Besiciler tavan fiyat uygulamasından memnun

Bakan Çelik'in kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları tavan fiyat uygulaması, Şanlıurfa'daki besicileri memnun etti.

Besiciler tavan fiyat uygulamasından memnun
Besiciler tavan fiyat uygulamasından memnun
GİRİŞ 12.02.2016 14:58 GÜNCELLEME 12.02.2016 15:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu ilde besiciler, söz konusu uygulamanın "fırsatçılığı" önleme noktasında gerekli olduğunu belirterek, haksız kazancın da bu sayede önlenebileceğini düşünüyor.

Besicilerden Mehmet Boğatimur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılığın çok zahmetli bir iş olduğunu ifade ederek, üreticilerin çoğu zaman hak ettiğini alamadığını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu işle ilgilenmesinin umut verici olduğunu vurgulayan Boğatimur, "Biz onca zorluklarla üretip, hayvanın kilosunu 10-12 liradan satıyoruz, bir bakıyoruz ki kasaplarda bu fiyat 50 liraya kadar çıkıyor. Şimdiye kadar hem üretici hem de tüketici zarar etti. Kazanan ise aradaki fırsatçılar oldu. Bu anlamda ilgililerin bu işe el atması gerekiyordu. İnşallah bundan sonra hem besici hem de vatandaş mutlu olur" dedi.

 "Fiyat uçurumu ortadan kalkmış olacak"

Besicilerden Hamza Kaya da hayvancılıkta en büyük sıkıntılardan birinin fiyat belirsizliği olduğunu ifade ederek, bu sorunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kırmızı etteki tavan fiyat uygulamasının fırsatçıların işine gelmeyeceğine işaret eden Kaya, "İlkbaharda üreticiler, kuzuları satarlar ancak belli bir fiyat olmamasından dolayı alıcı ne isterse o oluyor. Fiyatlar belli olunca biz de neyi ne kadara satacağımızı öngörmüş olacağız. Tavan fiyat uygulaması sayesinde üretici ile tüketici arasındaki fiyat uçurumu ortadan kalkmış olacak. Umarım hayvancılıkla ilgili sorunlar ortadan kalkar çünkü biz hak ettiğimizi alamıyoruz" diye konuştu.

 "Artık fırsatçılar düşünsün"

Halil Çiftçili ise hayvan ithalatı yerine böyle bir uygulama yapılmasının kendilerini sevindirdiğini belirterek, çalışmanın hem besici hem de tüketiciyi tatmin ettiğini dile getirdi.

İthal hayvan konusunu duymak istemediklerini ifade eden Çiftçili, şunları kaydetti:

"Bizim amacımız üzüm yemek ama birileri çıkıp fırsattan istifade, sanki üreticiler çok kazanıyor gibi bir durum ortaya çıkarıyor. Aslında böyle değil. Bizim 10 liraya sattığımız ürün evlere 50 liraya giriyor. Bu konuda bir sıkıntı vardı. Umarım yapılan çalışmayla bu çözülür. Şimdi mutabakata varıldı. Bakanlığın bizzat bu konuyla ilgilenmesi güzel bir şey. Artık fırsatçılar düşünsün. Biz zaten alın terimizle kazanıyoruz. Ayrıca konunun bu şekilde çözülmesi bizim açımızdan çok iyi oldu. Aksi takdirde hayvan ithalatı yapılsaydı bu durum üreticinin aleyhine bir durum olacaktı."

Mahsun Yıldız da etteki tavan fiyat uygulamasının gerekli bir çalışma olduğunu belirterek, hayvancılığın daha fazla desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 1
  • Hasancan 8 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar üreticiden eti 20-25 tl'ye alıyor 40-45 tl satıyor. Sanki hayvanı kendisi beslemiş, o üretmiş! Yarı yarıya para kazanıyor. Bu adil değil!
    Cevapla