Yılmaz: Döviz riskleri yakından izlenmeli

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Peru'daki IMF toplantısında konuştu. Yılmaz "döviz riskleri yakında izlenmeli" dedi

Yılmaz: Döviz riskleri yakından izlenmeli
Yılmaz: Döviz riskleri yakından izlenmeli
GİRİŞ 09.10.2015 17:46 GÜNCELLEME 09.10.2015 17:46

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ABD'nin para politikasının normalleşmesinin ve Çin'in büyümeye geçişinin, küresel ekonomi için sağlıklı olacağını belirterek, "Düşük petrol fiyatları da küresel büyüme için bir lütuf olmaya devam ediyor" dedi.

Yılmaz, Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nin 32. toplantısında, IMF'de Türkiye'nin de içinde bulunduğu, Avusturya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kosova, Slovakya, Slovenya'nın oluşturduğu grubu temsilen yaptığı konuşmada, küresel büyümenin ılımlı seyrettiğini, büyümenin ülke ve bölgeler arasındaki dağılımının ise dengesiz olmaya devam ettiğini söyledi.

Cevdet Yılmaz, "Gelişmiş ekonomiler genelde ılımlı bir büyümeye sahip olsalar da bu henüz yerleşik değil. Sıkı mali koşullar ekonomik faaliyetlerde ağırlığını hissettirirken yükselen piyasa ekonomilerindeki büyüme gücünü kaybetti. Emtia fiyatlarının aşağı yönde olması büyük ham madde ihracatçısı olan ülkelerin ekonomilerinde ek yük oluşturdu.

Zayıf noktaların farkında olsak da birçok yükselen piyasanın güçlü tamponlara sahip olduğunu ve bir önceki kriz dönemleriyle karşılaştırıldığında dışarıdan gelecek şokları uzak tutmada daha donanımlı bulunduğunu görüyoruz.

Ayrıca şu andaki küresel koşulların iki önemli sürükleyicisi, ABD'deki para politikası normalleşmesi ve Çin'in büyümeye geçişi, küresel ekonomi için eninde sonunda sağlıklı ve olumlu. Düşük petrol fiyatları da küresel büyüme için bir lütuf olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

ABD'deki kademeli para politikası normalleşmesinin yakın olduğunu dile getiren Başbakan Yardımcısı Yılmaz, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika istikametiyle ilgili iletişiminde saydam olması gerektiğini belirtti.

Avro Bölgesi'nin kredi büyümesinin kilidini açmak için şirket bilançolarının yeniden yapılandırılması ve geri dönmeyen batık kredilerin banka bilançoları üzerinde oluşturduğu yükün giderilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Sınır aşırı iflaslar konusundaki reformlar, geniş bir Avro Bölgesi inisiyatifiyle ve ortaklaşa ulusal politikalarla gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.

"Politika yapıcılar dövizin risklerini yakından izlemeli"

Yılmaz, özellikle mali kapasiteye, büyük üretim açığı ve sürdürülebilir borç beklentisine sahip ülkelerin, potansiyel büyümeyi yükseltmede insani sermaye yanında, yüksek getirili altyapı yatırımlarından da yararlanabileceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sıkılaştırılmış veya yeterli mali imkana sahip olmayan ülkeler ise harcama ve gelir politikalarını, ekonomik etkinliği yeniden canlandırmak için nötr bütçe yoluyla hazırlamalıdır. Mali reformlar ve güçlü kurumlarla desteklenip iyi bir ölçümlemeyle hazırlanan yapısal reformlar uzun vadede sağlam büyüme temettüsüyle geri dönebilecektir.

Kamu harcamalarının verimliliğini artırmak birçok ülke için öncelik olarak kalmalıdır. Yükselen piyasa ekonomileriyle temelde sınırlı mali imkana sahip ülkelerde, hassas ayarlı politikalara gereksinim var. Gelişen piyasa ekonomilerindeki politika yapıcılar dövizin risklerini yakından izlemeli ve dövizin kurumsal sektör üzerindeki etkilerine yönelik mikro ve makro ihtiyati önlemleri uygulamalıdır."

Zayıf potansiyel büyümenin küresel ekonomi için bir baskı oluşturduğunu anlatan Yılmaz, "Azalan toplam imalat verimliliği, istihdamda zayıf potansiyel büyüme, yavaş yatırım beklentileri ve ekonomilerde yaşlanan nüfusla birlikte büyüme potansiyellerini kısıtlıyor. Hırslı ve iyi hedeflenmiş bir yapısal reformlar seti ekonomilerimiz için verimli bir potansiyeli yükseltmeye vesile olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Avro Bölgesi'nde mal piyasasına giriş önündeki engellerin kaldırılmasına, borç yükü tehdidi üzerine gidilmesine ve işgücü piyasasında esnekliği geliştiren işgücü piyasası düzenlemelerinin yeniden göz önüne alınmasına odaklanan reformlara ihtiyaç var" diyen Yılmaz, yükselen piyasa ve gelişen ekonomilerdeki yapısal reform öncelikleri arasında ise altyapı sorunları, işgücü ve mal piyasalarında reform yapılması, eğitim sisteminin iyileştirilmesi ve iş yapma koşullarının güçlendirilmesini gösterdi.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, IMF'nın daha faal ve üye odaklı hale gelmesi için yapılan girişimleri memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"IMF'nin politika tavsiyeleri, kapasitesi ve araştırmaları gelişmekte olan ülkelerin isteklerine uygun bir şekilde gelişim gösteriyor. Makro finansal gözetimi güçlendirme ve risk analizlerini keskinleştirme konusunda gösterilen çabaları büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Makro ekonomik analizlerle ilgili olarak, politika tavsiyeleri ülke şartlarına daha uygun olması gerekmektedir. Bu bağlamda yapısal reformları getireceği katkıların önceden analiz edilerek tahmin edilmesi ekonomi otoriteleri için değerli bir veri olacaktır. IMF'den gelecek yapısal reformlar hakkında çalışmaları da sabırsızlıkla bekliyoruz."

- Kota ve Yönetim Reformu

IMF'nin küresel ekonomik ve finansal istikrarı koruma görevinin yalnızca yeterli kaynaklar, gelişmiş bir yönetim ve temsil yapısı altında yerine getirebileceğini işaret eden Yılmaz, "2010'da getirilen kota ve yönetim reformlarının etkinliği, fonun kota bazlı yapısını yenileyecek ve yönetim kalitesini artıracaktır. Bu bağlamda, 2010 reformların mümkün olan en kısa sürede uygulanmasının fonun güvenilirliği, meşruiyeti ve etkinliği için olmazsa olmaz olduğuna ve bunun IMF üyelerinin en büyük önceliği olması gerektiğine inanıyoruz. On dördüncü kota artışları gözden geçirmesini henüz onaylamayan tüm üyeleri daha fazla gecikmesizin kanuni süreci tamamlamaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

Sürdürülebilir kalkınma

Yılmaz, IMF'nin diğer uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içinde küresel kalkınma gündemine önemli bir değer kattığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Fon politika tavsiyeleri çerçevesinde sosyal yardım programlarını, beşeri sermaye birikimini teşvik eden ve gelir eşitsizliğini çözmeye yönelik maliye politikalarını teşvik etmeye devam etmelidir. Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Fonuna erişim normları ve limitleriyle birlikte acil finansman mekanizması limitinin yüzde 50 oranında artırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Fonunun (PRGT) finansman modelinin kendi kendini besler hale gelmesini sağlamak aynı derecede önemlidir. IMF'nin küçük ve kırılgan devletleri ile ilişkilerini güçlendirmeye yönelik kararlılığı övgüye değerdir."

KAYNAK: AA