Kötü haber! En çok kaybeden Türkiye oldu

Türk Lirası’nın dolar karşısında rekor düşük seviyeleri görmesinin ardından, küresel bir endişede gözler Türkiye ekonomisine çevrildi.

Kötü haber! En çok kaybeden Türkiye oldu
Kötü haber! En çok kaybeden Türkiye oldu
GİRİŞ 28.04.2015 05:41 GÜNCELLEME 28.04.2015 05:43
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Uzmanlar dolar cinsinden dış borçların geri ödenme maliyetlerinin ciddi artış yaşadığını vurgulayarak, Türkiye’nin para biriminin düşmesinin ihracata bir katkı sağlamadığına dikkat çekiyor.

Para biriminin düşüşünün Euro Bölgesi’nde gerçekleşen parasal genişlemenin ardından olduğu gibi, ürünleri daha rekabetçi hale getirerek ihracatı artırması gerektiğini belirten uzmanlar, Türkiye’de bu durumun gerçekleşmediğini, bir çok şirketin lira olarak elde ettiği cirolarla dolar borcunu ödemekte zorlanacağını belirtiyor. Türkiye’nin dış borcunun yüzde 58’e yakın bir kısmının dolar cinsinden olduğunu vurgulayan uzmanlar Euro Bölgesi’ne yapılan ihracatın toplamın yüzde 30’unu oluşturduğunu vurguluyor. TL’nin dolar karşısında son dönemde negatif ayrışmaya başlaması uzmanların dikkatini çekiyor. Dolar endeksi gerilerken dolar/TL yükselişini sürdürüyor. 
 
İhracat Avrupa’ya ama euro karşısında düşmedi 
 
Finansal istikrar riskinin arttığı belirtilen Reuters analizine göre son bir yılda dolar karşısında yüzde 20 değer kaybederek 2.74 tarihi rekor seviyesini gören lira, en büyük ihracat yaptığı bölge Avrupa olmasına rağmen, euro karşısında bir yıl öncesine göre sadece yüzde 0.1 değer kaybetti. Capital Economics’den William Jackson “Bir şekilde Türkiye gelişmiş ve gelişen piyasaların en çok kaybedeni” diye konuştu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’tan fazlasının Avrupa Birliğine gerçekleştiğini vurgulayan Jackson “Borçlarının büyük bir çoğu dolar cinsinden ama ihracat Euro Bölgesi’ne gidiyor. Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesi işin ticaret tarafına bir katkı sağlamadı, borçların maliyetini yükseltti” diye konuştu. 
 
Türkiye’nin geçtiğimiz ay açıklanan ihracat verileri bir yıl öncesine göre yüzde 13.4 düşüş yaşarken, ithalat ise sadece yüzde 5.6 geriledi. Bu durumun Türkiye’nin cari açığını geçtiğimiz yıla göre yüzde 14.8 artırdığı belirtilen analizde küresel petrol fiyatlarındaki artışın lirada dolardakinden daha fazla olmasının durumu daha da olumsuzlaştırdığı vurgulandı. Brent Petrol Yemen’deki hava harekatı ve Husi ayaklanmasının yarattığı jeopolitik riskle dört buçuk ayın en yüksek seviyesine gelerek 65.44 dolardan işlem görürken WTI 57.26 dolara yükseldi.
 
‘TCMB, euro 3.10’u görürse faiz artıracak’
 
SEB analisti Per Hammarlund “Lira euro karşısında kayda değer şekilde değer kaybetmezse Türkiye Merkez Bankası lirayı koruyamayacak” diye uyarı yaptı. Öte yandan ocak sonundan bu yana da liranın euro karşısında yüzde 9 değer kaybederek 2.95 seviyesine kadar gerilediğini belirtti. Hammarlund euro/ TL kurunun 3.10 noktasına geldiğinde Türkiye Merkez Bankası’nın şahinleşerek faiz artıracağını öngörüyor.
 

YORUMLAR 14
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Seçimden sonra dolar 3,00 TL diyen Ahmeteminn’e: Eğer iddianda ciddiysen ve samimiysen şimdi dolar al ve seçim sonrası sat, seni tutan yok. Ama ben şahsen böyle yaparsan çok kötü çuvallayacağını düşünüyorum. Bunun iki sebebi var: 1) Türkiye Dolar kurunu seçim öncesi baskılamak için uğraşmıyorki seçim sonrası dolar artsın. 2) Dolar tüm dünyada değer kazandığı için Türkiye’de değer kazandı, hatta Türkiye’de biraz daha fazla değer kazandı. Bu da spekülasyonun Türkiye’de daha fazla yapıldığını gösterir ve Doların artış trendinde spekülasyonla ancak bu kadar olan Dolar, artış trendi sona erince ki sona erdi, suni artışın geri geleceği kaçınılmazdır. Spekülasyon eninde sonunda gerçeğe toslar.
    Cevapla
  • ahmeteminn 8 yıl önce Şikayet Et
    secim'den sonra dolar 3.00 TL
    Cevapla
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Son bir yılda TL Euro karşısında değer kaybetmemesine rağmen ve de ihracatımızın en çoğunu Avrupaya yapmamıza rağmen ihracatımız Euro olarak artmıştır. Ama Euro ile birlikte TL’de Dolar karşısında ihracatın artma oranından fazla gerileyince Dolar olarak ihracatımız gerilemiş görünmektedir. İhracatın dolar olarak gerilemiş gözükmesi kesinlikle ihracatçının ve Hükümetin bir başarısızlığı değildir. Konjoktürel bir küresel dalgalanmanın neticesidir. Yani fiktif bir durumdur. Dolar olarak borçlananların kendi yerel para birimlerine göre maliyetlerinin artması da elbette sadece Türkiye’nin sorunu değildir. Devletimizin net dış borcu yoktur. Özel sektör de spekülatif olan bu durumu atlatacaktır.
    Cevapla
  • taner 8 yıl önce Şikayet Et
    Seçim öncesi hep böyle oluyor zaten.Hele bir seçime gidelim tekrar rahatlayacağız.Bunun dış güçlerin Türkiye'ye karşı yapay baskı olduğunun farkındayız.Kimse sabrımızı test etmeye kalkmasın
    Cevapla
  • ercan 8 yıl önce Şikayet Et
    Secim zamani normaldir gene tl deger kazanacaktir
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    bu çağda... bu kafa varsa...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle