Tarlada 5,5 lira, markette 31 lira

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarladan markete fiyat farkının sürekli arttığına ve makasın giderek daha da açıldığına dikkat çekti.

Tarlada 5,5 lira, markette 31 lira
Tarlada 5,5 lira, markette 31 lira
GİRİŞ 03.07.2015 14:56 GÜNCELLEME 03.07.2015 17:21
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Fiyatlardaki gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, kuru incir ve maydanozda 5.7, salatalıkta 4.7, karpuzda 4.5, sivri biber ve patlıcanda 3.9 ve domateste 3.7 kata çıktığını vurguladı ve ekledi: "Bugün üreticide 5 lira 50 kuruş olan kuru incir, markette 31 lira 40 kuruşa, 17 kuruş olan maydanoz markette 97 kuruşa, 37 kuruş olan salatalık 1 lira 70 kuruşa, 23 kuruş olan karpuz 1 lira 2 kuruşa, 61 kuruş olan sivri biber 2 lira 39 kuruşa, 75 kuruş olan patlıcan 2 lira 93 kuruşa, 58 kuruş olan domates 2 lira 15 kuruşa satılıyor. Makasın bu kadar açık olmasından hem üretici hem de tüketici mağdurken, her zaman olduğu gibi fahiş kar aracıya kalıyor."

"Fiyat makasının kapatılmasının yolu örgütlenmeden geçiyor"

Üretici tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: "Pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üretici düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler de daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalıyor. Üreticiden tüketiciye olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçi lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolu örgütlenmeden geçiyor. Bu nedenle, üreticilerin üretim ve pazarlamada örgütlenmelerini ve ortak hareket etmeleri için teşvik edici mekanizmaların geliştirilmesi gerekiyor. Üretici örgütlerinin finansal bakımdan daha güçlü hale gelmesi sağlanmalıdır. Üreticilerimizin üretimden ve tüketicilerimizin tüketimden gelen güçlerinin farkına varmaları ve kullanmaları gerekiyor."

"Kasaplık hayvan ve et ithalatına gerek yok, üretim artıyor"

Açıklamalarını, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak her zaman ithalat kapılarını açtırmak isteyen lobilere karşı olduk, üreticilerimizin hak ve menfaatlerini korumak adına ithalat karşıtı politikamızı sürdürmeye devam edeceğiz" diye sürdüren Bayraktar, şu ayarıları yaptı: "Bunu yapmazsak, geçmişte olduğu gibi çiftçimizin cebinde kalacak milyarlarca doları yabancı ülkelerin çiftçilerine aktarmış oluruz. Hem çiftçimiz hem ülkemiz kaybeder.

YORUMLAR 15
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    haram olsun zaten
    Cevapla
  • hahaha 8 yıl önce Şikayet Et
    Hakkımızı helal etmiyoruz kul hakkı yiyenlere
    Cevapla
  • harun 8 yıl önce Şikayet Et
    hollandada ispanyadan gelen incirin kilosunu 1 euroya pazardan aliyoruz amerika ve ispanyada incir kuru uzum ve kayisi nerdeyse bedava milleti saf buldunuz basin kazigi avrupada dahi turk manavlari ve kasaplari dolandiricilik pesinde vatandas uyuma bunlara bir ders verme zamani geldi geciyor bir ay almayalim bakalim ne yapacaklar
    Cevapla
  • bırak 8 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim ithal ete gerek yok demişsin de sen kimden yanasın vatandaşın kazıklanması taraftarısın galiba
    Cevapla
  • Tokatlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Çiftçi ne yapsın kardeş onlar vatandaş değil mi? Mazot 4 tl, yemin torbası 45 tl bir hayvan günde 10 kilo fabrika yemi yiyor, yem bitkisini ekmek, biçmek derken hepsi masraf üstüne üstlük bir de veteriner giderleri derken bir hayvanın yıllık gideri 4 bin lirayı rahat aşıyor siz diyorsunuz ki çitçi ölsün. O pisliği çekenlere biraz saygınız olsun. Ahıra girdiğinizde burunlarınızı tutmasını biliyorsunuz ama et yemeye geldiğinde aç gibi yiyorsunuz. Devlet yem fiyatlarını düşürsün et fiyatları rahat düşer merak etme.
    Cevapla
  • ak partili 8 yıl önce Şikayet Et
    13 yıldır başta olan akp neden buna önlem alınmadı. bu açıkça gariban çiftçinin hakkının gasp edilmesidir. ondan sonra böyle iktidarı kaybederiz malesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle