İki yıl sonra Türkiye uçuşa geçecek

Kuzey Irak'tan Türkiye'ye akacak ilk doğalgaz, tam 50 yıllık talebi karşılayacak.

İki yıl sonra Türkiye uçuşa geçecek
İki yıl sonra Türkiye uçuşa geçecek
GİRİŞ 21.11.2015 03:31 GÜNCELLEME 21.11.2015 09:47
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Kuzey Irak'ta en aktif firmalardan biri olan Genel Energy'nin Başkanı Tony Hayward, iki üç yıl içinde ilk doğalgazın Türkiye'ye akacağını belirterek, "2020'de 20 milyar metreküp doğalgaz Türk piyasasına akacak" dedi

Türkiye'nin enerjide Rusya ve İran'a bağımlılığı açısından hayati öneme sahip Kuzey Irak doğalgazı Atlantik Konseyi Enerji Zirvesi'nde masaya yatırıldı. Bölgede en aktif firmalardan biri olan Genel Enerji'nin Başkanı Tony Hayward, iki yıl içinde gaz akışının başlayacağını belirtti.

Hayward, "Bundan iki yıl önce Kürt Hükümeti'nin önemli bir petrol ihracatçısı olacağını söylemiştim. Ama bugün farklı bir şeyden bahsedeceğim. 150 milyar metreküp doğalgaz bulundu. Bölgede toplam 5 trilyon metreküp doğalgazın keşfi olacak. Bu miktar Türkiye'nin 50 yıllık talebini karşılayacak büyüklükte. Kuzey Irak'ın şu anda 300-400 milyar metreküp gazı var. Türkiye'ye ihracatın başlaması ile Rusya ve İran'a bağımlılık azalacak ve Türkiye daha ucuza alım yapabilecek" şeklinde konuştu.

ORTAK ŞİRKET 2016'DA 

Bir ortak girişim şirketi kurulacağını belirten Hayward, "Yap-işletdevret modeliyle kurulacak. Finansman kısmı da gaz satışıyla birlikte başlayacak. Uluslararası ortaklardan ve Türklerden aldığımız bir modelle finansman sağlayacağız. 2016'da kurulmasının öngörüyoruz. İlk gaz iki yıl içinde gelecek. 2020'lerin başında 20 milyar metreküp doğalgaz Türk piyasasına akacak. Buradan da Avrupa'ya gidiş olacak" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami ise gazda üretimin başladığını belirterek "Türkiye ile anlaşmamız, Türk şirketlerinin de iyi niyeti var. Programda 6-12 aylık bir kayma oldu. Birinci bölüm bittikten sonra gaz gelecek" dedi.

Hawrami, gazın Türkiye ve Avrupa'ya olan sevkiyatı ile ilgili olarak da "Türkiye'de gerekli altyapı var. Avrupa'daki adreslerle de Türkiye üzerinden buluşturacağız. Gazın tedariki için tüketici bekliyor, gelecek yıl bu zamanlar inşallah bu iş bitmiş olur" diye konuştu. 

SAVAŞ MALİYETLİ 

Terör nedeniyle mali disiplin sağlayamadıklarını belirten Hawrami, "İlk altı ayda 2 milyar dolar açık vardı. 7 milyar dolara çıktı. 1.4 milyon insanı çalıştırıyoruz ama maaşları ödeyemedik bir süre. Peşmerge'ye de yani terörle savaşanlara da maaş veremedik" açıklamasında bulundu. 

YORUMLAR 34
  • Milli Chpli 8 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankası dolar düsusune dur desin Asyadan bavul ticaretine gelen kalmadi laleli kan agliyor yakinda mal diken atelyeler iscileri cikardiginda Kim mutlu olur cin parasini devalue etti yetkililer duyun ne olur..cok ureterek de enflasyon duser yardim lütfen. sos sos
    Cevapla
  • Arif 8 yıl önce Şikayet Et
    Her yanımızda doğalgaz,petrol fışkırıp biz de olmaması ne garip..
    Cevapla
  • Hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    Biz birbirimizi yiyelim. Cemaatleri tarikatleri yok edelim. Adamlar milyonlarca Müslümanı katletsin... Üstüne de Trilyonlarca dolarlık Müslüman malına el koysunlar...
    Cevapla
  • kara oğlan 8 yıl önce Şikayet Et
    şimdi doğal gaza zam yaparlar
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    kidem tazminati cok guzel olmus
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle