Gurbetçi parasız kaldı Türkiye imdada yetişti

Gurbetçilerin Türkiye’ye para yollama geleneği Avrupa kriziyle bitti. 2014’te Türkiye’den Almanya’ya 1.5 milyar dolar gitti

Gurbetçi parasız kaldı Türkiye imdada yetişti
Gurbetçi parasız kaldı Türkiye imdada yetişti
GİRİŞ 27.05.2015 09:40 GÜNCELLEME 27.05.2015 09:40
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Meltem Ersoy'un haberi

2014’te Almanya’dan Türkiye’ye 500 milyon dolar geldiğini, Türkiye’den Almanya’ya 1.5 milyar dolar gittiğini söyleyen UPT CEO’su Ulu, “Türkler yakınlarına yardım etti” dedi

Gurbetçi Türk işçilerin, Almanya’da çalışıp memlekete para yolladığı efsanesi Avrupa’daki krizle sona erdi. Son 4-5 yıldır süren krizle birlikte Türkiye’deki akrabalarına, arkadaşlarına para yollayan gurbetçiler yerini Almanya’daki yakınlarına para yollayan Türklere bıraktı.

2010’da kurulan ve Türkiye’nin ilk yerli para transferi şirketi olan UPT’nin (Uluslararası Para Transferi) CEO’su Erol Ulu, Türkiye’den Almanya’ya yapılan para transferinin 2014’te 1.5 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtirken, Almanya’dan Türkiye’ye yapılan para transferinin ise 500 milyon dolar seviyesinde kaldığını söyledi.

Para transferi verilerinin ülkelerin göç haritasıyla paralel seyrettiğini anlatan Ulu, Türkiye’den göçün yüzde 81’inin Avrupa’ya olduğunu hatırlatıp para transferinin de benzer olduğunu kaydetti. Ulu, “Bu akışın dengesini son 4-5 yıldır Avrupa’da yaşanan kriz değiştirdi.

Almanya’dan buraya gelen paradan çok buradan Almanya’ya para gitmeye başladı. Krizden önce denge tam tersiydi. Buradaki insanlar Almanya’da krizden etkilenen eşine dostuna para yolladı” diye konuştu. Euro Bölgesi’nde işsizlik nisan ayı itibarıyla yüzde 11.5, genç işsizliği ise yüzde 22.8’e çıktı.

12 MİLYAR DOLARLIK TRANSFER VAR

Türkiye’de para transferi büyüklüğünün 10-12 milyar dolar olduğunu dile getiren Ulu, bunun 2 katı kadar da kayıt dışı para transferi yapıldığını ifade etti. Ulu, bu durumu “Şirket olarak 5 yılda 1 milyon işleme ulaştık.

Bu çok iyi bir rakam. Müşteriler daha önce eşiyle dostuyla, otobüs firmalarının şoförleriyle para gönderiyordu. İnsanlar bunu mecburiyetten yapıyordu, halen de yapıyor” sözleriyle anlattı.

2 YABANCI ŞİRKET TÜRKIYE’YE GIRME HAZIRLIĞINDA

Erol Ulu, Türkiye’de para transferi pazarının çok hızlı büyüdüğünü anlatarak, 27 Haziran’dan itibaren BDDK’dan lisans alan para transfer kuruluşlarının artacağı öngörüsünde bulunarak, şunları kaydetti:

“Bankalar münhasırlık anlaşması yapamayacak. Para transfer şirketlerinin önü açılacak. Türkiye her haliyle potansiyeli büyük bir ülke. Şimdiden biri dünyanın üçüncü büyüğü Ria olmak üzere 2 yabancı şirketin Türkiye’ye giriş hazırlığı yaptığını biliyoruz.”

AVRUPA’YA MONEYTRANS İLE ULAŞACAK

UPT ile Avrupa’nın en büyük para transferi şirketi MoneyTrans arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Yeni ortaklık, dün gerçekleşen Uluslararası Para Transferi Konferansı’nda imzalandı. Anlaşmayı değerlendiren Ulu, “MoneyTrans’ın özellikle Türklerin yoğun yaşadığı Belçika, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde yaygın olması tercih nedeni” diye konuştu.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 9
  • konyalı 8 yıl önce Şikayet Et
    Yakın zaman içinde sanırım avrupadaki gurbetçilerin büyük çoğunluğu türkiyeye dönecek hayat avrupada çok zorlaşrı
    Cevapla
  • mert mert 8 yıl önce Şikayet Et
    bu haber böyle dogru degil. almanyadan Türkiyeye para yollamak kolay degil. ziraat bankasi subesi bulmak icin kilometrelerce yol katediyoruz. sonra veznedar olarak calisan bayanlar sana sanki düsman gibi muamele yapiyor. bu bir. ikinciside havalelerde kisitlama var. kara para kanununa göre cok para yollayamiyorsun. yollarsanda al basina bir sürü bela. ücüncüsüde gurbetcilerin cogu zaten Türkiyeye giderken birirktirdigi parayi alip getiriyor memleketine. ya bankaya yatiriyor yada evine bir seyler aliyor. dördüncüsü yeni nesilden olan genclerin cogu zaten almanyadan emekli. yani zaten almanyadan aliyor parasini ama Türkiyeden kartla cekiyor. sonrada almanyadaki cocuklarina yolluyor.
    Cevapla
  • murat osmanoglu 8 yıl önce Şikayet Et
    Göcte tersine döndü artik.bir cok insan burdan kacmak istiyor(almanya) cogu insan artik karin tokluguna burda duruyo malesef.
    Cevapla
  • temel candan 8 yıl önce Şikayet Et
    emin olunki alman sınıf sınıf sınıf diye diye adım adım kontrol ediyordur
    Cevapla
  • Serkan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bence yanlis haber. Turkiyedeki akrabalarimiz Paralel yardimi vermezsek yuzumuze dahi bakmiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle