Rus gazında tahkim ihtimali!

Gazprom ile hafta başına kadar gaz fiyat indirim anlaşması imzalanamazsa Türkiye'nin tahkime gitme hakkı doğacak.

Rus gazında tahkim ihtimali!
Rus gazında tahkim ihtimali!
GİRİŞ 26.06.2015 15:51 GÜNCELLEME 26.06.2015 15:51

Türkiye ile Rusya arasında doğalgaz fiyatlarında 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak fiyat indirimi konusunda mutabakat sağlanmasına rağmen halen resmi imzalar atılamazken, haftabaşına kadar bu işlemin tamamlanamaması halinde BOTAŞ'ın Gazprom'a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı doğacak.

Yaklaşık 50 milyar metreküplük yıllık doğalgaz tüketiminin 28-30 milyar metreküpünü veren Rusya halen Türkiye'nin en büyük tedarikçisi durumunda bulunuyor.

Reuters'a bilgi veren bir enerji sektörü yetkilisi, Türkiye ile Rusya'nın doğalgaz fiyatlarında yüzde 10.25'lik indirim konusunda anlaştığını ancak bunun resmi olarak sonuçlandırılamadığını belirterek, "Gazprom ile BOTAŞ arasında anlaşma hükümlerine göre 29 Aralık 2014'ten geçerli olmak üzere altı ay boyunca doğalgaz fiyatlarında indirim gibi taleplerin görüşülmesi hakkı var. Bu süre içinde indirim mutabakatı 28 Haziran gece yarısına kadar imzalanamazsa 29 Haziran'dan itibaren Türkiye uluslararası tahkime gidebilir" dedi.

Aynı yetkili, Türkiye'nin, Avrupa Birliği fiyat ortalamasının üzerinde bir fiyattan gaz aldığı gerekçesiyle Gazprom aleyhine dava açılabileceğini belirtirken, "Türkiye tahkime giderse, ki bunu değerlendirecektir, tahkim aracılığıyla bu indirimi alacaktır" dedi.

Türkiye, doğalgaz fiyatının yüksekliğinin de içinde bulunduğu gerekçelerle halen ikinci büyük tedarikçisi olan İran ile de tahkim sürecinde bulunuyor.