Gurbetçiler bir şehri döviz zengini yaptı!

Avrupa'da yaşayan gurbetçiler birikimlerini Kırşehir'deki bankalarda değerlendirince kent döviz zengini iller arasında yer aldı.

Gurbetçiler bir şehri döviz zengini yaptı!
Gurbetçiler bir şehri döviz zengini yaptı!
GİRİŞ 22.10.2015 14:36 GÜNCELLEME 22.10.2015 14:36
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekicioğlu, "Gurbetçilerimizin bankalarda biriktirdikleri döviz cinsi mevduatlarını üçüncü kuşaklarla yatırıma döndürerek değerlendirmelerini istiyoruz" dedi.

Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşayan Kırşehirli gurbetçilerin, birikimlerini memleketlerindeki bankalarda değerlendirmesiyle kent, mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında Türk lirasından daha fazla dövizin yer aldığı 5 il arasına girdi.

BBDK VERİLERİNE GÖRE İLK BEŞTE

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, mudilerin tasarruf mevduatı hesaplarında liradan daha fazla dövizin yer aldığı 5 il arasında yer alan Kırşehir'de 635 milyon Türk lirası, 778 milyon liralık da döviz rezervi bulunuyor.

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin Ekicioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, döviz cinsi mevduat yoğunluğunun başta Almanya ve Hollanda olmak üzere yurtdışında çalışan Kırşehirli gurbetçilerin birikimlerinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırşehir'den de 1960'lı yıllardan itibaren başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya işçi göçünün yaşandığını anlatan Ekicioğlu, giden ilk kuşağın birikimlerini çeşitli kooperatifler ve faizsiz kar ortaklığı adı ile kurulan şirketler vasıtasıyla Türkiye'ye yönlendirdiğini ancak zarar ettiğini dile getirdi.

KAYSERİ İLK SIRADA…

Gurbetçilerin daha sonra birikimlerini daha güvenli olduğu için kamu bankalarıyla özel bankalarda değerlendirmeye başladıklarını anlatan Ekicioğlu, "Kayseri bu bölgede döviz cinsi mevduatta birinci. Kırşehir'de ilk 5 il arasında. Mevduatın Kırşehir'e gelmesindeki ana nedenlerden birisi Merkez Bankası'nın fazla faiz vermemesi. İşçilerimiz Kırşehir'deki devlet ve özel bankalara mevduatlarını yatırmaya başladılar. Bu paradan elde ettikleri kazançlarla da izin masraflarını karşılıyorlar. Avrupa'daki bankalara paralarını yatırdığı zaman gurbetçi zarar ediyor. Türkiye'de enflasyon da olduğu için örneğin yatırdığı 100 bin Euro parasına 3-4 bin Euro faiz alıyor. Bununla da gurbetçilerimiz tatil yapmış oluyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 10
  • Musa 8 yıl önce Şikayet Et
    Paraları Ziraat Katılım Bankasına ya da Kuveyt Türke yatırın arkadaşlar.
    Cevapla
  • Sami Yilmaz 8 yıl önce Şikayet Et
    Her banka faiz mi veriyor? Avrupa'da bir bankayi zengin edecegine kendi ulkesine aktarmis kazancini.
    Cevapla
  • ABDULKADİR 8 yıl önce Şikayet Et
    Burada tatil ahirette mahkum ne zararlı bir iş.
    Cevapla
  • burak turan 8 yıl önce Şikayet Et
    faiz alanlar listesinde birinci ne büyük başarı Allah ıslah etsin
    Cevapla
  • akıl 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizin gibilerede akıl fikir nasip etsin
    Cevapla
  • ne güzel 8 yıl önce Şikayet Et
    insanlarımızın alın teri ile kazandığı birikimlerini kendi memleketlerine getirmeleri kadar iyi birşey olabilir mi, bu sayede ülkemiz o birikim kadar elin gevurundan daha az borç alacak ve dışarıya daha az faiz ödeyecek, en azından o faiz olarak dış ülkelere ödenecek para kendi insanımızın ve ülkemizin cebinde kalacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle