Arhavi, Borçka ve Hopa'nın borçlarına taksit

Artvin'in Arhavi, Borçka ve Hopa ilçelerinde yaşanan sel felaketi nedeniyle mükelleflerin vergi borçları azami 24 ay taksitlendirilebilecek.

Arhavi, Borçka ve Hopa'nın borçlarına taksit
Arhavi, Borçka ve Hopa'nın borçlarına taksit
GİRİŞ 09.09.2015 09:53 GÜNCELLEME 09.09.2015 09:53

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Artvin'in Arhavi, Borçka ve Hopa ilçelerinde meydana gelen doğal afet nedeniyle vergi borcu bulunanların bu borçlarının ertelenmesi ve taksitlendirilmesine yönelik "Tahsilat Genel Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 24 Ağustos'ta yaşanan sel felaketi nedeniyle Bakanlıkça mücbir sebep hali ilan edilen bu ilçelerdeki amme borçlularının bakanlığa bağlı vergi dairelerine olan borçlarının tecil ve taksitlendirilmesi yapılacak.

Bu mükellefler için 24 Ağustos 2015 ve 29 Şubat 2016 tarihleri arasında vergi uygulamaları bakımından mücbir sebep hali ilan edildi.

Doğal afetin meydana geldiği yerde, olaydan önce mükellefiyetini terk edenler ile bu tarihten sonra mükellefiyet tesis edenlerin, sadece doğal afetin meydana geldiği yerdeki vergi dairelerine olan ve tecil edilebilecek alacaklar yönünden borçlarının tecil ve taksitlendirilmesi mümkün kılındı.

- Mükellefler 30 Haziran'a kadar başvuruda bulunabilecek

Tebliğ kapsamında tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için söz konusu mükelleflerin 30 Haziran 2016 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine tecil ve taksitlendirme talep formu ile başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Bu kapsamda tecil talep edecek mükellefler tüm borçları için tecil ve taksitlendirme talebinde bulunabilecekleri gibi ferileri de dahil olmak şartıyla tercih edecekleri borçları için de talepte bulunabilecek.

Birden fazla vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunan mükellefler, her bir vergi dairesine olan borçları için ayrı ayrı talepte bulunacak.

Talebi uygun görülen mükelleflerin borçları azami 24 ay, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi ile bunların ferileri azami 12 ay süre ile taksitlendirilebilecek.

- Ertelenen borçlara tecil faizi uygulanmayacak

Tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun ödenmekte olan amme alacaklarının, bugünden sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına, müracaat tarihlerinden bugüne kadar geçerli olan tecil faizi oranları uygulanacak, bugünden sonra ise tecil faizi hesaplanmayacak.

Tebliğ kapsamında borçları taksitlendirilen mükelleflere, tecil ve taksitlendirilen borçlarının yüzde 10'unu ödemiş olmaları ve vadesi geçmiş başkaca bir borcunun bulunmaması şartlarıyla vadesi geçmiş borcunun bulunmadığına dair yazı verilecek.

Motorlu taşıtlara ilişkin vergi ve diğer amme alacaklarının da tecili uygun görülerek, bu türden borçları tecil edilmiş mükelleflerin, maliki oldukları taşıta ilişkin satış ya da devir yapabilmeleri için tecil edilen borçlarını defaten ödemeleri gerekiyor.