Bayram öncesi endişelendiren gelişme

Kurban Bayramı öncesi yüksek seyreden et fiyatları, dişi ve gebe hayvanların kesime gönderilmesi endişesine yol açtı

Bayram öncesi endişelendiren gelişme
Bayram öncesi endişelendiren gelişme
GİRİŞ 03.09.2015 12:17 GÜNCELLEME 03.09.2015 13:51
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı öncesi yüksek seyreden et fiyatları, dişi ve gebe hayvanların kesime gönderilmesi sonucu hayvan yetiştirme kapasitesinin düşerek hem ülke ekonomisinin zarar görmesi hem de et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesi endişesine yol açtı.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et fiyatlarının yüksek olmasında diğer bazı faktörlerin yanı sıra dişi ve gebe hayvanların kesime gönderilmesinin de etkin rol oynadığı uyarısında bulundu.

Ülke ekonomisi açısından hem Kurban Bayramı'nda hem de normal kesim döneminde erkek hayvanların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, bunun ekonomik bakış açısının yanı sıra dini ve ahlaki bir gereklilik olduğuna da dikkati çekti.

-Hayvancılık için kritik dönem

Yıldız, üreme açısından verimli dişi hayvanların, Kurban Bayramı öncesi et fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle kesime gönderilmesinin, hayvan varlığı açısından tehdit oluşturacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Talebin artması, arzın azalması nedeniyle et fiyatlarının patlama yaptığı bu dönemde, gebe hayvanlardan doğacak yavrunun yeniden büyüyüp kesim çağına kadar olgunlaşması ekonomik açıdan önemli. Ete talebin fazla olduğu bu dönemde hayvan sayısının düşmemesi için gebe hayvanların kesilmemesine özellikle dikkat edilmesi lazım. Dişi ve gebe hayvan kesimleri, hayvan yetiştirme kapasitesini düşürdüğünden ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemekte, bu da et fiyatlarının yükselmesinde etkin bir rol oynamaktadır. "

Prof. Dr. Ahmet Yıldız, dişi hayvanların gebelik durumlarının tespitinin oldukça zor olduğunu, çoğu zaman deneyimli besicilerin dahi bunu belirleyemediğini vurgulayarak, kesime gönderilecek dişi hayvanların öncesinde mutlaka veteriner kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

YORUMLAR 10
  • vejeteryan 8 yıl önce Şikayet Et
    et yemessek günah mı olur?
    Cevapla
  • baris 8 yıl önce Şikayet Et
    Et yemesen günah olmaz ama ibadeti yerine getirmesen günah olur.
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ve hayvancılkık en eğitimsiz ve vasıfsız kesimin eline bırakılıp sonra da hibe adı altında yardımlarla bilgisizlikle dönen sistem zorla ayakta tutuluyor. Tarım ve hayvancılık bu işin okulunu okumuş insanlar tarafından yapılsaydı; mazot yardımı, yem yardımı, bilmem ne yardımı diye bin türlü hibeye muhtaç sünepe bir sektör halinde kalmazdı. Bilakis çok kar eder vergi vererek devlete katkısı olurdu. Hem kalitesiz hem pahalı gıdaya kalıyorsak bunun sebebi ziraat mühendisleri işsiz kalırken ilkokul bile okumamış insanların kulaktan dolma bilgilerle tarım ilacı, suni gübre vesaire kullanarak çiftçilik yapmasıdır. Bu şekilde hem sağlıksız, hem pahalı gıda yiyoruz.
    Cevapla
  • Yahya 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de ki tüm sistemler millette kazık atma üzerine kurulduğu için hiç bir yalan dolan sahtecilik kazık atma şaşırtmıyor endişelendirmiyor.
    Cevapla
  • osman 8 yıl önce Şikayet Et
    ithalat yapmak için başladılar neden aramaya. mezbahanelerde saksı çalışmıyor veteriner hekim çalışıyor. ver emri al önlemlerini bak bakalım gebe hayvan hangi mexbanede kesilebiliyor.
    Cevapla
  • ... 8 yıl önce Şikayet Et
    Hayvan besleme maliyetlerinin yüksek olması ve süt fiyatlarının düşük olması olması sebebiyle bu sonuç kaçınılmaz oluyor.
    Cevapla
  • ?????? 8 yıl önce Şikayet Et
    süt fiyatlarımı ucuz markette 3 tlden süt satılıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle