ÖTV'de yeni dönem!

ÖTV (2) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği ile malul ve engellilere yönelik yürürlükte olan ÖTV istisna düzenlemelerine açıklık getirildi.

ÖTV'de yeni dönem!
ÖTV'de yeni dönem!
GİRİŞ 18.04.2015 15:33 GÜNCELLEME 18.04.2015 15:33

Motorlu taşıtlara ilişkin düzenlemeleri içeren ÖTV (2) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği, Resmi gazetede yayımlandı

Özel Tüketim Vergisindeki (ÖTV) dağınık yapının toparlanması ve mevzuatın anlaşılır hale getirilmesi için akaryakıt sektörünün ardından yapılan değişikliklerden ikincisi olan ve motorlu taşıtlara ilişkin düzenlemeleri içeren "Özel Tüketim Vergisi (2) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Maliye Bakanlığının tebliği ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı listede yer alan yarı römorklar için çekiciler, binek Otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet gibi gibi taşıtlara ilişkin mevzuattaki dağınık yapı giderilerek, farklı düzenlemelerin içinde yer alan istisna uygulamalar bir araya toplandı.

Tebliğde, "ihracat, ithalat istisnaları, petrol arama faaliyetinde kullanılmak üzere taşıt alımlarında istisna, diplomatik istisna, Türk Hava Kurumunun alımlarında istisna" şartları, bunlardan yararlanabilecekler ve yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar da yer aldı. Vergilendirme işlemleri, verginin ödenmesi, verginin belgelerde gösterilmesinin örneklerle anlatıldı.

MALUL VEYA ENGELLİLERİN TAŞIT ALIMLARINDA İSTİSNA

Tebliğ ile malul ve engellilere yönelik yürürlükte olan ÖTV istisna düzenlemelerine açıklık getirildi.

"Engellilik derecesi yüzde 90 veya üzerinde olanların taşıt alımlarında, taşıtta tadilat aranmayan istisna uygulamasına" göre, Kanuna ekli 2 sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi taşıtlardan "1600 santimetreküp veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, Jeep, steyşın vagon gibi taşıtların, eşya taşımaya mahsus, 2 bin 800 santimetreküp veya altında motor silindir hacmine sahip Van, panelvan, kamyonet, pick-up gibi taşıtların, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin'' engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesna olacak.

Bu istisnadan yararlanmak için, taşıtın özel tertibatlı olması ve malul veya engellinin taşıtı bizzat kullanması şartı aranmayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL