CHP'nin o tezi de çürüdü: Zarar yok ucuzluk var

BOTAŞ’ın Azeri gazından 10 milyar dolar zarar ettiği iddiası CHP’li Erdoğdu'nun elinde patladı.

CHP'nin o tezi de çürüdü: Zarar yok ucuzluk var
CHP'nin o tezi de çürüdü: Zarar yok ucuzluk var
GİRİŞ 25.10.2015 13:20 GÜNCELLEME 25.10.2015 13:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, BOTAŞ'ın Azeri gazından 10 milyar dolar zarar ettiği yönündeki CHP'li Aykut Erdoğdu'nun iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakan Alaboyun, “Azerbaycan'dan bugüne kadar aldığımız gaza ödediğimiz miktar 10 milyar doları bulmadı ki biz bu kadar zarar etmiş olalım. Böyle afaki bir şey olmaz” dedi. Alaboyun, vatandaşların, Avrupa'nın en ucuz doğalgazını kullandığını söyledi.

Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan Bakan Alaboyun, CHP'li Erdoğdu'nun, iddiaları ile kamuoyunda algı oluşturmayı amaçladığını vurguladı. BOTAŞ ile Azeri Gas Supply Company arasındaki anlaşmanın 12 Mart 2001'de yapıldığını hatırlatan Bakan Alaboyun, bu anlaşmada da fiyat revizyonuna ilişkin düzenlemelerin bulunduğuna dikkati çekti.

Bakan Alaboyun, "2007 yılında Azerbaycan'dan gaz almışız, bunu 2020'de dolacak sanırım. Bu süre içerisinde de 2-3 yılda bir bu ülke ile fiyat revizyonu çalışması yapıyoruz" dedi.

HAT BELİRLEYİCİ

Fiyat revizyonunun ülkeden ülkeye değiştiğini, bütün dünyada boru hattı uzunluğu ve miktarın da fiyatta belirleyici olduğunu ifade eden Ali Rıza Alaboyun, Azerbaycan'da iki kaynaktan Türkiye'ye gaz geldiğini belirtti. Alaboyun, “6,6 milyar metreküplük kaynaktan gelen gaz, geldiği an BOTAŞ'ın sistemine giriyor. Bu sistem uzun zamandır kullanılan ve maliyeti düşmüş bir sistemimiz. Dolayısıyla bu gazı çok ucuz bir taşıma maliyeti ile vatandaşa yansıtabiliyoruz” diye konuştu.

HİÇBİR ÜLKEDEN ZARAR EDİLMİYOR

Türkiye'nin 4 ayrı ülkeden gaz aldığını söyleyen Alaboyun, doğalgaz fiyatlarının her ülkeden gelen hat uzunluğu ve miktara göre değiştiğini vurguladı. LNG'nin de tankerlerle getirtildiğini, taşıma ücretlerinin de birbirlerinden farklı olduğunu işaret eden Bakan Alabayon, şunları söyledi: "Kamuoyunun kafasını karıştırmak için 'Azerbaycan'dan gelen gazda 10 milyar dolar zarar ediliyor' deniyor. Azerbaycan'dan bugüne kadar aldığımız gaza ödediğimiz miktar 10 milyar doları bulmadı ki biz bu kadar zarar etmiş olalım. Böyle afaki şey olmaz. Hiç bir bakan bu ülkeyi zarara uğratmaz. Bu işler Tahkim'e de denetime açık. Hiçbir yerden zarar edildiği yok.”

Paçal fiyatla vatandaşa en ucuz gaz

Türkiye'ye gelen bütün gazların bir araya getirilerek paçal bir fiyat oluşturulduğunu söyleyen Bakan Alaboyun, şunları söyledi: “Vatandaşımıza bu paçal fiyattan gazı satıyoruz. Bu fiyatta Avrupa'nın en ucuz gaz fiyatı. Vatandaşa satılan gaz, Avrupa'nın en ucuz gazıdır. Siyasi amaçlarla, asılsız beyanlarla bir şeyler üretmenin anlamı yok.

KAYNAK: CAHİT SARAÇOĞLU - YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • Dadaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunları dinleyen din duşmanlari
    Cevapla
  • Murat 8 yıl önce Şikayet Et
    bir gün başımıza chp gelirse Allah korusun, bakalım evinde kim gaz yakabiliyor.
    Cevapla
  • dikkatli 8 yıl önce Şikayet Et
    bunlarin chp dini imani bu memleket batsinda neolursa olsun
    Cevapla
  • huna 8 yıl önce Şikayet Et
    chp rus gazına sesini çıkarmaz azeri kardeş gazına karşı çıkar zaten
    Cevapla
  • oğuz boylu 8 yıl önce Şikayet Et
    CHP bu adam yerine koymayın CHP Türk milletinin tekrar ayağa kalkmaması için, Türk milletinin ayağına takılan pranga.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle