İhracatçtaki yasal düzenleme ne getiriyor?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yeni yasal düzenlemenin neler getireceğini açıkladı.

İhracatçtaki yasal düzenleme ne getiriyor?
İhracatçtaki yasal düzenleme ne getiriyor?
GİRİŞ 28.04.2015 13:33 GÜNCELLEME 28.04.2015 13:33

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM ve ihracatçı birliklerinin kamu niteliğindeki meslek kuruluşu olmalarını sağlayacak kanun tasarısına ilişkin, "Söz konusu değişiklik önerileri, Ekonomi Bakanlığı ve TİM kararıyla gerçekleştirilmeyip, Anayasa Mahkemesi kararları gereği hukuki zorunluluktan kaynaklanan değişikliklerdir" dedi.

Büyükekşi, TBMM'ye sunulan "Serbest Bölgeler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile TİM ve ihracatçı birliklerinin kamu niteliğinde meslek kuruluşu statüsüne kavuşacağını ifade etti.

TİM ve İhracatçı Birlikleri Kanununda kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu oldukları ibaresine yer verilmemesinden dolayı, Anayasa Mahkemesi'nin 2012/109 sayılı kararında, TİM ve ihracatçı birliklerinin kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olduklarına hükmettiğini hatırlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Söz konusu değişiklik önerileri, Ekonomi Bakanlığı ve TİM kararıyla gerçekleştirilmeyip, Anayasa Mahkemesi kararları gereği hukuki zorunluluktan kaynaklanan değişikliklerdir. TİM ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 21.nci maddesinden sonra gelmek üzere eklenmesi önerilen 21/A ve 21/B maddeleri ise kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olmanın getirdiği yetkilerin kullanımına yargı kontrolü getirmektedir.

Nitekim, kamu kurumu niteliğinde hizmet veren TOBB, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Barolar Birliği gibi meslek örgütlerinin kuruluş kanunlarında da benzeri kontrol mekanizmaları yer almaktadır."

Büyükekşi, TİM'in bu revizyonlarla 2023 hedeflerine yönelik yoluna daha güçlü şekilde devam edeceğini kaydetti.

Yasal düzenleme neler getiriyor?

Söz konusu kanun tasarısı ile TİM ile ihracatçı birlikleri, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu statüsüne kavuşacak. TİM ve Birlik Genel Kurulları, yönetim ve denetim kurullarının ibrasına karar verebilecek.

Bölgesel bazda hizmet veren birliklerin personel giderleri, gelirlerinin yüzde 50'sini geçmeyecek.

Birlik ve TİM organlarının üyeleri ile personeli, görevlerini yerine getirirken, görevleriyle ilgili suç teşkil eden fiil ve hareketleri ile bu kuruluşların paraları, para hükmündeki evrak, senet ve sair varlıkları, muhasebe ve muamelata ilişkin her çeşit defter ve evrak ile ilgili işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi olarak cezalandırılacak.

Kuruluş amaçları veya bu kanunda belirtilen asli görevlerini Bakanlığın yazılı uyarısına rağmen yerine getirmeyen birlik veya TİM organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçtirilmesine, Bakanlığın veya bunların bulundukları ildeki Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince karar verilecek. Yargılama, basit yargılama usulüne göre yapılacak ve en geç iki ay içerisinde sonuçlandırılacak.

KAYNAK: AA