Yabancı ekonomistlerden Türkiye'ye uyarı!

Yabancı ekonomistler seçimler sonrasında "Siyasi belirsizlik sürdükçe TL'de daha çok zayıflama ve volatil bir durum bekliyorum" dedi.

Yabancı ekonomistlerden Türkiye'ye uyarı!
Yabancı ekonomistlerden Türkiye'ye uyarı!
GİRİŞ 09.06.2015 12:59 GÜNCELLEME 09.06.2015 13:04
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Seçimin piyasalara etkisini AA muhabirine değerlendiren Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland, genellikle seçimlerin ardından gerçekleşen kısa ve orta vadedeki siyasi istikrarsızlığın Türkiye'de yeni bir fasıl açılmasına neden olduğunu, yeniden seçim yapılırsa, hükümet ve ekonomi politikaları üzerinde büyük belirsizlikler ortaya çıkabileceğini belirtti.

Hungerland, şöyle devam etti:

"Dolar/TL 2,8097 ile tarihi zirvesini gördü. Siyasi belirsizlik sürdükçe TL'de daha çok zayıflama ve volatil bir durum bekliyorum. Tahminlerimize göre aşağı yönlü riskler arttı. Siyasi istikrarsızlık ve zayıflayan ekonomisiyle Türkiye, tekrar yükselen enflasyonla mücadeleyi tehlikeye atabilir. Sonunda, yüksek siyasi istikrarsızlık, zayıf büyüme ve Merkez Bankası'na uygulanan baskının yanı sıra yüksek dış borçla geniş cari açık kombinasyonu Fed'in bir şahin hamlesine karşı Türkiye'yi daha savunmasız hale getirir."

Rabobank Gelişmekte Olan Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys ise 10 yılı aşkın bir süredir ilk defa Türkiye'nin uzun bir politik belirsizlikle karşı karşıya kaldığını belirterek, 4 partinin oluşturacağı parlamentoda farklı senaryolar olabileceğini ifade etti.

Türkiye'de ekonomik anlamda kısa vadede belirsizliğin hakim olabileceğinin altını çizen Matys, TL'nin, politikacıların ifadelerine karşı daha kırılgan ve hassas hale gelebileceğini, Merkez Bankası'nın, TL üzerindeki risklerin belirginleşmesi durumunda elindeki bütün araçları kullanmak zorunda kalacağını dile getirdi.

Seçim sonrası dolar/TL'de sert hareketlerin sadece bir başlangıç olabileceğini ve 3 TL seviyesinin görülebileceğini kaydeden Matys, bu durumun gerçekleşmesi durumunda TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın faiz oranlarını Ocak 2014'teki gibi sert bir şekilde artırmak zorunda kalabileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 38
  • tarihci 8 yıl önce Şikayet Et
    bu milletin keyfi yerinde kriz olmuş olsun müslümanlar öldürülmüş öldürülsün bana dokunmayan bin yıl yaşasın diyen insanlar türedi bu ülkede bana neci isyankar yakıp yıkmadan zevk alan sadist ruhlu insanlar türedi Allah ıslah etsin gidişat hiç hayır degil dün saddama diktatör dienler bugün degerini bilemedik diyor bekle gör politikası hadi HAYIRLISI
    Cevapla
  • NE ÇABUK UNUTTUN 8 yıl önce Şikayet Et
    Hastanelerde rehin kaldığını Başörtüsü zülmünü Ekonomik krizleri,mafya ve terörü Çöp dağlarını,susuzluğu,evsizliği,işsizliği Kürdüm diyemediğini,müslüman olduğun için ezilişini Berbat yollarda her gün can verişini Kaosları,hortumcuları,kurukları,batırılan bankaları,ımf dönemlerini VEFASIZSIN MİLLETİM (RTE)
    Cevapla
  • musa 8 yıl önce Şikayet Et
    6 sifiri geri getirsinler bu millete iyilik yaramiyor
    Cevapla
  • Numan kaya 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyedeki belirsizliğe sevinen israil neden sevinir? Hiçdüşündünüz mü? Ak partinin düşmesine sevinenler siz Yahudi İsraille beraber seviniyorsunuz? EğertTürkiye bu zamana kadar iyi yönetilmeseydi İsrail'in umrunda olmazdık. Ama görüyorsunuzki demekki ak parti ülkede iyi işler yapmış gittiğinde düşmanları bayram ediyor
    Cevapla
  • aziz 8 yıl önce Şikayet Et
    en cok darbeyi dogudan vedi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle