Türkiye'nin ilk yerli uçağını dünya kullanıyor

Türkiye'nin modernize ederek yerli yolcu uçağı yapacağı Dornier D 328'i, dünyanın önde gelen bölgesel havayolu şirketleri de kullanıyor.

Türkiye'nin ilk yerli uçağını dünya kullanıyor
Türkiye'nin ilk yerli uçağını dünya kullanıyor
GİRİŞ 28.05.2015 12:12 GÜNCELLEME 28.05.2015 12:12
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Ülkenin ilk yerli uçağının geliştirilmesi için STM ile ABD'de Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında mutabakat imzalandı. Bu kapsamda, Dornier 328 Jet uçakları modernize edilerek, Türkiye'nini ilk yerli yolcu uçağı üretilecek.

Dornier 328, ilk olarak Almanya merkezli Dornier Luftfahrt GmbH Fairchild tarafından üretildi. Alman firması, ABD merkezli Fairchild Aircraft tarafından 1996'da satın alındı ve adı Fairchild Cornier olarak değiştirildi. Söz konusu uçakların üretimine Almanya'da devam edildi, Teksas'tan pazarlama ve teknik destek yapıldı.

Uçaklar, Ukrayna'da Aerostar, ABD'de Berry Aviation, Corning, Kanada'da Calm Air International, Flair Airlines ve Central Mountaion Air, Endonezya'da Express Air ve South East Asian Airlines, Güney Afrika'da Avex Air Transport, Avrupa'da Sun Air of Scandinavia, Germania, Air Alp, Welcome Air, SkyWorks Airlines, Private Wings, Sun Air of Scandinavia ve Loganair hava taşımacılığı yapan şirketler tarafından kullanılıyor.

İkisi pilot, biri hostes olmak üzere 3 kişilik uçuş ekibinin görev yaptığı uçakların kapasitesi, 33 yolcuyu buluyor. Azami yük taşıma kapasitesi 3 bin 266 kilogram olan uçaklar, 21 metre 11 santimetre uzunluğa, 20 metre 98 santimetre kanat genişliğine, 7 metre 24 santimetre yüksekliğe sahip. Uçakların boş ağırlığı 8 kilo 920 gram, azami kalkış ağrlığı ise 13 bin 665 kilogram.

- Dünya uçak filosu iki kat büyüyecek

Yıllık toplam cirosu 1 trilyon dolar seviyesinde olan havacılık sektörü doğrudan 5,5 milyon, dolaylı olarak ise 33 milyon kişiye iş imkanı sağlıyor.

2013-2032 Ticari Havacılık Pazarı tahminlerine göre, 20 yıl içinde dünya uçak filosu iki kat büyüyecek. 2020 sonrasında havacılık sektörünün merkezi doğuya kayacak. İstanbul, Doha, Abu Dabi ve Dubai gibi kentler, havayolu seyahati açısından yeni cazibe merkezleri olacak.

YORUMLAR 12
  • muratlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Onlar boş boş konuşur ak parti yapar
    Cevapla
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    Akp yapar !!
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    milli uçak yapılacakmış kırli itifak neyepacak nasıl engel olacak
    Cevapla
  • abdullah 8 yıl önce Şikayet Et
    herkes bu uçağı kullanıyorsa nasıl yerli oluyor??ona bakarsan renault da yerli araç,fiat da,ford da!
    Cevapla
  • sahin 8 yıl önce Şikayet Et
    renaul ford ve diğer markalar yerli üretim olabilir ama milli değil atak mesala kem yerli hem milli iha lar tankımız mpt ler mesala bu uçağın üretim dahil tüm hakklarını aldık istedimiz gibi modernize edebilir hatta bu tecribeler sonrası yepyeni bir türk uçağı bile çıkabilir onemli olan birşeyin tüketimi varken üretmektir ilk yapmak ayrı bişey anladınmııııı
    Cevapla
  • DDDÜTTTTTT 8 yıl önce Şikayet Et
    sen konuyu anlamamışsın tam.....ilk olarak bu uçağı alıp kendimiz tüm parçalarıyla üreteceğiz... ardından burada ki tecrübeyle esas yerli uçağımızı TRJ 638'i ürereceğiz... böylece sadece sertifikasyon için gerekli olan 14 yılı üretimde dahil 5-6 yılda çözmüş olacağız... atakda olduğu gibi... onda da yeni serileri geliştirip üreceğiz.....
    Cevapla
  • maho 8 yıl önce Şikayet Et
    türkiye 2019 da ilk uzay gemisini yapmalı. atılgan-tr-01.
    Cevapla
  • efe 8 yıl önce Şikayet Et
    otomobil yapalımda gerisini düşünürüz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle