1 haftalık kayıp 50 milyar TL'ye yaklaştı

Borsa İstanbul geçen hafta en fazla düşen 4. piyasası olurken, şirketlerin değeri 30 milyar TL azaldı. Reel sektör 17.2 milyar zarar etti.

1 haftalık kayıp 50 milyar TL'ye yaklaştı
1 haftalık kayıp 50 milyar TL'ye yaklaştı
GİRİŞ 26.07.2015 07:52 GÜNCELLEME 26.07.2015 07:56
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Suruç'taki patlamanın ardından artan saldırılar ve Kuzey Irak ile DAEŞ kamplarına yapılan bombardımanların jeopolitik riskleri zirveye taşıdığı bayram sonrası ilk işlem haftasında, piyasalar adeta kan kustu. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapacağına yönelik güçlenen sinyaller ve erken seçim riskinin de eklenmesi ile birlikte borsa, 1.5 ayın dibine indi. Faiz tekrar çift haneye çıkarken, dolar 5 haftanın zirvesine yükseldi.

BORSADA BÜYÜK KAYIP

Gerek ekonomik gerekse siyasi olarak yükselen tansiyon, en yıkıcı tahribatı borsada yaptı. Borsa İstanbul'da BIST-100 Endeksi geçen hafta yüzde 4.9 düşerek 78 bin 712 puanla 1.5 ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Borsa İstanbul, haftalık bazda dünyanın en fazla değer kaybeden dördüncü piyasası oldu. Bu listede ilk sırada, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 11.9 düşen Rusya Borsası yer aldı. Borsadaki düşüşün etkisiyle, işlem gören şirketlerin piyasa değeri bir haftada 30 milyar lira azalarak 575 milyar liraya indi. Borsanın lokomotif hisselerinin işlem gördüğü BIST-30 Endeksi'nde değer kazanan hisse olmazken, BIST-100'de ise sadece 7 hisse prim yaptı. Borsa genelinde işlem gören 438 hisseden sadece 63'ü yükseldi.

EURO YÜZDE 4 YÜKSELDİ

Risk algısının artması Merkez Bankası'nın attığı iki adıma rağmen, döviz piyasasında da kendini gösterdi. Dolar haftalık bazda yüzde 3.7 yükselerek 2.75 TL'yi geçerek 5 haftanın zirvesine ulaşırken, euro da yüzde 4 prim yaparak 3 liranın üzerine çıktı.

GELİŞMELER TAKİP EDİLECEK

Hükümetin kurulması durumunda piyasaların rahatlayacağını belirten uzmanlar, jeopolitik risklerin takip edileceği görüşünde. Tansiyonun mevcut halinde kalması durumunda satış baskısının azalacağı belirtilirken, çatışmaların yoğunlaşması ise piyasaları olumsuz etkileyecek.

REEL SEKTÖR KAYBETTİ

Dövizdeki artışın en büyük faturası ise nisan sonu itibarıyla 175.7 milyar dolarlık döviz açık pozisyonu taşıyan reel sektöre çıktı. Reel sektör şirketlerinin bir haftalık kur farkı zararı 17.2 milyar lira oldu. Türkiye'de reel sektörün 278.5 milyar dolarlık döviz yükümlülüğü bulunuyor. Reel sektörün kısa vadeli döviz açık pozisyonu ise 5.7 milyar doların üstünde. Piyasalardaki tedirginlik faiz cephesine de yansıdı. İki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 10.05 ile yaklaşık 1.5 ay sonra tekrar çift haneye ulaştı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 13
  • A.Ş.FETİH 1453 HEDEF 2023 8 yıl önce Şikayet Et
    Sakin ve Rahat olun Panik yapmayın..
    Cevapla
  • A.Ş.Fetih.1453 8 yıl önce Şikayet Et
    Kimse panik yapmasın... Bunları aşabilecek göçtedir Devletimiz ve milletimiz
    Cevapla
  • Emeklidur 8 yıl önce Şikayet Et
    Kökü sağlam ağaca fırtına vız gelir.Yeter ki siz sağlam basın yere.Kayalık yere ekin ekilmez ağaç da dikilmez.Bu borsa neymiş ki hemen bir olayda çürük ağaç gibi çatırdıyor.Demek ki kökü sağlam değil.Duyan da borsaya bomba atıldı sanır.Kendinize biraz güveniniz olsun,sağlam durun tabii yüreğiniz de sağlamsa.
    Cevapla
  • Türkiye icin: 8 yıl önce Şikayet Et
    İçeriden ekonomiyi zayıflatıp durdurmak için çok üğraştılar, nihayet ilk 'Başarıları' malesef gerçekleşmiş oldu. Askeriyenin içine büyük dikkat!!! 'Kemalistim' diyenler, hamle içeriden gelip darbe olacak diye sevinenler var sosyal medyada yaymişlar. 'Bir Vatanevladı' (olsa!) buna nasıl sevinebiliyor??? Cevabı: Bir önceki hamle'in devamı olduğundan, tam oraya odaklanarak KÖR Şeytana kendini, milletini ve ülkesini teslim ediyor. Vay şaşmaklar, bir insan bu kadarmı alçalır?
    Cevapla
  • hasan ali 8 yıl önce Şikayet Et
    paraniz batsin bize para lazim deyil, insan lazim o daha cok zor bulunuyor??
    Cevapla
  • şişman çocuk 8 yıl önce Şikayet Et
    niye polise kurşun ve taş atacak insan bulamıyor musunuz artık!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle