı.

Türkiye, Rusya'nın yerini doldurdu
Türkiye, Rusya'nın yerini doldurdu
GİRİŞ 27.02.2016 03:29 GÜNCELLEME 27.02.2016 09:18

Geçen yıl alışverişlerinde yüzde 41 artış olan İranlılar ilk sıraya yerleşti. Ruslar’ın payındaki gerileme Ocak ayında yüzde 64'ü buldu.

Türkiye’de Tax Free yani vergisiz alışveriş verileri, yabancı alışverişinde İranlılar’ın zirveye yerleştiğini gösteriyor. Ambargonun kalkacağına ilişkin kararın ardından birçok ülke tarafından potansiyeli iştah kabartan İranlılar, lüks tüketim ürünlerini Türkiye’den almayı tercih ediyor. Turistler için 'Tax Free' hizmeti veren Global Blue Türkiye'nin verileri, Ortadoğulu turistlerin birkaç yıl öncesine kadar zirvede olan Rus, Azeri ve Kazak turistleri geride bıraktığını gösteriyor. Şirketin 2014 yılı verilerine göre satışlarda yüzde 13 paya sahip olan İranlı turistler, 2015’te bu oranı yüzde 14’e çıkardı. İranlılar'ın alışveriş tutarı yüzde 41 ile daha yüksek bir oranda gerçekleşti. 
 
SUUDİLER İKİNCİ SIRADA
 
İranlı turistleri Suudiler takip ediyor. Suudiler’in toplam satışlardaki payı yüzde 8’den yüzde 13’e yükselirken satış tutarında yüzde 116 artış yaşandı. Üçüncü sırada Kuveytliler bulunuyor. Kuveytliler’in alışverişteki payı yüzde 7’den yüzde 8’e çıktı. Bir süre öncesine kadar zirve için Ruslar’la yarışan Azeriler, ülkelerindeki devalüasyonun ve ekonomik krizin etkisiyle alışverişi kesti. 2014’te yüzde 11 olan Azeriler’in payı yüzde 8’e geriledi. 
 
Dünyadaki Tax Free alışverişinin yüzde 33’ünü yapan Çinliler’in payı geçen yıl yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıkarak ikiye katlandı. Çinli turistler alışveriş tutarında da yüzde 165 ile rekor artışa imza attı. Bu arada yılın toplamında alışveriş tutarında yüzde 36 büyüme yaşandı. 
 
EN 'DRAMATİK' DÜŞÜŞ OCAK AYINDA GERÇEKLEŞTİ
 
Global Blue Türkiye’nin verile Rus ve Azeri turistlerin alışverişinde en dramatik düşüşün Ocak ayında yaşandığını gösteriyor. Geçen yılın Ocak ayına göre Ruslar’daki düşüş yüzde 64, Azeriler’deki düşüş yüzde 51 gibi yüksek oranlarda gerçekleşti. 2016 yılında bu düşüşlerin devam edeceği, Ortadoğu ülkelerinden gelenlerin payında artışın süreceği ifade ediliyor. 
 
RUSLAR İLK 5'TEN ÇIKTI
 
Ukrayna krizi, ekonomik sorunlar, Türkiye ile uçak gerilimi derken Ruslar’ın Türkiye’deki vergisiz alışverişteki liderlikleri sona erdi. Ruslar’ın pazar payı yüzde 9’dan yüzde 5’e, alışveriş tutarları yüzde 20’ye geriledi. Katar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Lübnan, ABD, Kazakistan, Almanya, İngilterelistedeki diğer ülkeler öne çıkıyor. İngilizler’in toplam satışta payı son 2 yıldır yüzde 1 iken geçen yıl alışveriş tutarı yüzde 117 artarak dikkat çekti. Kazakistan, alışveriş turarında Rusya ve Azerbaycan ile birlikte düşüş yaşanan 3 ülkeden biri oldu.
 
EN ÇOK KATARLILAR HARCIYOR
 
Haziran 2015 rakamlarına bakıldığında işlem başına en yüksek harcama ortalamasını 2 bin 445 TL ile Katar’dan gelen ziyaretçiler yaptı. Amerikalılar 2 bin 302 TL, Azeriler 1.658 TL; Ukraynalılar 1.584 TL; Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları 1.470 TL, Türkmenistan vatandaşları 1.394 TL işlem başına harcamada Katarlılar’ı izledi. Ocak-Haziran döneminde de Katarlılar 1.866 TL ile ilk sırada yer aldı. Azeriler’de bu rakam 1.720 TL, Çinliler’de 1.383 TL, Suudi Arabistanlılar’da 931 TL, Ruslar’da 905 lira oldu.