ABD’den Türk ihracatçılara kötü haber

Türkiye, Rusya ile yaşadığı kriz sonrası ihracatta başka pazarlara yelken açmaya çalışırken, ABD’den Türk ihracatçılara kötü haber geldi.

ABD’den Türk ihracatçılara kötü haber
ABD’den Türk ihracatçılara kötü haber
GİRİŞ 10.12.2015 08:52 GÜNCELLEME 10.12.2015 08:52
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye’den giden gıda ürünlerinde salmonella bakterisi, hepatit ve zararlı haşere kalıntılarına rastlayan ABD’nin, artık Türk ürünleri için belgelere güvenmediği ortaya çıktı.

Ekonomi Bakanlığı, ticarette teknik engelleri çözmeyi amaçlayan internet sitesini erişime açtı.

‘Terör’ incelemesi

İhracatçı Türk işadamlarına uyarılarında bulunulan sitenin ABD ile ilgili bölümünde, bu ülkeye yapılan gıda ihracatında sorun yaşandığı belirtilerek, “Ülkemizden yapılan gıda ürünleri sevkiyatında ABD gümrüklerinde FDA tarafından yapılan rutin kontrollerde zaman zaman salmonella bakterisi veya hepatit gibi hastalıklara ya da temel tarım ürünlerinde zararlı haşere kalıntılarına rastlanmaktadır. Bu tip ürünler ABD gümrüklerinde alıkonulmaktadır. Neticesinde, ihracatçılarımız tarafından ürünün sevkiyatı öncesinde ülkemizde yapılan test ve analiz sonuçları ABD’nin ilgili otoriteleriyle paylaşılmakla birlikte, söz konusu test sonuçları çerçevesinde ürünlerin salıverilmesi mümkün olmamaktadır. Yani FDA tarafından yapılan test ve analizler belirleyici rol oynamaktadır” denildi.

Bakanlık uyarısına göre, ithal ürünlere hem gümrük hem piyasaya çıkış safhasında kontrol getiren ABD, “Terörizme Karşı Gümrük-Ticaret Ortaklığı (CTPAT)” kapsamında da muayene yapıyor.

ABD, gıda ürünlerinin yanı sıra patlayıcı ve kimyasallar konusunda da sıkı inceleme yapıyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) gıda konusundaki yetkilerinden birisi de ihracatçı şirketi yerinde incelemek.

Bakanlığın uyarısına göre ABD’ye mal satmak isteyen Türk şirketler, ABD’li şirketler gibi önceden FDA’ya kayıt olmak zorunda. Amerikan makamlarının sıkı tuttuğu bir diğer alan da ülkeye sokulmaya çalışılan korsan CD ve Kitap gibi ürünler. ABD açısından bir diğer kritik nokta da daha önce çelik boru üreticilerinin takıldığı anti-damping önlemleri.

YORUMLAR 3
  • hurma 8 yıl önce Şikayet Et
    amerikaya diger ulkelerden gelen gida urunlerinin saglikli sartlarda uretildigini kimse iddia edemez yukardaki yazida belirtilen poblemler amerikada uretilen gida urunlerinde siklikla gorulmektedir bu yaziyi kim yazip yayinladiysa bir maksadi var o da felaket tellalligidir americaya yada diger ulkelere gida gonderen pazarlamacilarda tedirginlik yaratmaya calismaktir bu haber sayfasini duzenleyenlerden bir ricam var hangi haber olursa olsun haberin kaynagini ve yazanin ismi yazinin basinda belirtilsin
    Cevapla
  • murtaza 8 yıl önce Şikayet Et
    sizden daha büyük bakteri varmı.
    Cevapla
  • ercan t 8 yıl önce Şikayet Et
    denetimlerin, ne denli ülkemizin geleceğine mani olduğu ortada. Bizi bu itibarsızlığa mahkum edenlerden hesap sorulmalıdır.
    Cevapla