Irak'la petrol ticaretinde hedef 1 milyon varil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ın 2,7 milyon varillik petrol satışında hedeflerinin 1 milyon varil olduğunu söyledi.

Irak'la petrol ticaretinde hedef 1 milyon varil
Irak'la petrol ticaretinde hedef 1 milyon varil
GİRİŞ 17.05.2015 13:16 GÜNCELLEME 17.05.2015 13:16

'IRAK, PETROL SATARSA, NORMALLEŞİR'

NERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,, Irak petrolleriyle ilgili olarak da "Bildiğiniz gibi daha önce de bahsetmiştik. Şahıslar, şirketler, ülkeler öngörülerinde isabet ettirebildikleri kadar başarılı olabilirler. Türkiye Irak’la ilgili bir teşhis koymuştu. Buna göre, ne kadar ham petrolü ülke dışına çıkarırsa, Irak o kadar çabuk normalleşecektir, diye. 

Hamdolsun bunda isabet ettirdiğimizi, yalnızca bölge değil, aynı zamanda aynı zamanda ABD bir kısım tereddütlerine rağmen, şu anda bunu teyit etme durumunda kaldı. Çünkü biz doğruyu yapmıştık" diye konuştu.

Irak’tan petrol alımıyla ilgili olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Yıldız, şunları söyledi: 

"Yaklaşık 2 bin 300 varille başlayan bir önceki yılın Mart ayında, şu anda 650 bin varile ulaşmış durumda. 650 bin varil, Irak’ın toplam 2.7 milyon varil ihracatının çok önemli bir kısmı. Hedefimiz 1 milyon varilin üzerine çıkmaktır.

Hem 40 hem de 46 inçlik 2 borudan da bu ham petrolü akıtmaktır. Biliyorsunuz buradan hem Bağdat’ın hem de Erbil’in petrolleri akıyor. O açıdan oranın ayrısı gayrısı yok. Bütün gelir, Irak halkının tamamına aittir.

Türkiye bu anlamda Irak’ın siyasi bütünlüğüne de her zaman olduğu gibi saygı ve nezaket göstermektedir. Hazar petrolleri ve doğalgazıyla alakalı, Türkiye akımı bunlara mani olmayacaktır. Başından beri bunu söylüyoruz.

Kısa sürede birbirine rakip görünse de orta ve uzun vadede Hazar petrolü ve gazında birbirine rakip olmayan projelerden bahsediyoruz. O yüzden Türkiye’nin gerek kendi ihtiyaçları, gerekse bölgenin ve Avrupa Birliği ülkelerinin ihtiyaçlarının taçlanmasıyla alakalı pozitif tutumumuzu devam ettireceğiz."

ülkelerinde idamı yasaklayanlar, Mısır’daki idamla ilgili sessiz kaldılar

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır eski Cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen idam cezası kararına tepki göstererek, "Kendi ülkelerinde idamı yasaklayanlar, Mısır’daki idamla ilgili sessiz kaldılar" dedi. 

Bakan Taner Yıldız, Kayseri Terzi ve Konfeksiyoncular Odası’nın kuracağı, çırak ve kalfaların yetiştireleceği 'Terzi Köyü'nün tanıtım toplantısına katıldı. 

Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldız, Mısır eski Cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen idam cezası kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Yıldız, "Verilen idam kararı, Mısır’ın hem İslami hem de insani olarak verdiği en büyük sınavlardan birisidir. Mısır sadece bu sınavı kaybetmekle kalmadı. Fok balıklarından alabalıklara ve nesli tükenen fillere hassasiyet gösteren bir kısım insanlık da sınıfta kaldı.

Kendi ülkelerinde idamı yasaklayanlar, Mısır’daki idamla ilgili sessiz kaldılar. Biz Mursi’nin idamının müftüden döneceğine inanıyoruz. En azından Mısır’ın kaybettiği insanlık sınavını müftünün iade edeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

ENERJI VE TABII KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ, KAYSERI'DA TERZI VE KONFEKSIYONCULAR ODASI'NIN 'TERZI KOYU' TANITIM TOPLANTISI ONCESINDE GUNDEME ILISKIN DEGERLENDIRMELERDE BULUNDU (FOTO: DOGAN BILMEZ/KAYSERI DHA)

KAYNAK: DHA