Canikli'den enflasyonla ilgili açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli,enflasyondaki yükselişle ilgili,önemli açıklamalarda bulundu

Canikli'den enflasyonla ilgili açıklama
Canikli'den enflasyonla ilgili açıklama
GİRİŞ 05.05.2015 13:00 GÜNCELLEME 05.05.2015 14:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, özel bir tv kanalında katıldığı programda sorularını yanıtladı.

Enflasyonun artmasın ayönelik soruya Bakan Canikli;

"Özellikle temel neden son aylardaki kurdaki hareketlenme. Bir de gıda fiyatlarının bir yansıması söz konusu. Bunlar geçici ama. Zaten Merkez Bankası'nın tahminleri de bu yönde yıl sonu itibariyle 6.8 olarak bekleniyor. Orta vadeli planda öngörülen büyüme oranında bir değişiklik söz konusu değil. Bu tür dalgalanmalar normal. Dolardaki yükseliş az bir oranda TL’deki değer kaybı diğerlerinden fazla olsa bile bütün para birimleri yüzde 30’a yakın oranlarda değer kaybetti. Dolayısıyla bunun bir etkisi var. Euro TL ile paralel hareket ediyor. Bu TL’deki dolara karşı değer kaybı Türkiye ekonomisinin gösterge değişikliğinden kaynaklamıyor onu gösteriyor. Hafif petrolde bir miktar kıpırdanma oldu."dedi

Gıda fiyatlarıyla ilgili bakanlıklarda oluşturulan Gıda Komitesi çalışıyor. Bu konuda alınan kararlar var mı? 

Geçen yıl bir kuraklık yaşandı. Bu durumda içerde arzda bir azalma meydana gelmişse bunu hemen siz ithalatla dengelemek amacıyla tolore edilmesi gerekir. Baktığınız zaman böyle bir olay birden fazla bakanlığı ilgilendiriyor ve bir koordinasyon olmazsa bir miktar gecikme oluyor. İthalatı düzenlemek amacıyla açılmasına karda geçen süre içinde fiyatlarda bir miktar yukarı hareket oluyor. Bunu engellemek amacıyla böyle bir komisyon oluşturuldu. Önce fiyatları takip etmek, üretimi de tabi takip ediyorsunuz, üretime karda ki zinciri de takip ediyorsunuz. Yani üreticiden itibaren tüketiciye ulaşana karda rekabetçi bir ortamda oluşmasını ve bu zincirin akmasını sağlamak gerekiyor. Eğer hava ve başka şatlarla arzda bir azalma ya da talepte aşırı bir yükseklik meydana gelmişse hemen anında müdahale ederek ithalatı dengeleyici amaçlı olarak gerekirse gevşetmek gerekiyor.

Mesela kırmızı ette yaşandı son dönemde artış bir miktar. Orada gümrükte yüzde 225’lik bir koruma üreticiyi korumak için. Öyle bir durum olduğun bir miktar gevşetildi ve hemen ithalata açıldı fiyatlar aşağı geldi. Bu komisyon bütün kararları kendisi alabilecek ve ilgili kuruma önerebilecek. Etle ilgili ithalat noktasında bir hamle yapıldı canlı hayvan olarak. Komisyon hangi yönetin  devreye sokulması konusunda da bir önerisi olacak. Bu şekilde anıdan piyasaya müdahale edilmiş olacak. Üretim normal ama fiyatlar yükselmiş diyelim. Demek ki akışta bir sıkıntı var. Bir yerde bir stokla söz konusu olabilir onu da takip edecek. Ürünün üreticiden çıkışından, nihai tüketim aşamasına kadar bütün aşamalarının izlenmesi gerekir. Hal kayıt sistemi var bununla ilgili, Fakat çiftçi ile ilgili kısımlarda bir sıkıntı var onu şu anda entegre ediyoruz. Dolayısıyla artık neredeyse tamamını izleme imkanımız olacak.

Patatesle ilgili stok yapıp fiyat arttırtanları tespit edeceğiz dediniz. Bununla ilgili bir tespitiniz oldu mu?

Bu komisyona bütün kurumların temsilcileri katılacağı için anında müdahale edilecek. Patateste arada birilerinin stoklamış olması çünkü üretim normal zincir normal. Arz talebe göre yüzde 10 artığı zaman fiyat yüzde 10 değil yüzde 50 düşüyor. Ya da tam tersi. Bu özelliğinden faydalanılmak için tarım ürünlerinde bu çok yapılırdı. Son yıllar çok başvurulmuyordu ama yine de kontrol edilmesi gerekiyor. Biz o piyasaya müdahale edenlere müdahale ediyoruz. Rekabetçi piyasa ortamının oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Tekelci yapı yoksa veya geçmiş yıllar çok sık karşılaştığımız yöntemler uygulanmıyorsa piyasada en düşük fiyat oluşur.

YORUMLAR 1
  • kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk 8 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın bu işleri bu tür açıklamalar karın doyurmuyor,Bas baya devalüasyon oldu petrol fiyatlarındaki indirimden bu millet hiç yararlanamadı ama petrol fiyatlarının artışından çokkkk güzel nasiplenecek o zaman verilecek olan cevap ta belli petrol fiyatları yükseldi. Bu açıklamaları sokaktaki insanlar yaparken işin başında olup bakan seviyesinde olan birinin sokak ağzı ile konuşması baya garip. Çare üretecek olanlar dert yanmaya başlarsa o zaman işler çokk kötü demektir.
    Cevapla