Türkiye yabancı yatırımcıyı cezbetti

Türkiye'ye 2015'te, uluslararası doğrudan yatırımlar bir önce ki yıla göre yüzde 32 arttı.

Türkiye yabancı yatırımcıyı cezbetti
Türkiye yabancı yatırımcıyı cezbetti
GİRİŞ 11.02.2016 14:59 GÜNCELLEME 11.02.2016 16:46

Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırımlar 2015 yılında 16,6 milyar dolara yükseldi - TYDTA Başkanı Ermut: - "2015 yılında seçim süreci ve bazı komşu ülkelerdeki olumsuz koşulların devamına rağmen yatırımcı nezdinde güven tazelendi. Uluslararası doğrudan yatırımcı nezdinde Türkiye'nin cazibesi önümüzdeki dönemde daha da artacaktır"

Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırımların, 2015'te yıllık yüzde 32 artarak 16,6 milyar dolara yükseldiği bildirildi.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'ye yapılan uluslararası doğrudan yatırımlar, 2015'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 32 arttı. Böylece geçen yılın toplamında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı 16,58 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 

Yılın birçok ayında 1 milyar doların üzerinde net doğrudan yatırım girişi yaşanması, küresel mali kriz sonrasında en çok uluslararası doğrudan yatırım girişinin 2015'te gerçekleşmesini sağladı.

İLK ÜÇTE İSPANYA, ABD, LUXEMBURG 

Geçen yıl, en çok yatırımı hizmet sektörü alırken, bunu sınai ve enerji sektörleri takip etti. Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlarda ilk üç ülke ise İspanya, ABD ve Luxemburg şeklinde sıralandı. Bu ülkeleri sırasıyla Hollanda, Azerbaycan, Belçika, Rusya, İngiltere, Çin ve Almanya izledi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen TYDTA Başkanı Arda Ermut, 2015 yılında seçim süreci ve bazı komşu ülkelerdeki olumsuz koşulların devamına rağmen yatırımcı nezdinde güven tazelendiğini belirtti.

Ermut, daha önce de geçen yılın beklentinin üzerinde bir rakamla kapatılacağını ifade ettiklerini anımsatarak, "Böyle de oldu. Uluslararası doğrudan yatırımcı nezdinde Türkiye'nin cazibesi önümüzdeki dönemde daha da artacaktır" değerlendirmesini yaptı.

GÜÇLÜ LİDERLİK VE SİYASİ ORTAM BAŞARIYI GETİRDİ 

Ermut, Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak, nokta atışı stratejilerinin sonuçlarını almaya başladıkları bir yılı geride bıraktıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yatırımcılar, iki seçim birden yapılan, komşu ülkelerdeki problemlerden dolayı bölgesel risklerin çok arttığı bir dönemde ülkemize yaptıkları yatırımları önemli bir oranda artırarak Türkiye'ye uzun vadeli baktıklarını göstermiş oldu. Geniş bir perspektiften bakıldığında bu güven ortamının özellikle son 10-12 yılda oluşan güçlü liderlik ve siyasi istikrar ortamında atılan adımlarla önümüzdeki dönemde de bu istikrarın ve yapısal reformların hiç hız kesmeden devam edeceğine duyulan güvenin bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikle 64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan reformlar ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik atılacak adımlarla ilgili yatırımcılardan edindiğimiz izlenimlere bakarak 2016 yılı için de uluslararası yatırımlarda pozitif bir seyir öngörebileceğimizi düşünüyoruz."

KAYNAK: AA