Bakan Şimşek açıkladı: Değişiklik yolda!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek "Tüketici kredi limitlerine dair kuralların değiştirilmesi düşünülüyor" dedi.

Bakan Şimşek açıkladı: Değişiklik yolda!
Bakan Şimşek açıkladı: Değişiklik yolda!
GİRİŞ 19.01.2016 16:00 GÜNCELLEME 19.01.2016 16:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bloomberg'e konuşan Şimşek, "Tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçişe çalışılıyor. Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir" açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin mevcut sisteminin bankaları tüketici kredileri verdikleri için cezalandırdığını, bunun da sektörü cezalandırmak anlamına geldiğini söyleyen Şimşek, planlanan sistemde kişilerin gelirlerine göre tüketici kredilerine sınırlandırma uygulanmasının planlandığını söyledi.

Şimşek, "Bu şekilde yeterlilik oranları bizim kurallarımızı yüzünden baskı altında olmayacak" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yıllık yüzde 50 seviyelerine kadar yükselen tüketici borçlarını kısma amacıyla 2014 yılı başında getirdiği uygulamayla telefon ve takı gibi pahalı ürünler için kredi kartına taksit uygulamasını yasaklamış, tüketici kredilerine birtakım sınırlamalar getirmişti.

Ancak bankacıların artan kârlılık şikayetleri karşısında yetkililerin de makroihtiyati önlemlerde esnemeye gidebileceğine dair sinyaller gelmeye başlamıştı.

YORUMLAR 1
  • veli yazar 8 yıl önce Şikayet Et
    Tüketici zor durumda bankalar kar üstüne kar ediyor. Tüketici kredilerinin 36 ay ile sınırlandırılması tüketicilerin uzun vadede ödenebilecek borçlarını kısa vadede ödenemez duruma getiriyor. Bu vatandaşı bankaların insafına bırakmak gibi bir şey. Kredi kartlarına uygulanan sınırlama da yine tüketiciyi kredilere itiyor. Normalde 1000 liralık bir malı peşin fiyatına 10 taksitle alınabilecek bir eşya için bankalar kredi verip 1.150 lira gibi bir maliyetle tüketiciyi kazıklıyor. Faizler zaten yüksek, borçlu olan tüketici çıkmazda..
    Cevapla