Zam resti sonrasında ekmeğe ruhsat geliyor

Tarım Bakanı Çelik'in ekmek zammı resti ertesi yeni çalışma başladı. Buna göre ekmek satışına özel ruhsat gelecek.

Zam resti sonrasında ekmeğe ruhsat geliyor
Zam resti sonrasında ekmeğe ruhsat geliyor
GİRİŞ 02.02.2016 09:37 GÜNCELLEME 02.02.2016 09:40
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Ekemeğe gelen zammın ardından Tarım Bakanı'nın resti ile tartışma büyüdü. Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, “Ekmek 61 kuruş olmalı” sözlerinin ardından fiyat tartışması alevlendi. Bakan Çelik, “1.25 liralık ekmekte zammın izaha ihtiyacı var” derken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, fırıncıların maliyetini yükselten fırın sayısındaki artış ile satılmayan ekmekler konusunu da masaya yatırıyor.

15 bine 1 fırın

Sektör fırın sayısının 15 bin kişiye 1 fırın düşecek şekilde sınırlandırılmasını önerirken, bakanlık bu öneriyi de incelemeye aldı. Ekmekte merdiven altı ve ruhsatsız çok sayıda üretim ve satış noktası olduğuna dikkat çekilirken, ruhsatı olmayan yerlerin ekmek satışı yapmasının önlenmesi de gündemde. Halen tekel ürünlerinde olduğu gibi ekmek satış ruhsatı sisteminin başlaması da seçenekler arasında. En büyük şikâyet konularından biri bakkaldan kuruyemişçiye, büfeden tüpçüye kadar hemen her yerde ekmek satışı yapılması.

Yetkililer, geçmişte de ekmek satışının ruhsatla yapıldığına dikkat çekti. Bakanlık, çok fazla sayıda fırın ruhsatı veren belediyeleri de sürece dahil edecek. Belediyelerden ruhsat verilmesini zorlaştırması talep edilecek. Öte yandan bakanlık, irili ufaklı çok sayıda fırının birleşerek daha verimli çalışmasını da istiyor. Buna yönelik bir birleşme modeli ve teşvik modeli de araştırılıyor.

0.48 kar öngörüldü

Bakanlığın hesabına göre bir fırıncı günde 10 bin ekmek üretirse, ekmek başına 0.48 kuruş kârla kendini çevirebiliyor. Bu durumda da 250 gram ekmek 61 kuruşa satılabilecek.

9 kuruş kar

Fiyat tartışması, Bakan Çelik’in Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 250 gramını 62 kuruştan sattığı ekmek örneği ile başlarken, Bursa Ekmek ve Besin A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Bektaş, ekmek maliyetleri hakkında bilgi verdi. Bektaş, 400 gram ekmeği 1 liraya, 250 gram ekmeği de 62 kuruşa sattıklarını söyledi. Bektaş, “1 liraya sattığımız ekmeğin maliyeti 91 kuruş. Bunun üzerinden 9 kuruş kâr ediyoruz. Az bir kâr değil. Aslında bizim de üzerimizde maliyetlerden dolayı zam baskısı oluştu. Bir hafta önce fiyatı artırdık. Ondan önce 90 kuruşa satıyorduk ve şirket içinde maliyeti 6-7 ay sübvanse ettik” dedi.

Bektaş, 1 kilo ekmeği kendilerinin 2.5 lira, piyasanın ise 4 liradan sattığını ifade etti.

O maliyetle satamayız

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz Bakan Çelik’in Bursa örneğine itiraz ederek şöyle konuştu: “Biz 250 gram ekmeği 1 liraya satıyoruz. Kârımız da yüzde 15. Ben, mahalle fırınlarının temsilcisiyim. Korsan ve kaçak fırınlar nedeniyle birim maliyet bizde yüksek. Birim maliyetler, 10 bin ekmek yapınca farklı, 2 bin ekmekte farklı. Halk ekmek ile karşılaştırma yapmak doğru değil. Onlar günde 280 bin ekmek yapıyor. 250 grama çevirince 400 bin ekmek yapıyor. Maliyetler farklı. Mahalle fırını ile kıyaslanamaz. Onlar 60 bin çuval un alıyor, biz 320 çuval. Bakan beyin dediği maliyetlerle mahalle fırını satış yapamaz. Elmayla armut toplanamaz.”

Büyük boy satış

Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı Bursa’nın büyük gramajlı ekmek sattığını, bu nedenle maliyetinin düşük olduğunu öne sürdü. Balcı, Bursa Belediyesi’nin ekmeği 400 gram olarak büyük boy sattığına dikkat çekerek “Ekmeği büyük sattığı için avantajlı duruma geçiyor. Ekmekte pişirme payı denen şey var. 310 gram ekmek fırınlarsın, su kaybından dolayı 250 grama düşer. Ancak büyük ekmekte aynı gramajda çıkıyor” iddiasında bulundu.

YORUMLAR 26
  • hicret 8 yıl önce Şikayet Et
    yap sayın bakan gereğini yap arkandayız duacıyız sana ama iki kelamla bu işi bitirme arkasını takip et,et fiyatlarınada müdahale edin vatandaş stokçulardan bıktı,devletseniz gereğini yapın gerekli cezai müeeyyideler gelsin ağır para cezaları gerekirse hapis cezaları ne bu,stok stok bıktık,bir fındık bir limon bir zeytin bir patates,sürekli et fiyatları,şimdi ekmek ne bu,asgari ücret 1300 tl oldu vampirlerin ağzı sulandı hemen başladılar zam üstüne zamma,gereğini yapın bıktık sayın bakan bıktık
    Cevapla
  • Pırasa 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu işten bile devlet kendine kazanç kapısı çıkaracak gibi görünüyor. Ekmek satış ruhsatı adı altında yeni bir ödeme daha yapacak bakkallar. Ekmek satmaması gereken yerleri denetle yeter. Ekmek maliyeti ile bunun ne ilgisi var? Zaten küçük bir bakkalın dünya kadar vergi ödemesi var. Bir de ekmekle ilgili ruhsat parası çıkarın tam olsun.
    Cevapla
  • ahmet 8 yıl önce Şikayet Et
    benzin mazotta da aynı elektrik su da da gizli zamlar oldu
    Cevapla
  • dost 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu milleti anlamak zor. Iphone her sene 3.000 tl bayilirlar arabaya 4 liradan benzini alirlar sigara denen illete gunluk 12 lirayi verirler. Evlerine aldiklari ithal deterjan temizlik urunleri ve benzerlerine dunya para bayilirlar ama hic onlarin hesabini yapmazlar. Yedikleri bi kilo domatesle bi tane ekmege yaygara kopartirlar. Herkes zengin olacakta firincilarla halciler sizimi doyuracak. Ayip be
    Cevapla
  • ayhana 8 yıl önce Şikayet Et
    Ayhan nerden mezunsun. Once 9 kurus nasil yazilir bi ogren sonra carpma islemini yap
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle