CHP 1,5 liralık mazotu yanlış mı hesapladı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir TV kanalında CHP'nin vaatlerini değerlendirdi. 1,5 liralık mazot için "Bunlar hesap dahi bilmiyorlar" dedi.

CHP 1,5 liralık mazotu yanlış mı hesapladı?
CHP 1,5 liralık mazotu yanlış mı hesapladı?
GİRİŞ 27.04.2015 14:53 GÜNCELLEME 27.04.2015 15:11
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine tepki göstererek, "Sayın Kılıçdaroğlu, benim aldığım maaştan çok daha fazlasını alıyor. Çünkü muhtemelen bir de emekli. Türkiye'de 550 milletvekili var. Ana muhalefet partisi özlük haklarını, örneğin maaşı azaltacak bir düzenlemeyle gelsin, Maliye Bakanı olarak çoktan desteklerim ama böyle bir şey yapmıyor, yine istismar ediyor" dedi.

"Ortaya kaynak koyarlarsa, belki milletimiz onları kale alır"

En kötü şeyin popülizm olduğunu, bunun bir hastalık olduğunu ve Türkiye'nin popülizmden çok çektiğini dile getiren Şimşek, "Şimdi ana muhalefet, 'Ben 1.500 yapacağım' diyor. Diğer muhalefet çıktı, '1.800 yapacağım' dedi. Bir başkası çıktı '2.000 yapacağım', bir diğeri de '5.000 yapacağım' dedi. Ortaya kaynak koyarlarsa, belki milletimiz onları kale alır" diye konuştu.

Şimşek, 1990'lı yıllarda hükümetin emekli maaşlarına zam yaptığını, o dönemde SSK Genel Müdürü olan Kılıçdaroğlu'nun ise "Zammı kim yaptıysa, kaynağını bulsun" dediğini hatırlattı. Şimşek, "Biz de diyoruz ki bu vaatlerin içi boş. Bütçe açığını 10'a katlayacak vaatlerde bulunuyor" dedi.

"Bunlar hesap dahi bilmiyorlar"

Mazotun 1,5 liraya satılıp satılamayacağını da değerlendiren Şimşek, "Bunlar hesap dahi bilmiyorlar" dedi. Vergi hariç, bayi payı dahil olmak üzere mazotun rafineri çıkış fiyatının 1 lira 76 kuruş olduğuna işaret eden Şimşek, buna göre mazotun zararına satılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de mazotu üreten, ithal edenin özel sektör olduğuna işaret eden Şimşek, "Bunları halka siz nasıl bedava veya vergisiz dağıtacaksınız?" diye sordu. Bakan Şimşek, şu anda mazot ve benzinden vergi alındığını hatta yüksek miktarda vergi alındığını belirterek, "Bu, doğru bir politikadır. Niye? Biz buradan topladığımız vergileri eğitime harcıyoruz, Türkiye'nin geleceğine.

Sağlığa, sosyal güvenliğe, Ar-Ge'ye harcıyoruz. Şimdi bize söylesin, hangi harcamayı kısacak? Eğitimi mi kısacak, sağlığı mı kısacak, maaşları mı düşürecek, hayır. Yoksa çıkarsınız, seçim arefesinde vaatlerde bulunursunuz ama o vaatlerin içini doldurmanız lazım. Yoksa milletin gözünün içine baka baka yalan atamazsınız" şeklinde konuştu.

Bu, Nasreddin Hoca'nın bir fıkrasına benziyor. Borç istemiş birisinden, tabii vatandaş hocanın durumunu biliyor. Diyor ki, 'Hoca bunu nasıl ödeyeceksin?' Hoca da diyor ki 'Evin etrafında tel örgüler var, koyunlar oradan geçecek, yünleri tel örgüye takılacak, ben onları toplayacağım, satacağım.' Şimdi aynen böyle. Biz kaynağı sorgulayınca, Nasreddin Hoca fıkrasına benzer açıklamalarla geliyorlar."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ana muhalefetin ve diğer muhalefetin şu andaki bütün vaatleri ne yapacak? Bütçe açığını patlatacak, cari açığı patlatacak. Türkiye ikiz açıkla karşı karşıya gelecek, bu ikiz açık Türkiye'yi krize götürecek" dedi.

Muhalefetin "taşıt saltanatı" iddialarına cevaben Şimşek, devletin ambulansları, tankları, zırhlı araçları ve trafik araçlarının bir yıllık alımı, bakımı, onarımı ve yakıtı gibi maliyetlerinin 3,3 milyar lira olduğunu söyledi. Bunun da bütçenin binde 7'si olmadığına dikkati çeken Şimşek, tasarruf için gereken tedbirleri aldıklarını, almaya devam ettiklerini, bu konuda en ufak bir tereddüttün olmadığını belirtti.

Bakan Şimşek, "Siz çıkıyorsunuz bol keseden 150-200 milyar liralık vaatte bulunuyorsunuz, popülizm yapıyorsunuz, biz de diyoruz ki bu, seçim öncesi gözüne baka baka halkı kandırma çabasıdır. Biz de 'kaynağı ortaya koyun' diyoruz. Bakın biz AK Partiyiz kaç yıldır iktidardayız. Ben Maliye Bakanıyım. Madem bu kadar kaynak var, madem Türkiye'de makroekonomik istikrarsızlığa yol açmadan yani ekonomiyi krize sokmadan, IMF'ye muhtaç etmeden madem bu kadar harcayabiliyoruz ben niye harcamıyorum? Madem bu kadar kaynak var peki biz niye seçimi daha güçlü bir şekilde kazanmak için biz niye harcamıyoruz? Çünkü biz şunu söyledik, 'biz popülizm tuzağına düşmeyeceğiz, biz ne kandıran olacağız, ne kandırılan" diye konuştu.

"Muhalefetin vaatleriyle Türkiye ikiz açıkla karşı karşıya kalır"

Türkiye'de vatandaşın döviz ve yabancı para cinsinden tahvil gibi döviz türünden varlıklarının net olarak 191 milyar dolar olduğunu belirten Şimşek, "Vatandaşın döviz borcu olmadığını, kendilerinin bu riski görerek küresel kriz döneminde vatandaşın dövizle borçlanmasını yasakladıklarını söyledi. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"1994 yılında dünya güllük gülistanlıkken içinde bugünkü CHP'nin olduğu SHP, DYP iktidarı Türkiye'yi cumhuriyet tarihinin en büyük krizine götürdü. Çünkü yönetemediler, ikiz açık verdiler. Şimdi bakın ana muhalefetin ve diğer muhalefetin şu andaki bütün vaatleri ne yapacak? Bütçe açığını patlatacak, cari açığı patlatacak. Türkiye ikiz açıkla karşı karşıya gelecek, bu ikiz açık Türkiye'yi krize götürecek"

Türkiye'nin geleceğinin şahıslara bağlanması yanlış"

"Başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olmak üzere hükümetin ekonomik kurmayları değişiyor ve 4 yıl seçimsiz döneme giriyoruz, bunlar ekonomiyi nasıl etkiler?" sorusu üzerine Şimşek, Başbakan Ahmet Davutoğlu göreve başladıktan hemen sonra çok kapsamlı reform programının açıklandığını hatırlattı.

Bu programda hangi bakanlığın, idarenin hangi reformu, ne zaman yapacağının, bunun için gereken kaynağının ne olduğunun net olarak ortaya konulduğunu anlatan Şimşek, bu programları uyguladıklarını Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracaklarını, tasarrufları üretimi, yatırımı istihdamı artıracaklarını kaydetti. Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer Türkiye'nin geleceği A şahsına, B şahsına bağlanmışsa bu yanlıştır. Bu zaten o zaman AK Parti'nin kurumsallaşmadığını, bir programının olmadığını sanki ima eder. Biz bu 4 yıl seçimsiz süreyi öngördük, 2013'te çok kapsamlı bir reform programını, yani bazıları komplolar kurarken, bazıları Türkiye'yi bir takım tezgahlarla karşı karşıya bırakırken, Gezi provokasyonundan 17-25 Aralık sürecine kadar, bazıları bunlar üzerine çalışırken, biz harıl harıl Türkiye'nin 2015-2019 döneminde uygulanacak çok kapsamlı bir reform programını hazırladık, uygulamayı koyduk."

Bu reform programında siyasi istikrarın "olmazsa olmaz" olduğunu vurgulayan Şimşek, "Muhalefet oturup, alternatif bir reform programıyla, yeni bir vizyonla geleceğine, olmayan kaynakları, olmayan devletin hazinenin olmayan kaynaklarını dağıtma taahhüdüyle iktidara gelmeye çalışıyor. Bu 90'lı yılların modelidir .Bizim model ise geleceğe bakan, 2023 hedeflerini nasıl gerçekleştireceği üzerine kurulu bir bir vizyondur programdır" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • hangi hesap? 8 yıl önce Şikayet Et
    bunlar da hesap kitap biliyor ama bunların başka bir hesabı olsa gerek...eski politikacıların vaatlerine bakmak akıl sahibi bir insan için yeterli değil mi?
    Cevapla
  • mevlevi 8 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan basbakani cipras gibi bol keseden atar iktidara gelince ülke ülke dolasip para dilenir artik.
    Cevapla
  • cezmi 8 yıl önce Şikayet Et
    okuyoruz ömer bey, kemal beyde biliyor bunları. ama o söz verdiyse halkı için bunu gözünü kırpmadan yapar.
    Cevapla
  • kaleci lefter 8 yıl önce Şikayet Et
    kendi cebinden mi yapacak?
    Cevapla
  • muhammet ünlüsoy 8 yıl önce Şikayet Et
    SSK ya yaptığı gibi yapar ancak. kasa tamtakır bırakır sorumluluğu da reddederek arkasına bakmadan kaçar ancak. Bu millet gerçekleri iyi biliyor artık. Kemale burada ekmek yok
    Cevapla
  • Ömer faruk 8 yıl önce Şikayet Et
    Keşke muhalefete oy verenlerin bunu okumaları nasib olsa!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle