İşte asgari ücret ile çalışan işçi sayısı

Seçim vaatlerine giren asgari ücretli sayısı kafa karıştırdı. Gerçek rakamın ise 5 milyon değil 2.8 milyon kişi olduğu ortaya çıktı.

İşte asgari ücret ile çalışan işçi sayısı
İşte asgari ücret ile çalışan işçi sayısı
GİRİŞ 05.05.2015 13:25 GÜNCELLEME 05.05.2015 13:28
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

7 Haziran’da yapılacak seçimde partilerin en büyük yarışma alanlarından biri asgari ücretliler oldu. Son olarak dün MHP, halen 949 lira olan asgari ücreti net 1.400 liraya çıkaracağını vaat ederek bu alanda da yarışa dahil oldu. CHP’nin asgari ücret vaadi bin 500, HDP’nin vaadi 1.800, DSP’nin vaadi ise 2.000 lira oldu.

Peki partilerin bu kadar odaklandığı asgari ücretli seçmen gerçekte ne kadar? Türkiye’de yaklaşık 5 milyon işçinin asgari ücret ve altında parayla çalıştığı kayıtlara girmiş durumda.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye’de işçi statüsündeki kayıtlı çalışanların sayısı 13 milyon 787 bin kişiye ulaşıyor. Bu sayının yaklaşık 1.5 milyonu kamu işçisi ve sendikalı işçi olarak dışarıda bırakıldığında özel sektörde, sendikasız ve ücretli çalışanların sayısı yaklaşık 12 milyon görünüyor. Bu rakamın yüzde 40’ının yani yaklaşık 5 milyonunun asgari ücretli göründüğü daha önce Çalışma Bakanlığı’nın soru önergelerine verdiği yanıtta yer almıştı.

Ancak işte tam da burada 5 milyonun ne kadarının gerçekten asgari ücretli olduğu konusunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2012’de bütçe görüşmeleri sırasındaki ifadesini dikkate almak gerekiyor.

ŞİMŞEK ‘% 45’ DEMİŞTİ

Şimşek o tarihte, “Türkiye’de çalışanların yüzde 45’i hâlâ asgari ücret üzerinden gösteriliyor” demişti. Yani Şimşek’in ifade ettiğine göre aslında yüksek ücret alıp asgari ücretli gösterilenlerin oranı yüzde 45. Buna göre 5 milyon asgari ücretlinin yaklaşık 2.2 milyonu aslında yüksek ücret aldığı halde asgari ücretli gösterilerek daha düşük vergi ödeniyor.

2.8 MİLYON KİŞİ!


Aslında bu kesim gerçekte daha yüksek ücret aldığı için siyasi partilerin yüksek asgari ücretle çekebileceği kesim arasında yer almıyor. Yani siyasi partilerin asgari ücrette hedeflediği özel sektörde çalışan kesim aslında 2.8 milyon kişi. Bunlar da aileleriyle birlikte yaklaşık 10 milyon kişilik bir kesime karşılık geliyor. Diğer yandan Merkez Bankası’nın geçen hafta açıklanan araştırmasında asgari ücret ve altında geliri olanların sektörel dağılımına yer verilmişti. İmalat sanayiinde çalışanlar arasında ise en çok asgari ücret ve altında geliri olanlar yüzde 50.1 ile giyim imalatı yapanlar, ikinci sırada yüzde 46.7 ile tekstil, üçüncü sırada ise yüzde 43.2 ile mobilya imalatçıları var.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 14
  • ylyn 8 yıl önce Şikayet Et
    asgari ucretin uzerinde maas alan yazarlar tok acin halinden anlamaz
    Cevapla
  • alibaba 8 yıl önce Şikayet Et
    kayıt dışı çalışanlar hesapta bile yok. ben bildim bileli çalışıyorum toplamda 3yıllık sigortam var sadece. bunca yıl çalışmıyor görünüyoruz. patronlar işçilerin sigortalarını yatırmıyor. bu şehirde %80 sigortasız çalıştırılıyor. inşaatlarda işçi çalışıyor ama dükkanlarında oturanlar sigortalı gösteriliyor ve karşılığında ondan para alınıyor bir miktar. patronlar işçilerin sigortalarını başkasına para ile satıyor. işsizlik var diyende yalan söylüyor. herkesde çalışıyor. işsiz insan nasıl yaşıyor hiç soran yok. kimsenin kimseye günahını bile vermediği bu zamanda çalışmayan nasıl yaşıyor. külliyen yalan işsizlik yok. çoğu kişi iş bile begenmiyor. çalışana her zaman iş vardır.
    Cevapla
  • Tarık MERT 8 yıl önce Şikayet Et
    cevremizde seçim yatırımı olarak 6 aylık işe alınan asgari ücretli o kadar insan var ki bu tum illerimizde...Turkıye de issızlık almıs basını gıdıyor sadece resmı rakamlar da ıssızlık az gorunsun dıye okuayanları mevsımlık ıscılerı gecıcı işçileri işsiz grubundan cıkarmakla gercekler gorunmuyor olamaz...! surıyelı vatandaşlar musluman da guzel yurdumun ınsanı öz vatanında parya...!
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    çalışanlar gerçek maaşından sgk lı gösterilse bu rakam dahada düşer. pek çok işveren asgari ücretten sigorta gösterip maaş farkını elden ödüyor.
    Cevapla
  • El insaf 8 yıl önce Şikayet Et
    Patronlar bu kadar para kazanırken işçilerin asgari ücretinin bu kadar düşük olması ne kadar saçma.Bu dine de ahlaka da uymaz.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    merak etme Müslüman adam zengin olamaz fitre zekat Allah korkusu taşıyan okadar paranın hesabını kulun hakkını verem diye korkar zaten :))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle