Afro-Avrasya'nın Ar-Ge ve üretim üssü olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyonda iddiasını artırarak sürdürmeyi hedeflediğini belirtti.

Afro-Avrasya'nın Ar-Ge ve üretim üssü olacak
Afro-Avrasya'nın Ar-Ge ve üretim üssü olacak
GİRİŞ 29.04.2015 15:26 GÜNCELLEME 29.04.2015 15:26

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyonda iddiasını artırarak sürdürmeyi hedeflediğini belirterek, "Ülkemizi Afro-Avrasya'nın Ar-Ge ve üretim üssü olarak görmek istiyoruz" dedi.

Işık, Ortadoğu Ekonomi Platformu ile İstanbul Yatırım Derneği işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Yatırım Zirvesi"nde, Türkiye'nin son 12 yılda çok önemli başarılara imza attığını anlattı.

Türkiye'nin en önemli öncelik alanını mali disipline ayırdığını, artık bütçe açıklarıyla risk altında olmadığını dile getiren Bakan Işık, bankacılık sistemindeki köklü reformlardan sonra ülkenin şu an dünyada en sağlam bankacılık sistemine sahip olduğunu aktardı.

12 yılda Türkiye'nin enflasyon, gelir dağılımı adaletsizliğinin azaltılması, milli gelir, ihracat, Ar-Ge ve inovasyon gibi konularda yaşadığı olumlu gelişmelere de değinen Işık, en fazla önem verilenin Türkiye'nin demokrasi düzeyinin yükseltilmesi olduğuna işaret etti.

Işık, şöyle devam etti:

"Güçlü bir demokrasiye sahip olmadan sağlam bir ekonomiye sahip olmak mümkün değil. Son 12 yılda en fazla odaklandığımız konulardan biri demokratik atılımlar. Bugün itibariyle Türkiye, demokrasi düzeyi itibariyle özellikle bölgesinde gıpta edilen ülke haline geldi. Tüm bunları yaparken, varolan kronik problemlerin çözümü noktasında da Çözüm Süreci ve azınlık hakları başta olmak üzere pek çok soruna neşter vurdu ve önemli başarılar sağladı. Türkiye aslında 2002 yılından beri çok önemli bir sıçramayı gerçekleştirdi. Ancak Türkiye gibi potansiyeli güçlü bir ülke için bu başarılar önemlidir ama yeterli değildir, yeni hedeflerimiz var."

Türkiye'nin 2023 hedeflerinden bahseden Fikri Işık, özellikle hukuk reformunda ve şeffaflık noktasında önemli adımlara devam edileceğini, gerek yerli gerekse yabancı yatırımlar için öngörülebilir bir ülke olmak için her türlü kararlı adımı atmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Fikri Işık, yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarına daha da yoğunlaşılacağının altını çizerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 25 yapısal dönüşüm programı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

"Yeni dönemde Türkiye Ar-Ge için cazip merkez olacak"

Ar-Ge ve inovasyona özel önem verildiğini, Türkiye'nin artık ikinci sıçrama döneminde bir bilgi toplumu ve bilgi ekonomisi olmak istediğini ifade eden Işık, şunları kaydetti:

"Artık dünyada Ar-Ge kavramının bir paradigma değişikliğine gittiği şu dönemde Türkiye sadece kamu olarak değil ama kamunun öncülüğünde özel sektörüyle Ar-Ge ve inovasyonda iddiasını artırarak sürdürme hedefinde. Bunu Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemsiyoruz. Zira biz ülkemizi Afro-Avrasya'nın Ar-Ge ve üretim üssü olarak görmek istiyoruz. Artık üretimimizin büyük oranda Ar-Ge ve inovasyona dayalı olmasını önemsiyoruz. Türkiye'de bu anlamda nitelikli iş gücü bulunuyor. Yeni dönemde Türkiye Ar-Ge için son derece güçlü ve cazip merkez haline gelecek."

Fikri Işık, son 15 yılda Türkiye'nin daha önceki tüm yatırım dönemlerinin çok üzerinde yabancı yatırım çektiğine dikkati çekerek, son 13 yılda bu tutarın 150 milyar doları geçtiğini belirtti.

"Ama Türkiye gibi güçlü mali disiplini, güçlü bankacılık sistemi olan, kamu borcu çok rahatlıkla yönetilebilir konumda olan bir ülke için bir tek eksiğimiz var" diyen Işık, onu da "tasarruf yetersizliği" olarak açıkladı. Bu kapsamda doğrudan yabancı yatırımın önemine işaret eden Işık, bu yatırımın Türkiye'ye gelmesi için her türlü kolaylığı göstermeye gayret ettiklerini anlattı.

Bakan Işık, bugüne kadar Türkiye'ye güvenen kimsenin kaybetmediğini ifade ederek, sözlerini, "Bundan sonra da Türkiye'ye uzun vadeli doğrudan yatırım yapacak hiç kimsenin kaybedeceğine inanmıyorum. Biz hükümet olarak bu ülkenin yatırım üssü olması noktasında kararlıyız. Bu yatırımın nitelikli yatırım olması içinde çok büyük destek ve teşvikler veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" diye tamamladı.

KAYNAK: AA