Türkiye, İran için nefesini tuttu!

Batı ile ambargoları kaldırmaya hazırlanan İran, yatırım yapmaya hazırlanan Türk iş adamlarının 1 numaralı gözdesi oldu.

Türkiye, İran için nefesini tuttu!
Türkiye, İran için nefesini tuttu!
GİRİŞ 31.07.2015 05:51 GÜNCELLEME 31.07.2015 07:10
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, İran’ın uluslararası genişleme stratejisi içinde özel bir yerinin olduğunu belirterek, “Son kayıtlara göre İran’da bugün 29 BMD markasının 135 satış noktası bulunuyor. Pazara yeni girecek 20 Türk markası daha önümüzdeki 3 yılda 500 mağaza açabilecek. Zaten pazarda var olan markalarımızın da açacağı yeni mağazalarla 3 yılda toplam 1000 kadar satış noktasına ulaşacağız. Böylece halen 3,2 milyar dolar olan markalı ihracatımız bu süre içinde 5 milyar doları yakalayacak” dedi. 
 
Sami Kariyo, Yönetim Kurulu Üyeleri Hilal Suerdem ve Murat Zaim ile düzenlediği basın toplantısında bugün 141 Türk markasının 100 kadar ülkede 4 bin 200’den fazla satış noktası (mağaza, corner vb) bulunduğuna dikkat çekerek, bu toplamın içinde BMD üye 84 markanın ise 90 ülkede 3 bin’den fazla satış noktası bulunduğunu ifade etti. 
BMD markalarının operasyonlarının en büyük olduğu ülkeler sıralamasında Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve Azerbaycan’ın geldiğini bildiren Kariyo şöyle devam etti: 


 
707 MAĞAZA İLE RUSYA LİDER

“Rusya’da 36 markanın 707 mağazası, Ukrayna’da 20 markanın 239 mağazası, Kazakistan’da 29 markanın 178 mağazası ve Azerbaycan’da ise 48 markanın 149 mağazası bulunuyor. 

Bölgesel olarak bakıldığında yurtdışı mağazaların yüzde 50’si Bağımsız Devletler Topluluğu’nda, yüzde 21’i Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da, yüzde 20 kadarı Avrupa’da ve yüzde 9’u da Kuzey Amerika ve dünyanın diğer bölgelerinde bulunuyor.  Sektörel dağılımda ise hazır giyim yüzde 75 ile en önde geliyor. Bunu yüzde 12 ile mobilya-ev dekorasyonu-ev tekstili-mutfak ürünleri sektörleri izliyor. Ayakkabı sektöründeki satış noktalarının oranı yüzde 8. Mücevher-aksesuar sektörü yüzde 2 ve diğer sektörler de yüzde 3 oranında yer alıyor.

Markalarımız açısından özellikle önem taşıyan husus, hazır giyim ve konfeksiyonda markalı ihracatın 2014 yılında yaklaşık 3,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiş olması. Firmaların yurtdışındaki mağazalarına yaptıkları markalı ihracat, yüksek katma değerli ürün satışı yoluyla ülke ekonomisine katkı yapıyor.

Uluslararası genişleme stratejimizin bir parçası olarak, öncelikle yakın coğrafyalara odaklanmayı sürdürüyoruz. Eski Sovyet cumhuriyetleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika, İran, Irak gibi ülkeler hala Türk markaları için önemli potansiyel barındırıyor. Ardından Avrupa ve Amerika pazarları hedefimiz içinde yer alıyor. 

Bugün tüm bu ülkeler içinde İran büyük önem taşıyor. Çünkü İranlı için İstanbul ve Dubai çok önemli moda merkezleri. 
 
İRAN’DA HALEN 29 TÜRK MARKASININ 135 SATIŞ NOKTASI  VAR 

Son kayıtlara göre bugün İran’da 29 BMD markasının 135 satış noktası bulunuyor. Öngörülerimize göre pazara yeni girecek 20 Türk markası daha önümüzdeki 3 yılda 500 mağaza açabilecek. Zaten pazarda var olan markalarımızın da açacağı yeni mağazalarla 3 yılda toplam 1000 kadar satış noktasına ulaşmamız mümkün olabilecek. Bu ise markalı ihracatımızın bu sürede 5 milyar doları yakalaması anlamına geliyor.”

BMD olarak 1-4 Eylül 2015 tarihleri arasında Tahran ticaret turu düzenleyeceklerini anlatan Sami Kariyo, 32 markadan 40 kadar temsilci ile İran’a gidecek ve bu ülkedeki fırsatları inceleyeceklerini anlattı.

Kariyo, ziyaret sırasında şehirdeki AVM’leri, AVM projelerini, pasaj vb. alışveriş mekanlarını ve caddeleri inceleyeceklerini; mevzuat, lojistik, gümrük, perakende vb. konularda sunumları izleyeceklerini söyledi. 

İranlı 14 yatırım ve franchise firmasıyla 300’den fazla görüşme olacağını belirten Kariyo, 5 yıl boyunca yüz 8’lik büyüme öngören İran’ın önemli bir fırsat kapısı olduğunu dile getirdi. 

Kariyo, “2015 ve 2016 yıllarını yurtdışında hızlanma yılı olarak kabul ediyoruz. Büyüme ve yatırım için gerekli finansmanın sağlanması, yurtdışında en uygun iş yapış modelinin belirlenmesi, yine yurtdışı için kritik önemdeki insan kaynağı havuzunun eğitimle genişletilmesi sonucunda 2016 yılı sonunda BMD markalarının 3 bin 750-4 bin aralığında, belki de bunun da üstünde bir yurtdışı mağaza sayısına ulaşmanın mümkün olacağına inanıyoruz” diye konuştu.   
 
HİLAL SUERDEM: 5 YILDA 1.1 MİLYON ÇOCUĞU GİYDİRDİK

BMD Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Suerdem ise 2010 yılından bu yana düzenlenen “Türkiye’nin Markaları, Türkiye’nin Çocuklarını Giydiriyor” sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 5 yılda toplam 1 milyon 100 binden fazla çocuğu giydirdiklerini söyledi.Suerdem, şöyle devam etti: 

“İlkini 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz kampanyada 10 yerleşim biriminde, 100 bin ihtiyaç sahibi çocuğumuza 35 kadar üye firmamız yardım etti. Aradan geçen yıllarda bu sayı sürekli arttı. 2014 yılında ise 32 markamızın kampanyaya katılımıyla 83 merkezde 175 bin çocuğumuza yardım edildi. Ayrıca bu yıl Suriyeli çocuklara da giysi yardımında bulunduk.  Böylece, 2010 yılında bu yana, 5 yılın toplamında 1 milyon 100 binden fazla öğrencimize piyasa değeri 220 milyon TL’nin üzerinde ürün, her zamanki gibi çocukların isimlerine özel poşetlerde ve ders saati dışında dağıtıldı. 

2015 yılı hedefimiz ise 160 bin çocuğumuza yardım yapmak. Yine valiliklerden gelecek olan listelere göre, ihtiyaç sahibi öğrencilerden her birine 1 mont ve 1 çift ayakkabı verilecek olup, projemiz birinci, ikinci ve üçüncü kademede okuyan 5-18 yaş aralığındaki ihtiyaç sahibi öğrencileri kapsayacaktır. Her çocuğumuzun ismine ve bedenine özel üretilecek ürünler, okulların açılmasını takiben ve kış başlangıcı öncesi dağıtılacak.” 

YORUMLAR 9
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğu'daki tüm akan kanın müsebbibi, gizli Batı işbirlikçisi bu ülkeyle ticaret yapmak benim şahsen kanıma dokunur.
    Cevapla
  • isimsizzz 8 yıl önce Şikayet Et
    isimlere bakılırsa pek aralarında Türk yok. ne işimize yarar o zaman. bize milli sermaye lazım.
    Cevapla
  • yorumcu dede 8 yıl önce Şikayet Et
    birde gercek anadolu patronlari acilsa da sevinsek.sadece mason usaklari degil..
    Cevapla
  • ertika 8 yıl önce Şikayet Et
    iran ne zaman pkk destekledi. aksine o bizim gibi yapmiyor. teror eylemi olursa hemen yakalayip idam ediyor. iranla ticaret yapicaz para kazancaz.buna odaklanin.
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin,İranda,Şu anda faaliyetini sürdüren,özelleştirmeden alınan,Dünyanın sayılı büyüklerinden Razi Kimyevi gübre ve diğer kimyasalların üretildiği tesisler,limanlar,Gemilerin olduğu devasa fabrikalar;İranın ambargo altında olduğu zamanları da başarıyla atlatmıştır.Şimdi daha da rahat çalışmaktadır.Yatırımcılara en iyi referanstır.Bilmiyenler duysun istedim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle