Rolls Royce'tan flaş Türkiye atağı

Uçak motoru ve enerji sistemlerinin dünya devi Rolls Royce, Türkiye yatırımlarına hız verdi.

Rolls Royce'tan flaş Türkiye atağı
Rolls Royce'tan flaş Türkiye atağı
GİRİŞ 01.12.2015 15:32 GÜNCELLEME 01.12.2015 15:32
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Rolls Royce'un, Türkiye'de tasarlanan "Özgün Helikopter Projesi"nde motor ortaklığı olduğunu belirten Regis, "Önümüzdeki en büyük proje ise Türkiye'nin tasarlayacağı TFX olarak adlandırılan Milli Savaş Uçağı Projesi. Bu ihaleye EJ200 motorunu öneriyoruz. EJ200'ün seçilmesi durumunda teknoloji transferinden, satış haklarına kadar çok önemli bir teklif paketiyle geliyoruz" diye konuştu.

"Motor teknolojileri yüksek üretim düzeyi gerektiriyor"

Havacılıkta ortak üretim için ciddi bir çaba harcandığının altını çizen Regis, "Uçak motorlarında inanılmaz yüksek bir teknoloji kullanılıyor. Amacımız bilgi transferi ile Türkiye'de sayıları hızla artan imalatçıların bu pazardaki paylarını artırmak" dedi.

Havacılığın askeri projelerin yanı sıra sivil pazarda da çok hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Regis, şöyle konuştu:

"Türk Hava Yolları'nın önümüzdeki yıl geniş gövdeli uçak ihalesi var. Alternatiflerden Boeing 787, Airbus A350 ve A330neo için Rolls Royce motorlarını öneriyoruz. Geniş gövdede alınacak toplam motor sayısının 100'ü geçmesi durumunda THY Teknik ile ortak bir bakım merkezi için masaya oturabiliriz. THY Teknik ile ayrıca motor komponent bakımlarıyla ilgili görüşmelerimiz var. Sivil havacılık pazarı çok hızlı gelişiyor."

Nükleer enerji ihalesine giriyor

Sinop'ta yapımı planlanan nükleer santralin dizel motorları için açılacak ihaleyle de ilgilenen Rolls Royce, bu konuda ortağı olduğu MTU'nun Türkiye koluyla teklif vermeye hazırlanıyor. MTU Türkiye CEO'su Ekrem Kuraloğlu'nun verdiği bilgiye göre 25 yıldır faaliyet gösteren şirket, 190 çalışanı ile ağırlıklı olarak gemi güç sistemleri konusunda çalışmalar yapıyor. MTU, yerli tank projesi ALTAY'ın test modelleri için de motor sağlıyor.

Rolls Royce Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi kuruyor

Rolls Royce'un dünyadaki sekizincisini kuracağı Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi (AMTC) ile ortaklığın farklı bir boyuta gideceğine dikkat çeken Patrick Regis, "Burası Türkiye'nin bir merkezi olacak. Milli Savunma, Enerji, Bilim ve Teknoloji bakanlıkları, TÜBİTAK, üniversiteler tarafından desteklenen AMTC, teknoloji geliştirecek ve üretim öncesindeki aşamalara destek verecek. Türkiye'nin sadece havacılık veya enerji değil, bir çok alanda iddialı projeleri var. Teknoloji, ar-ge bu tür merkezlerden çıkacak" dedi.

Halen faaliyetteki 7 merkezin 5'i İngiltere'de, biri ABD'de ve son merkez ise Singapur'da açıldı. Özel-kamu ortaklığı ile hayata geçirilen AMTC'lere üniversiteler araştırma, sektörel şirketler de maddi destek sağlıyor. Seçilen projeler desteklenerek teknoloji geliştiriliyor. Devlet ise arazi ve bina desteği sunuyor.

Sonuncusu 2014'te Singapur'da açılan AMTC'yi 29 şirket desteklerken, 50'ye yakın proje üzerinde 85 kişilik Ar-Ge ekibi çalışıyor. Türkiye'deki merkez 2016 bütçesine girdi. İstanbul veya Ankara'da inşa edilecek şirket temel atılmasından 18 ay sonra faaliyetlerine başlayacak.

YORUMLAR 6
  • mahmud 8 yıl önce Şikayet Et
    niye biz yapmıyoruz kardeşim bizim profesörlerimiz bu teknolojileri zaten biliyor.Neyin transferini yapıyoruz, allah aşkına
    Cevapla
  • Eleman . 8 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyin millisi Olmalı.
    Cevapla
  • saga 8 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde yüzü bizim olmayan her şey ileride ne satılabilir nede kullanılabilir.
    Cevapla
  • halo 8 yıl önce Şikayet Et
    bencede adım adım ilerlemek lazım. mefkuremiz büyük olsun. gözümüzü daha büyük hedeflere dikelim. ama herşeyin bir olgunlaşma tekamül süreci var. bizim ülke 100 yıldır fetret içinde olduğundan maalesef yan gelip yatmışlar. bunu hızlı bir şekilde telafi etmemiz için başkalarının tecrübelerinden yararlanmak elzem. nihayi safhada kendi ayaklarımız üstünde duracak hale geldiğimizde zaten ipler bizim elimizde olacak. onlar bizimle çalışmak için can atacaklar. Allah bu milleti diri eylesin iri eylesin. bir eylesin. ihyadan inşaya
    Cevapla
  • öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    yüzde biri bizim olarak işe başla, işi öğren daha sonra daha yüzdeli şirketler ile devam edersin. Yüzde yüz bizim olsun diyerek çiftçilikten öteye geçemeyiz.
    Cevapla
  • dip not 8 yıl önce Şikayet Et
    dünyanın hiçbir ülkesi kendi başına uçak üretemiyor. bazı ülkeler motor, bazıları kokpit, bazıları kanat konusunda uzman.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle