Şimşek: 2016 yılı çok daha iyi olacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2015 yılında çok zor bir konjonktürde başarılı büyüme performansı sergilediğine dikkati çekti

Şimşek: 2016 yılı çok daha iyi olacak
Şimşek: 2016 yılı çok daha iyi olacak
GİRİŞ 10.12.2015 11:25 GÜNCELLEME 10.12.2015 14:26

Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde, yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 büyüdüğünü anımsatan Şimşek, yılın üçüncü çeyreğindeki büyümenin özel sektör talebi öncülüğünde gerçekleştiğini vurguladı.

Şimşek, 2015 yılında çok zor bir konjonktürde Türkiye'nin başarılı bir büyüme performansı sergilediğine dikkati çekerek, "2015 yılında iki seçim nedeniyle oluşan siyasi belirsizliklere, Fed'in faiz artırım beklentisiyle küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya, komşu ülkelerde artan jeopolitik gerginliğe, en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki ekonomik sorunlara ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'deki yavaşlamaya rağmen elde ettiğimiz ekonomik büyüme yadsınamayacak bir başarıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 3,5-4 civarındaki büyümenin, 2015 yılında Türkiye ekonomisinin Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilere göre yaklaşık 2 kat veya daha hızlı büyümesi anlamına geldiğini ifade eden Şimşek, 2016 yılının ise çok daha iyi olacağını, reformların hayata geçirileceğini ve büyüme potansiyelinin artırılacağını bildirdi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinin yüksek istihdam yaratmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kasım seçimleri sonrası ülkemizde siyasi görünümün iyileşmesi ve dört yıllık iktidar döneminde reformları hızla uygulamaya koyacak olmamız, orta vadede gelişmiş ülkelerle arayı kapatmaya devam edeceğimizi göstermektedir. Küresel kriz sonrası dönemde yaklaşık 6,4 milyon kişiye, son bir yılda ise 800 binin üzerinde yeni istihdam yarattık. Orta-uzun vadede, özellikle genç ve kadınların istihdamına yönelik uygulamalarımızla yüksek düzeyde iş imkanı oluşturmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisi reformlar ve güçlü temelleriyle gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmaktadır. Emtia ihracatçıları düşük piyasa fiyatları sebebiyle yüksek bütçe açığı verirken, bu yıl ülkemiz genel devleti dengede, yani sıfır açıkla kapatacaktır. Kalkınma ve refahın iki temel bileşeni olan siyasi istikrar ve reform hükümeti sayesinde ülkemizin ekonomik görünümü pozitife dönmüştür."

Gelecek yıllarda da maliye politikasında sıkı duruşa devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, bunun Türkiye'nin iki temel sorunu olan cari açık ve enflasyonla mücadelede yardımcı olacağını, uygulamaya konulacak 2. ve 3. nesil reformlar için gerekli mali alanı sağlayacağını belirtti.

Şimşek, bu reformlar sayesinde Türkiye'nin küresel rekabet zincirinde yukarı çıkmasını sağlayacaklarının altını çizerek, "Sürdürülebilir büyüme oranını artıracağız ve orta vadede cari açığın milli gelire oranını yüzde 3'ün altına indireceğiz" ifadesini kullandı.