Savunmada hücuma geçtik!

Son yıllarda savunma sanayiinde attığı adımlarla adeta hücuma geçen Türkiye, Londra’daki DSEI Fuarı’nda 14 firma ile boy gösterdi

Savunmada hücuma geçtik!
Savunmada hücuma geçtik!
GİRİŞ 21.09.2015 03:43 GÜNCELLEME 21.09.2015 11:45
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Savunma sanayiinde son yıllarda ciddi atılımlar içine giren Türkiye, katıldığı fuarlarda ise pazar olmaktan ziyade geliştirdiği projeler için işbirliği modelleri üzerine görüşmeler yapıyor.

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve ekibiyle Londra’da iki yılda bir yapılan Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda (DSEI) bir araya geldik. Türkiye’nin savaş uçağı projesi FX için İngiliz Rolls Royce ile nasıl bir işbirliği yapabileceğinin modeli üzerine çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Artık Türkiye’yi pazar olarak görenlerle işbirliğine gitmek istediğimize vurgu yapıyoruz. Savunma sanayiinde yaptığımız yatırımlar ve projelerle çok değerli konumdayız. Ciddi paralardan bahsediyoruz ve bu yatırımların en iyi modellerle nasıl paylaşılacağını konuşuyoruz” dedi.


(Atak Taarruz Helikopteri)

Bu sene 15-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen fuara, Türkiye, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Savunma Sanayii İhracatçılar Birliği’nin (SSIB) organizasyonuyla, 14 Türk şirketi, ödüllü tasarımıyla dikkat çeken stantlarda ve özel alanda iştirak ettiler. 50’nin üzerinde ülkeden çeşitli seviyelerde yaklaşık 1500 şirketin iştirak ettiği bu fuar, sektörün öncü etkinlikleri arasında yer alıyor. Daha çok endüstri içinde işbirliklerini, tanışmaları, anlaşmaları, yeni ürünlerin tanıtılmasını hedefleyen DSEI’de, Türkiye gibi ülkeler de, ‘Biz de bu sektörde varız ve şunları yapıyoruz’ kabilinden boy gösteriyor.



İngiltere Savunma Bakanlığı’nın sponsorluğunda, Londra’daki Excel Fuar Merkezi’nde düzenlenen DSEI etkinliğine üst düzey yetkililerden ziyade ürün geliştiren, yapan, pazarlayanlarla bunları tedarik edenler ilgi gösteriyor. Ayrıca Türkiye, bu fuarda ilk defa tüm şirketleriyle aynı alanda yer aldı. SSM ile SSI’nin ortak çalışmasıyla, 830 metrekarelik alanda TAI, Havelsan, Roketsan, MKEK, BMC, Dearsan, Denar, FİGES AŞ, Kilim Group, Menatek, Otokar, OSSA, Yakupoğlu Tekstil ve Deri Sanayi AŞ (YDS) ve Transvaro olmak üzere 14 firma katıldı.

‘EMEKLEMEDEN AYAĞA KALKTIK’

SSI Başkanı Aral Alış, Türk savunma sanayiinin emeklemeden ayağa kalktığına işaret ederek, savunma ve havacılık alanında faaliyet gösteren 400 firma olduğunu ve ihracatın 1.6 milyar doları bulduğunu söyledi.



"DIŞARI AÇILMAK İÇİN BURADAYIZ"

Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Dünyanın önde gelen firmalarıyla bu fuarda işbirliği ve ileriye dönük planlar yapmak için buradayız” dedi. Türkiye’nin savaş uçağı projesi FX için İngiliz Rolls Royce ile nasıl bir işbirliği yapabileceğinin modeli üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Tüfekçi, dünyada sivil veya askeri uçak geliştiren Boeing, Airbus, Saab benzeri şirketlerin de Rolls Royce ile çalıştıklarını, Türkiye’nin de bu modelle ne yapabileceğini araştırdıklarını kaydetti. Türkiye’nin 10 yıl içinde kendi ürününü çıkaracak bir takvimi olduğunu belirten Tüfekçi, “Yerli savaş uçağı FX projesi için ciddi işbirlikleri için araştırma yapıyoruz” diye konuştu.

Londra’daki fuarda Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Asuman Vangölü, Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, Müsteşar Yrd. Tüfekçi ve Daire BŞK Ferhat Yenibetiz ile sohbet etme imkânımız oldu.



HEDEF 19 MİLYAR $

Fuarın ilk akşamı da Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, rezidansında, fuara katılan SSM yetkilileri, Türk şirketleriyle, İngiliz Savunma Bakanlığı ve İngiliz şirket yetkililerini bir araya getirdi. Bilgiç, iki ülke arasında dış ticaret hacminde 19 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için savunma sanayiisinde ilişkileri daha ileri taşımanın önemine vurgu yaptı.

YERLİ İÇİN HAZIRIZ

Hürkuş, Anka ve Atak’ın ihracata başlamasıyla Türkiye’de tablonun değişeceğini belirten SSM Kalite ve Stratejik Yönetim Daire Başkanı Ferhat Yenibertiz, yakında Ankara’da üretim hattı merkezinin temeli atılacak olan yerli yolcu uçağı için de takvimin çıkarıldığına vurgu yaparak, gövde için TAI, motor için TEI görev alacak ve ana hedefin dışarıya ürün satacak rekabete ulaşmak olduğunu kaydetti.

YORUMLAR 24
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu yatırımların sürebilmesi için tek başına iktidar şart diye düşünüyorum. İstediği partiye oy vermek elbette herkesin hakkı, fakat lütfen oy verirken geleceğinizi düşünerek verin. Takım tutar gibi, ben şu partiden başkasına vermem demeyin. Vereceğimiz her oy çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini de etkileyecek, bunu unutmayın. Ben oyumu akpartiye vermeyi düşünüyorum. Eğer mhp tek başına iktidara yakın olsaydı mhp ye verirdim. Koalisyon kesinlikle istemiyorum, çünkü koalisyonlu dönemleri yaşadım, ve o dönemleri aklıma bile getirmek istemiyorum. Ne chp yi ne de hdp yi hükümette görmek istemiyorum.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ilk yaptigimiz is kendi yazilimizdi zaten f16larin bile yazilimi turkce
    Cevapla
  • ferhat 8 yıl önce Şikayet Et
    durmak yok yola devam. emeği geçen herkese sonsuz teşekkurler...
    Cevapla
  • Murat 8 yıl önce Şikayet Et
    Büyük güçlü yeni Turkiyenin ayak sesleri geliyor.
    Cevapla
  • fgh 8 yıl önce Şikayet Et
    Daha dogrusu osmanlının ayak sesı gelıyor
    Cevapla
  • Abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    Uçuıyoruz uçuyuruz ankanın motoru, hurküşün motoru, altayın motoru, bmc'nin motoru, herbişeyimiz % 100 yerli kendimizden korkuyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle