Açlık ve yoksulluk sınırları açıklandı

Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 371 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 687 TL olarak belirlendi.

Açlık ve yoksulluk sınırları açıklandı
Açlık ve yoksulluk sınırları açıklandı
GİRİŞ 06.08.2015 12:10 GÜNCELLEME 06.08.2015 12:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Temmuz ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 371 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 687 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre ısınma, haberleşme, giyim, çevre ve su madde fiyatlarında düşüş yaşanırken; gıda, aydınlanma, barınma, sağlık, ulaşım, kişisel temizlik ve bakım, eğitim-kültür fiyatlarında artış olduğu gözlendi. Haziran ayına göre Temmuz’da gıda maddesi fiyatlarında ortalama yüzde 0,27’lik bir artış oldu. Temmuz’da göze çarpan en büyük artış ise yüzde 40,5’le limon fiyatında yaşandı.

GİYİM FİYATLARINDA 3,4’LÜK BİR AZALIŞ

Temmuz ayında Haziran ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 3,4’lük bir azalış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,16 artışla giysi tamir ücretleri olurken; en çok göze çarpan düşüş yüzde 9,51 azalışla gömlek (erkek), yüzde 9,04 azalışla tişört (erkek) ürünlerinin fiyatında yaşandı. Temmuz ayında Haziran ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,04’lük bir azalış gözlendi. Temmuz ayında Haziran ayına göre aydınlanma fiyatında yüzde 0,05’lik bir artış gözlenirken, Temmuz ayında Haziran ayına göre barınma fiyatlarında ortalama yüzde 0,76’lık bir artış oldu.

SAĞLIK VE ULAŞIM PAHALANDI

Temmuz ayında Haziran ayına göre sağlık fiyatları yüzde 0,66 artarken, ulaşım fiyatlarında yüzde 0,57’lik bir artış olduğu belirlendi. Ulaşım madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 5,06 artışla araçların tamir ve bakımına ödenen malzeme ücretleri, yüzde 4,29 artışla araçların tamir ve bakımına ödenen işçilik ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşımda yüzde 2,64 azalışla mazot, yüzde 1,26 azalışla benzin fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Temmuz ayında Haziran ayına göre haberleşme fiyatlarında ortalama değişim ise yüzde 2,22’lik bir azalış olarak yansıdı. Haberleşme fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 11,11 artışla mektup gönderme ücreti (APS) ve PTT koli gönderme ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi.

Kişisel temizlik ve bakım fiyatlarında yüzde 0,22’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 2,79 artışla tuvalet kâğıdı, yüzde 4,04 azalışla misafir kolonyası fiyatlarında olduğu tespit edildi.

EĞİTİM-KÜLTÜR FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI

Eğitim-kültür fiyatlarında yüzde 0,78’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür fiyatlarında Haziran ayına göre değişimin yüzde 23,68 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli tur fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür fiyatlarında yüzde 4,58 azalışla sporla ilgili aletler (futbol topu), yüzde 3,64 azalışla yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli tur fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Çevre ve su fiyatlarında yüzde 0,19’luk bir artış yaşandı. Çevre ve su fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 0,82 artışla yer ve duvar döşemesi (fayans) ve yüzde 1,01 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta fiyatında olduğu gözlendi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • ahmed 8 yıl önce Şikayet Et
    taşeron işçileri öldü o zaman bu paralara bakılırsa
    Cevapla
  • hacı 8 yıl önce Şikayet Et
    Sabit Geliri olanlar,Askeri Ücretlilere Allah Yardım Eylesin.
    Cevapla