Yerli uçağın detayları belli oldu!

30-35 kişilik Türkiye'nin ilk yerli uçağına tercihe göre hem pervaneli turbo motor hem de jet motoru takılabilecek.

Yerli uçağın detayları belli oldu!
Yerli uçağın detayları belli oldu!
GİRİŞ 25.05.2015 11:57 GÜNCELLEME 25.05.2015 11:59
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, yaptığı açıklamada, bölgesel uçak projesinin gecikmesinin birkaç sebebi bulunduğunu söyledi. Vatandaşların pervaneli uçaklara antipatisinin bunlardan birisi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu çok yanlıştır. Ben havacılığın uzmanıyım. Pervaneli uçaklara biniyorum, kendimi de çok rahat hissediyorum. Pervaneli uçaklar son derece emin ve güvenlidir" diye konuştu.

Pervaneli uçakların daha yavaş uçtuklarını, bu nedenle daha güvenilir olduğunu anlatan Yıldırım, herhangi bir sorun olduğu zaman pervaneli uçakların, her yere rahatlıkla inebildiğini söyledi.

Bölgesel uçuşların yapılabilmesi için yolcu kapasitesi düşük uçakların kullanılmasının önemine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yani bölgesel uçakların 30-35 kişilik uçaklar olması ideal. Zaten milli uçak projemizle ilgili çalışmalar da bu yönde. 'Bölgesel uçak 70 kişilik mi, 100 kişilik mi olsun' diye çok tartışıldı. Şu anda Türkiye, buralarda rekabet edemez. Türkiye'nin de ihtiyacı 100 kişilik uçaklar değil zaten. 100 kişilik, 70 kişilik uçakları yapmaya kalkarsak para kazanamayız. Ama 30-35 kişilik uçaklar, hele pervaneli olursa ihtiyacı karşılar. Taksi, dolmuş gibi uçak... 20 kişilik yolcuyu buldu mu devam edecek. İşte o Türkiye'deki havacılığı geliştirir. Herkes o zaman çok daha hesaplı minibüse biner gibi bu uçaklara binebilir, istediği yere çok rahat gidebilir. Şanlıurfa'dan Erzurum'a, Ankara veya İstanbul üzerinden gitmek zorunda kalmaz."

Bölgesel uçağın hizmete girmesiyle karayollarındaki yoğunluğun da ortadan kalkacağını belirten Yıldırım, bugüne kadar bölgesel uçuşlarda çok yolculu büyük uçakların tercih edildiğini söyledi. Büyük uçaklarda maliyetin, dolayısıyla bilet fiyatlarının da yüksek olması nedeniyle vatandaşlar tarafından tercih edilmediğini dile getiren Yıldırım, "Bu nedenle bu tür çalışmalar kalıcı olamadı" dedi.

Şu anda çalışmaları yapılan bölgesel uçağın 30-35 kişilik olacağını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"İki motor alternatifli yapılacak. Bölgesel milli uçağın gövdesine, tercihe göre hem pervaneli turbo motor hem de jet motoru takılabilecek. Halkımızdaki pervaneli motor antipatisinden dolayı uçağa jet motor alternatifi de planlandı. Pervaneli turbo motor ile jet motor arasındaki tek fark hızdır. Uzun mesafe uçtuğunuz zaman hız önemli hale gelir ve jet motorlu uçağa binmek avantajlıdır. Ancak Türkiye içi mesafelerde 300 ila 600 kilometre uzaklıktaki yerlerde pervaneli uçak idealdir ve çok daha ekonomiktir."

"Bilet fiyatları düşecek"

Bölgesel uçakların hizmete girmesiyle bilet fiyatlarının da düşeceğini dile getiren Yıldırım, bu uçakların kabul görmesinin önemli olduğunu kaydetti. "Havalimanı yaptınız ama uçmuyorsunuz" şeklinde eleştiriler geldiğini anlatan Yıldırım, hizmet amaçlı açılan havalimanlarındaki 100 kişilik uçaklar doldurulamadığı için havayolu şirketlerinin zarar ettiğini, söz konuyu yerlere 30 kişilik uçakların çalıştırılması durumunda 20 kişinin olması halinde uçuşun karlı hale geleceğini ifade etti. Yıldırım, "Çözüm, doğru bellidir. Türkiye'de şu anda o yola girmiştir, doğru yoldadır. İnşallah bunu gerçekleştirdiğimiz zaman çözüm bulunmuş olacak" diye konuştu.

YORUMLAR 24
  • salimm 8 yıl önce Şikayet Et
    dış ticaret açığı 10 kat artmışsa 2002 ye göre bana kimse bu ülkenin geliştiğini söylemesin. 2002 de alım gücüm şu güne göre kat be kat iyiydi. 100 lira alıyorum yanıma bi bakıyorum bitmiş ne almışın iki hır hış. kişi başı gelir artmışmış. Zenginlerimiz 10 kat daha fazla zengin olduysa tabi artar. Benim cebime ne girmiş. Koca bir hiç.
    Cevapla
  • cemal yüksele!! 8 yıl önce Şikayet Et
    ak parti öncesi faize ve borsa değerinede bak.bizahmet.tutturmuşsunuz bir euro,dolar.son 1-2 yıldır tüm dünyada döviz,ülkelerin yerel paralarına karşı yükselişe geçti.tek türkiyede değil.ne ihraç etmiş derken?birşey ihraç etmiyorsa nasıl oluyorda akp öncesinin kaç katı ihracat gelirine ulaşmış oluyor?türkiye çevresi ateş çemberi iken, en büyük ihracatçılarından rusya krize girmişken,avrupa-abd sürekli önüne engeller koyarken,pkk-hdp-doğan-çapulcu-paralelle uğraşırken bunları yapıyor.bununlada yetinmeyip somaliden arakana tüm ümmete elini uzatmaya çalışıyor.bir yandan birçok ülkeye camiler inşa ediyor.evet hala eksiğimiz var ama 13 yıldır yaptıkları devrimi inkar etmek vicdansızlık
    Cevapla
  • hasan 8 yıl önce Şikayet Et
    yeli otoyu yaptık bide kanat takarız olur.
    Cevapla
  • cevat 8 yıl önce Şikayet Et
    giden gelen o kadar cok ki.. 35 kisilik ucak gercekten cok kucuk.. bu hava ve havaalani trafigini artirmaktan ve problem cikarmaktan baska neye yarayacak? en azindan 100 kisilik bir ucak olmasi gerekirdi..
    Cevapla
  • mahmut 8 yıl önce Şikayet Et
    ilk anda bende öyle düşündüm ama, sen hafta içi gündüz saatinde uçaklar kaç yolcuyla kalkıyor bir araştırırsan, bilet fiyatlarıyla birlikte ortaya başka tablo çıkacağını görürsün
    Cevapla
  • gecim 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu da cerez olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle