Suriye ve Rusya krizi Türk Akımı'nı vurabilir

Suriye saldırılarının yanı sıra Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlal etmesi Türk Akımı dahil birçok ortaklığı olumsuz etkileyebilir

Suriye ve Rusya krizi Türk Akımı'nı vurabilir
Suriye ve Rusya krizi Türk Akımı'nı vurabilir
GİRİŞ 07.10.2015 11:36 GÜNCELLEME 07.10.2015 13:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Brüksel'deki düşünce kuruluşu Avrupa Jeopolitik Forumu'nun Araştırma Direktörü George Niculescu, Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının yanı sıra Türkiye hava sahasını da ihlal etmesinin, Türk Akımı dahil birçok ortaklığı olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Niculescu, yaptığı değerlendirmede, Rusya ile Türkiye arasında stratejik bir ortaklık olduğunu ancak bunun son gelişmelerle zedelendiğini söyledi.

Türkiye-Rusya ilişkilerindeki tansiyonun düşmesi için Tahran ve Washington dahil edilerek Ankara ve Moskova'nın anlaşmaya varması gerektiğini savunan Niculescu, "Ankara, Rusya'yı Esed rejimine verdiği destek konusunda daha dikkatli olması için ikna etmeli ve Moskova, Tahran ve Washington'la Suriye'de savaş sonrası hükümet konusunda siyasi uzlaşı sağlanması için güçlü bir anti-DAEŞ koalisyonu kurulmalı. Ortak bir çözüm aranmalı ve görüşülmeli.

Aksi takdirde Suriye hava sahasını kimin kontrol edeceği konusu, Rusya, İran ve belki de Çin'in bir tarafta, ABD, Avrupa güçleri, Türkiye ve Körfez ülkelerinin diğer tarafta olduğu bir kutuplaşma ile dramatik bir şekilde büyüyebilir" dedi.

Merkezi İngiltere'de bulunan Orta Doğu Enstitüsü Enerji Uzmanı Nasır Tamimi de Türk Akımı için Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmanın seçimlerden sonra imzalanmasının beklendiğini ancak iki ülke arasında yaşanan son kutuplaşmalar nedeniyle anlaşmanın tüm sonuçlara gebe olduğunu belirtti. Tamimi, Rusya ve Türkiye'nin Suriye politikalarının tamamen zıt kutuplarda yer aldığını ve bunun iki ülkenin ortak projelerini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava saldırılarının ardından durumun daha kötüye gittiğini ifade eden Tamimi, "Türkiye politik anlamda çok zor bir süreçten geçiyor. Hükümetin belirsizliği, sığınmacı krizi, yaklaşan seçimler ve iç ve dış tehditler ülkeyi zor durumda bırakıyor.

Rusya ile yaşanan zıtlaşmalar ve Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle beraber yükselen tansiyon da durumu daha karışık hale getiriyor" diye konuştu.

Tamimi, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı için iki ülke arasındaki anlaşmanın seçimlerden sonra imzalanmasının beklendiğini hatırlatarak, "Moskova ile Ankara arasında bu proje için sürdürülen görüşmeler son bulmuş değil. 1 Kasım'daki seçimlerden önce de imza atılmasını beklemiyoruz.

Türkiye'nin yeni hükümetini kurması ve bu arada geçecek zaman ile imza süreci yeni yıla sarkabilir. Ancak iki ülke arasındaki son kutuplaşmalar nedeniyle anlaşma şu an için tüm sonuçlara gebe. Her şey mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya ait bir savaş uçağının 3 Ekim Cumartesi günü saat 12.08'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal ettiğini bildirmişti.

İhlalin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika Başbakanı Charles Michel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya'nın hava sahası ihlalini değerlendirmiş ve "Türkiye'ye yapılan saldırı NATO'ya yapılmış bir saldırıdır, bunun bilinmesi lazım.

Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile olan ilişkilerimiz malumdur ama Rusya, Türkiye gibi eğer bu konuda birçok işbirliği yapmış dostunu da kaybederse çok şeyi de kaybeder, bunu da bilmesi lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya ise ihlalin birkaç saniye sürdüğünü ve olumsuz hava koşulları nedeniyle gerçekleştiğini öne sürmüştü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise "Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlali kaza gibi görünmediğini" söylemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • yorumanaliz 8 yıl önce Şikayet Et
    Rusya, aklinca, Suriyeye müdahalesinin Türkiyenin tepki ve uyarılarını,elindeki Türk akımı projesi kozu ile minimize etmeye çalışmaktadır.
    Cevapla
  • herkese 8 yıl önce Şikayet Et
    rusya ve türkiye bu kadar büyük aptal olmazlar ! ! AMA şu açıkki birileri rusya türkiye ilişkilerini bozmaya çalışıyor ! ! Putin sanırım özellikle dışişleri bakanlıgı yetkilileri tarafından yanlış yönlendiriliyor olabilir ! ! !
    Cevapla