6 milyon kişiyi ilgilendiren pazarlık başlıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın toplanıyor. 1300 TL’lik net asgari ücret önerisi masaya yatırılacak.

6 milyon kişiyi ilgilendiren pazarlık başlıyor
6 milyon kişiyi ilgilendiren pazarlık başlıyor
GİRİŞ 01.12.2015 09:40 GÜNCELLEME 01.12.2015 09:42
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İşveren temsilcisi TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu artışa karşı olmadıklarını prim indirimleriyle yükün paylaşılmasını öneriyor.

Resmi rakamlara göre 5.6 milyon asgari ücretli çalışanı yakından ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komsiyonu çalışmalarına yarın başlıyor.

Hükümetin 2016 yılı için teklif edeceği 1300 TL’lik asgari ücretle ilgili kararı alacak olan komisyon öncesi, işverenler önerilerini Hürriyet’e açıkladı. Komisyon çalışmalarına işverenler adına katılacak olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) priminde 5 puan indirim ve işsizlik sigortası primlerinden işveren payının alınmaması gibi önerileri gündeme getireceklerini açıkladı.

ARTIŞA KARŞI DEĞİLİZ

Son dönemde işveren kesiminin işçilerin ücretlerinin artmasını istemediği gibi bir algı olduğunu söyleyen Eyüboğlu, “Biz niye çalışanların refah seviyesinin artmasından rahatsızlık duyalım, tabii ki isteriz. Artışa değil, artış yükünün tamamının işverene bırakılmasına karşıyız” dedi. Türkiye’nin Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan gibi rakip ülkelere karşı rekabetçilik açısından geri düşmemesi için atılması gereken adımlar olduğunu belirten Eyüboğlu, bu yükün azaltılması için neler yapılmasını isteyeceklerini de şöyle anlattı:

İŞSİZLİK SİGORTASI VAR

Asgari ücret üzerindeki yüklerin yüzde 84’ü SGK primlerinden kaynaklanan bir yük. Burada 5 puanlık bir indirim yapılabilir. İşsizlik Sigortası’nda 2 puanlık işveren primi bir süreliğine alınmayabilir. Ayrıca işsizlik sigortası fonunda 91 milyar liralık bir kaynak birikmiş durumda. Bu kaynak işsizliğin azaltıması için var ve işsizliğin artmasına neden olabilecek böyle bir durumda kullanılabilir.”

Asgari ücretin 1300 TL olması durumunda işverene maliyetinin 1934 TL’ye çıkacağına dikkat çeken Eyüboğlu, “Tek bir çalışanla ilgili olarak maliyeti artışı yıllık 5 bin 244 TL’yi buluyor. Toplu sözleşmeli yerlerde ise, bu yük sadece aylık bazda dahil 3 bin 532 TL’ye kadar çıkabiliyor. Asgari ücret kök ücret olarak sayılıyorsa, 16 maaş uygulaması ve sosyal yardımlarla bu düzeye ulaşılıyor. Bu nedenle biz yükle ilgili bir çalışma yapılmasını istiyoruz. “ diye konuştu.

1300 TL’LİK ASGARİ ÜCRETİN MALİYETİ

Brüt asgari ücret   1645 TL (Artış yüzde 29,2)

SGK İşçi (Yüzde 14)             230 TL

İşsizlik Sigortası İşçi (Yüzde 1)           16.46 TL

Gelir Vergisi (Yüzde 15)      209.83 TL

Damga Vergisi (Yüzde 07.59)            12.49 TL

Asgari Geçim İndirimi (Yüzde 50)     123.43

AGİ sonrası Gelir Vergisi      86.40 TL

Kesinti Toplamı     345.76 TL

Net Asgari Ücret   1300 TL

SGK İşveren(Yüzde 15.5)    255.09 TL

İşsizlik Sigortası İşveren (Yüzde 2)     32.92 TL

İşverene maliyeti  1933.77 TL

YORUMLAR 5
  • ASGARİ ÜCRETLİ 8 yıl önce Şikayet Et
    Nihayet asgari ücret toplantısı başlayacak. şimdi icraat zamanı ücret net 1300tl olacak işveren karşı çıksa bile bundan geri dönüş yok..................AK PARTİ NE DEDİYSSE YAPAR O KADAR PATRONLARDA ARTIK KAZANDIKLARINI İŞÇİYLE PAYLAŞMASINI ÖĞRENECEK O KADAR
    Cevapla
  • Beybay 8 yıl önce Şikayet Et
    Özel sektör kazansın ,kar ettsin,yeni yatırımlar yapsın,ama çaliştırdığı emekçinin karnını doyursun.
    Cevapla
  • TAŞERON 8 yıl önce Şikayet Et
    bizim pazarlık ne oldu ????????? destek veren yok mu arkadaşlar Allah aşkına........
    Cevapla
  • Muhammet ÖZTÜRK 8 yıl önce Şikayet Et
    Özel sektöre daha fazla taviz verilmemeli. Ellerinden gelse bütün maaşı devlete ödetmeye niyetleniyorlar.
    Cevapla
  • işsiz mühendis 8 yıl önce Şikayet Et
    işveren sanki çok kazanıyor hepsi lüks arabalar binip, villalarda yaşıyor. :) bu çark dengeli yürümezse çok işverende kepenk kapar. Türkiye'deki 1.000.000 işletme 10 kişiden az çalışanın olduğu yerler. bakalım ne olacak?
    Cevapla