Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası bugün düzenledeği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında Temmuz ayı faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 23.07.2015 14:00 GÜNCELLEME 22.09.2015 14:08
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Temmuz ayı toplantısı sona erdi. Açıklanan Temmuz ayı faiz kararına göre ise Merkez'in faizlerde 5.kez değişikliğe gitmediği görüldü.

Merkez Bankası'nın Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmemesi yönünde karar aldı ve politika faizi koridorunun alt ve üst bandı ile Piyasa Yapıcı (PY) bankalara tanınan borçlanma faiz imkanını sabit tuttu.

- Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,

- Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5,

- Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25.

5. KEZ SABİT BIRAKTI

Merkez Bankası bu kararı ile faiz oranlarını üst üste 5. kez değiştirmemiş oldu.

Merkez Bankası PPK özetlerinde şunlara dikkat çekildi:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir.

Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 8
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    önceki cumhurbaşkanı ile şimdiki Cumhurbaşkanı'nı karıştırmayın oh ne güzel reisi cumhur ol git Köşk'te otur 4 sene ne etliye karış ne sütlüye üç Dönüm bostan yan gel yat OSMAN devri bitti Türkiye nin Tayyip Erdoğan'a ihtiyacı var bu bir gerçek bunu herkes biliyor Rabbim Tayyip Erdoğan'ı korusun
    Cevapla
  • taha 8 yıl önce Şikayet Et
    Alın şu adamı görevden sözü geçen birini koyun şu MB nın başına
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence MB hükümet kurulana kadar veya erken seçim olana kadar bu katı tutumundan vazgeçip 0,5 civarında düşürmeliydi ki daralan kredi piyasası biraz rahatlasın.
    Cevapla
  • ..... 8 yıl önce Şikayet Et
    Niye rahatsız mı oldunuz? Yoksa yüksek faizden mutlu musunuz? Ona karışmasın buna karışmasın ortalama bir vatandaş kadar bile hakkı olmasın yani .
    Cevapla
  • Cumhur Başkanı 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhur (halk) demek eski alıştığınız kukla dönemi bitti halkın çoğunluğunun seçimi ni içine sindiremeyen gidecek KORE de yaşayacak net.
    Cevapla
  • Recep HOLAT 8 yıl önce Şikayet Et
    Bakalım sayın cumhur başkanımız ne tepki verecek ! Herhalde artık bu işlere karışmaz.
    Cevapla
  • Cumhur(halk) Başkanı 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhur (halk) demek eski alıştığınız kukla dönemi bitti halkın çoğunluğunun seçimi ni içine sindiremeyen gidecek KORE de yaşayacak net.
    Cevapla
  • Rumuz 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben seçtim. Karışır karışmaz kime ne? Karışsın diye seçtik zaten.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle