Sebze fiyatlarında düşüş yüzde 60'ı buldu

Uzun zamandır yüksek seyreden sebze fiyatlarında yüzde 50-60'ı bulan düşüşler yaşanmaya başladı.

Sebze fiyatlarında düşüş yüzde 60'ı buldu
Sebze fiyatlarında düşüş yüzde 60'ı buldu
GİRİŞ 12.05.2015 12:00 GÜNCELLEME 12.05.2015 12:03

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde olduğu gibi Antalya'da da bu yıl soğuk bir kış yaşandığını belirtti.

Kış aylarında kısıtlı üretimin yanı sıra iç talepteki artışın sebze fiyatlarını yükselttiğini dile getiren Alp, bu durumda bile çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamadığını kaydetti.

Hiçbir üreticinin ürününün çok yüksek fiyattan satılmasını istemediğini vurgulayan Alp, "Biz üreticiler, fiyatların tüketicilerin ekonomik anlamda rahatlıkla alıp tüketebilecekleri seviyelerde olmasını isteriz. Çünkü bu sürekliliği getirir, çiftçi de ancak bu şekilde para kazanabilir. Çok yüksek fiyatlara çıkan ancak çok satılmayan ürün olması bizleri de hoşnut etmiyor" dedi.

YÜZDE 50-60 DÜŞÜŞ VAR!

Son günlerde havaların ısınmasıyla sebze fiyatlarının yüzde 50-60 düştüğünü ifade eden Alp, "Ocak-şubat aylarında 2,5 liraya ulaşan biberin kilogram fiyatı 1,70, 4 lira olan patlıcan 1,30, 3 liraya kadar çıkan kabak 1,30, 7 lira olan taze fasulye 3 liraya, 2 lira olan salatalık da 80 kuruşa geriledi" diye konuştu.

İhracatın sebze ve meyve fiyatlarını etkileyen önemli faktörler arasında bulunduğuna işaret eden Alp, kış döneminde özellikle Rusya ve Avrupa ülkelerinin sebze taleplerinin fiyatların artmasına neden olduğunu anlattı.

Sel, don ve aşırı yağışlar nedeniyle 3 yıllık kayıp yaşayan çiftçinin, ısıtmalı tarıma geçilmediği için kış döneminde seralardan istediği verimi alamadığını ifade eden Alp, hava şartlarının dengesiz seyretmesinin tarım yapan aileleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Alp, tarımın bir süre öncesine kadar Antalya'da haziran ayına kadar yapılan bir faaliyet olduğunu ancak artık 12 aya yayıldığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Özellikle yaz döneminde sera altı üretim yapan çiftçiler, yaylalardaki arazilerine seralar kurarak sebze üretimlerine ara vermeden devam ediyor. Bu bölgeler, çiftçiye çok büyük avantaj sağladı. Yaylada üretim yapan çiftçiler, hava şartları nedeniyle ilaç ve gübre başta olmak üzere birçok ek harcamadan tasarruf sağlıyor. Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretiminin yüzde 45'inin Antalya'da yapılması, buranın tarımda ne kadar önemli bir merkez olduğunu ortaya koyuyor.''