Adının geçmesi bile ortalığı karıştırmaya yetti

Piyasalar seçim anketleri ile pompalanan koalisyon algısına sert tepki verdi.

Adının geçmesi bile ortalığı karıştırmaya yetti
Adının geçmesi bile ortalığı karıştırmaya yetti
GİRİŞ 03.06.2015 04:48 GÜNCELLEME 03.06.2015 04:59
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Başta hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çoğu çevrenin kesin bir şekilde karşı olduğu 'koalisyon kurulması' ihtimalinin söylentileri bile piyasaları altüst etti.

Söylentiler sonrası borsa yüzde 9.2 düşerken, şirketlerin değeri 29 milyar dolar azaldı. Dolar yüzde 4.5 yükseldi, faiz yüzde 10'a dayandı.

AK Parti'nin 2002'den bu yana girdiği tüm seçimlerde tek parti iktidarını korumasının etkisiyle, siyasi istikrara alışan piyasalar, son iki haftada düzmece seçim anketleri ile pompalanan koalisyon algısına sert tepki verdi. Mayıs ayının ilk iki haftasında tek parti iktidarının korunacağı beklentisiyle dünya piyasalarına fark atan Borsa İstanbul, Tarham Erdem'in başlattığı ve Konda'nın sürdürdüğü Paralel Yapı destekli seçim anketlerinde koalisyon ihtimalinin dile getirilmesine sert tepki vererek tercihini de ortaya koymuş oldu. 

29 MİLYAR DOLARLIK KAYIP 

Koalisyonla birlikte siyasi istikrarın bozulacağı ve ekonomide mali disiplinin sürdürülemeyeceği endişeleri piyasaları yerle bir etti. Borsa İstanbul'da endeks 18 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında yüzde 9.2 düştü. Koalisyon beklentilerine sert tepki veren Borsa İstanbul bu dönemde dünyanın en fazla düşen borsaları arasında yer aldı. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri de 29 milyar dolar azalarak 243.8 milyar dolardan 214.8 milyar dolara indi. Bu dönemde dolar da TL karşısında yüzde 4.5 yükselerek 2.5750 TL'den 2.69'un üstüne çıkarken, iki yıllık gösterge kağıdın faizi de yüzde 9.58'den yine çift haneye dayandı. 

TEK PARTİYE TAM DESTEK 

Mayıs ayının ilk iki haftasında ise tam tersi bir senaryo yaşandı. AK Parti'nin tek başına iktidarını sürdüreceği beklentisiyle Borsa İstanbul'da endeks yüzde 7.53 yükseldi. Borsa İstanbul 6-18 Mayıs tarihleri arasında dünyanın en fazla yükselen piyasası olurken, bu dönemde şirketlerin piyasa değeri 25.3 milyar dolar artarak 218.5 milyar dolardan 243.8 milyar dolara çıktı. Yabancı girişinin hızlandığı bu süreçte dolar yüzde 5.3 değer kaybederken, faiz de yüzde 10.28'den 9.58'e geriledi. Hazine'nin o dönemde gerçekleştirdiği 5 ihaleye, satışın yaklaşık 4.5 katı talep geldi. 

YORUMLAR 13
  • Hep korku 8 yıl önce Şikayet Et
    Anayasa sil baştan yapılıp yeni kanun yasalarla devletin hükümetin işleyişi garantiye alınmadığı sürece malesef kim gelirse gelsin sürekli her seçimde hep korku hep kaos hep bilinmeyenlik yaşanacak
    Cevapla
  • derviş Karaca 8 yıl önce Şikayet Et
    Kaybedecek birikimi ve malı mülkü, işi olanlar düşünsün. Ben emekliyim. Elhamdulillah az da olasa maaşım var. kaybetsem'de fazla bir şeyim olmadığı için umurumda değil. Ben oyumu Ak parti ye vereceğim. Fakat anlayamadığım konu 1980 öncesini yaşadım. 2002 öncesi ve Özal sonrasını da yaşadım. Sizler de yaşadınız. Koalisyonların durumunu biliyoruz. Devlet bahçeli de biliyor. ve diyor ki (koalisyonlar memleket için iyi olmuyor. Ülkeye zarar veriyor) o halde tek başına iktidara gelebilecek tek parti Ak parti onun için oyumu vereceğim. sen de düşün. Ülkemizi ve geleceğimizi ateşe atmayalım.
    Cevapla
  • dadaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu millete bir daha koalisyon nasip etmesin inşallah.
    Cevapla
  • jale 8 yıl önce Şikayet Et
    3.dönemi koalisyon hükümetlerini mumla arattıran bir partiye millet niye bir daha oy versin ki
    Cevapla
  • erdal 8 yıl önce Şikayet Et
    atınızı dört nala sürecek çim yada kum pistiniz kalmadı tabiki...normaldir istememeniz...
    Cevapla
  • ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    Uzun bir şiirle başlamak istedim Çünkü adım uzun adam Minareler süngü şiirini söyledim uzun bir hapis istediler Çünkü adım uzun adam Neyse halk güvendi uzun bir beraberlik istedi Çünkü adım uzun adam Kör olası düşman peşimizi bırakmadı uzun uzun oyunlar oynadılar Çünkü adım uzun adam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle