IMF'den Türkiye'ye kritik uyarı!

IMF, TCMB'nin net uluslararası rezervleri artırması, döviz kurlarına müdahaleleri sınırlaması gerektiği uyarısında bulundu.

IMF'den Türkiye'ye kritik uyarı!
IMF'den Türkiye'ye kritik uyarı!
GİRİŞ 28.07.2015 18:35 GÜNCELLEME 28.07.2015 22:36
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'nin sermaye çıkışlarına karşı kırılganlığının sürdüğünü belirterek, kırılganlıkların hafifletilmesi için cari açığın azaltılmaya devam edilmesi, reel faizlerin pozitifte tutulması ve döviz rezervlerinin artırılması tavsiyelerinde bulundu. 

IMF'den bugün yayımlanan "2015 Dış Sektörler" raporuna göre, başta petrol fiyatlarındaki düşüş olmak üzere yılın başından bu yana yaşanan gelişmeler, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonunu nispeten güçlendirirken, yüksek dış finansman ihtiyacı sermaye çıkışlarına yönelik kırılganlıkları tetikledi. 

Türkiye'nin döviz rezervlerinin halen düşük olduğuna işaret edilen IMF raporunda, "Uluslararası Net Yatırım Pozisyonu'nun cari açık yeterli derecede azaltılmadığı sürece kötüleşmeye devam edeceği" uyarısına yer verildi.

"Yüksek dış finansman ihtiyacı kırılganlığa neden oluyor"

IMF, aynı zamanda yüksek dış finansman ihtiyacının, Türkiye'yi ters sermaye akımlarına karşı kırılgan hale getirdiğini vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:

"Cari açığın daha fazla azaltılması kırılganlıkların hafifletilmesi için gerekli. Para politikası, reel faiz oranlarını kesin olarak pozitif alanda tutulmalı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), net uluslararası rezervlerini artırmalı ve döviz kuruna yönelik müdahalelerini, aşırı dalgalanma dönemlerini yatıştırmak için sınırlandırmalı. Yüksek büyüme ve sürdürülebilir cari açık için özel sektör tasarruflarını artırmaya hedeflenen yapısal reformlara ihtiyaç var".

Raporda, bununla birlikte yapısal reformların orta vadede sıkı maliye politikalarıyla desteklenmesi gerektiği belirtilerek, bunun kamu tasarruflarının artırılmasında önemli rol oynayacağı kaydedildi. 

IMF, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyümesini bekliyor.

YORUMLAR 30
  • kartal tibet 8 yıl önce Şikayet Et
    imf yaklaşmakta olan tehlikeyi haber veriyor.
    Cevapla
  • trabzonlliii 8 yıl önce Şikayet Et
    imf ne zaman tehlike yok dedi ki tehlike var deyip ülkeyi paniğe kaosa sürüklerler
    Cevapla
  • İsminiz 8 yıl önce Şikayet Et
    Yorumunuzu buraya yazabilirsiniz. İMF bilmediğimiz bir şey söyle.
    Cevapla
  • uzman 8 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir problemi olmayan; ispanya, İtalya,Portekiz borç batağında/ Yunan'ın iflas ettiği bir dönemde bunca iç ve dış düşmanla uğraşmasına rağmen ekonomisi dimdik ayakta olan Türkiye'ye akıl verme küstahlığı ancak batının sömürü kuruluşu IMF'ye yakışırdı.
    Cevapla
  • trabzonlliii 8 yıl önce Şikayet Et
    sonuna kadar haklısın
    Cevapla
  • DOBRA DOBRA 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Yunanistanı yiyip bitirdi gözü bize mi dikti?
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    Siz o akılı CHP.ye MHP.ye verin?..Ak parti borcu nasıl sıfırladı...çekemiyorsunuz değilmi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle