Asrın Projesi'nin açılış tarihi belli oldu

KKTC'ye su temin edecek olan ve Asrın Projesi' olarak da nitelendirilen şebekenin açılışı 17 Ekim'de gerçekleştirilecek.

Asrın Projesi'nin açılış tarihi belli oldu
Asrın Projesi'nin açılış tarihi belli oldu
GİRİŞ 15.10.2015 12:42 GÜNCELLEME 15.10.2015 15:30
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Mersin'in Anamur İlçesi'nden KKTC'ye denize döşenen 80 kilometre uzunluğundaki borularla su temin edilmesi için temeli 7 Mart 2011'de atılan ve 'Asrın Projesi' olarak nitelendirilen şebekenin açılışı 17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı törenle yapılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Anamur'un Dragon Çayı üzerine inşa edilen Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayan projenin içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1 milyar 255 milyon lira oldu. KKTC İçme suyu Temini Projesi'nin son parçasının yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Dragon Çayı üzerine yapılan Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya ilk su geçen hafta ulaştı.

Yıllık 75 milyon metreküp su, Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılacak ve KKTC'nin uzun yıllar içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Bu suyun yarısı içme suyu kalan kısmı da sulama suyu olarak kullanılacak.

Ayrıca proje için inşa edilen Alaköprü Barajı ile Anamur İlçesi'nde de 83 bin 600 dekar alan suya kavuşacak.

Sulama sistemi ise yağmurlama ile damlama sulama şeklinde olacak. Böylece eski sistemler terk edilerek su tasarrufu en üst seviyeye ulaşacak. Proje ile toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı ve yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacak.

VALİ İNCELEME YAPTI

7 Mart 2011'de temeli atılan projenin açılışı da 17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı törenle yapılacak.

Alaköprü Barajı'nda incelemelerde bulunan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, barajın açılışa hazır olduğunu belirterek, "Bu denli büyük ve Asrın Projesi olarak nitelenen yatırımın, Akdeniz'in incisi Mersin'e ve Mersin üzerinden KKTC'ye kazandırılmış olmasının verdiği haklı gururu yaşıyoruz. Proje ile KKTC'de 48 bin 240, Anamur'da da 84 bin dekarlık bir alanda yapılacak sulu tarım ile da yüksek gelir artışları sağlanacaktır" dedi.

YORUMLAR 26
  • DOĞRUSÖZ 8 yıl önce Şikayet Et
    Birilerinin hayal bile edemediği proje gerçekleşti. Emeği geçenlerden Rabbim razı olsun ! Şimdi Yavru vatan bir yere gidemez. Su borusuyla bağladık Ana vatana !
    Cevapla
  • osmanlı ocakları 8 yıl önce Şikayet Et
    güzel günler bizleri bekliyor
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip yine bir şeyler satmış yavru Vatanada proje üstüne proje yapıyor?.:):):).
    Cevapla
  • Hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    Suyu kimin işleteceği belli oldu mu?
    Cevapla
  • yanlislik oldu 8 yıl önce Şikayet Et
    ben 1 begenimi geri aliyorum , yanitlamak niyetinde idim
    Cevapla
  • hasan kardes 8 yıl önce Şikayet Et
    bak altta sadik kardes sana bir soru sormus .
    Cevapla
  • soruya bak 8 yıl önce Şikayet Et
    insan birazcik utanir , yapilan projeye bak sorulan soruya bak ? senin maksadin ortada .
    Cevapla
  • sadik 8 yıl önce Şikayet Et
    Hani akp kibrisi satacakti ne oldu ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle